Kiaulės tiek pat protingos kaip šunys ar šimpanzės

Pradėjo Benamis, birželio 16, 2015, 11:15:10

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Kitą kartą prieš godžiai kimšdami tą kumpio gabalą galbūt pagalvosite dar kartą. Mokslininkai nustatė, kad kiaulės gali atlikti užduotis ne prasčiau nei šimpanzės ar šunys ir turi visą aibę gebėjimų, apie kuriuos mažai kas žino. Tyrėjai tikisi, kad ši studija padės pakeisti žmonių požiūrį į gyvūnus, į kuriuos dažniausiai žiūrima tik kaip į mėsos šaltinį, rašo Dailymail.co.uk.

„Mes išsiaiškinome, kad kiaulės turi tokių pat pažintinių gebėjimų, kaip ir kitos rūšys - šunys, šimpanzės, delfinai, drambliai ir netgi žmonės", - sakė neuromokslininkė Lori Marino iš Emory universiteto.

Mokslininkai prie tokios išvados priėjo išanalizavę gausybę iki tol atliktų tyrimų apie kiaules.

Tyrėjai sako, kad kiaulės turi gerą ilgalaikę atmintį, įgūdžių orientuotis labirintuose ir erdvėje.

Kiaulės taip pat gali suprasti paprastą simbolinę kalbą ir išmokti sudėtingas simbolių kombinacijas, kurios nurodo veiksmus ar objektus. Mokslininkai teigia, kad kiaulės moka žaisti įvairius žaidimus ir tarpusavyje žaisdamos kovoja, panašiai kaip šunys, gyvena painius socialinius gyvenimus, mokosi viena iš kitos ir tarpusavyje bendradarbiauja.

Anksčiau šįmet atliktame tyrime nustatyta, kad kiaulės jaučia empatiją.

Olandijos mokslininkai kiaules padalijo į grupes po 16 ir iš kiekvienos grupės treniravo po dvi.

Gyvūnai buvo mokomi jausti laimę arba sielvartą. Paleidus muziką jie buvo apdovanoti šokoladinėmis razinomis arba erdviu guoliu, pripildytu durpių. Kitai grupei sudaryta stresinė situacija - jos buvo uždarytos į nedidelį izoliuotą aptvarą.

Netreniruotos kiaulės buvo įleistos į aptvarą su treniruotomis ir vėl sudarytos sąlygos jausti laimę arba sielvartą. Visoms kiaulėms paleista ta pati muzika - Bacho kūrinys, kurį treniruotos kiaulės jau girdėjo per pratybas.

Kai kurios iš treniruotų kiaulių prisiminė prieš tai buvusias treniruotes ir ėmė rodyti laimės arba nerimo ženklus, pavyzdžiui, vizgino uodegą, arba baimę išreiškė, pavyzdžiui, tuštindamosi. Taip jos atskleidė, kad nujaučia, koks atpildas jų laukia.

Nepaisant to, kad ne visos treniruotos kiaulės reagavo į muziką, jos buvo nuvestos į kitą gardą ir kartu su netreniruotomis kiaulėmis nubaustos arba apdovanotos, priklausomai nuo to, kurioje grupėje buvo.

Netreniruotos kiaulės, kurios nežinojo, kas nutiko treniruotoms, reagavo lygiai taip pat - rodė laimės arba nerimo ženklus.

Tyrėjai sako, kad kiaulės nepagrįstai nuvertinamos ir kad yra ne mažiau protingos nei katės ar šunys.

15min.lt

unco

Ir tiek pat mielos


Aukštyn