Kaip meldžiatės?

Pradėjo paragraf 78, vasario 09, 2015, 20:40:02

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Po poros dienų skaitysiu paskaitą kurią tenka pora kart metuose skaityti, apie maldą ir kodėl reikia melstis.
Taigi, galvoju paklausiu kaip jūs meldžiatės? Kokias maldingumo praktikas naudojate? Kodėl manote reikalinga malda?

mazatikis

Užsidarau savo mažam kambarėlyje (skaityti: užsiverti savo penkias jusles, susikaupti).
Ir meldžiuosi - ne žodžiais. Daugiau kinestetiškai. Tada pajauti kibirkštį, reiškia susijungei - jest kantakt. Nusileidi į širdies plotmę (t.y. iš akių/smegenų lygmens realiai ir faktiškai nusileidi į širdies plotmę) - toliau malda yra perimama iš manęs ir esu 'meldžiamas'. Sunku apibūdinti žemiškomis sąvokomis. Ta meilė, kurią tenka patirti yra tokia stipri, taip suvirpina, kad viskas nublanksta prieš ją. Net ir mano nuodėmingumas ir velniškumas ištirpsta ir yra bereikšmis. Tada norisi parašyti milijardą žodžių vienu metu, bet žinai, kad tai bus per toli nuo patirties.
Norisi pasakyti, kad mes esame labai mylimi... - stipriai - tokios meilės, mes -žmonės- dar negebame skleisti... bet kažkada gebėsime, garantuoju.

puodukas

#2
birželio 04, 2015, 22:36:30 Redagavimas: birželio 04, 2015, 22:38:37 by puodukas
Citata iš: paragraf 78  vasario 09, 2015, 20:40:02
Po poros dienų skaitysiu paskaitą kurią tenka pora kart metuose skaityti, apie maldą ir kodėl reikia melstis.

O ar gali malda būti žalinga?

paragraf 78

Citata iš: puodukas  birželio 04, 2015, 22:36:30
O ar gali malda būti žalinga?


Pati malda gal ir ne, bet kai kurios maldingumo praktikos yra susijusios su tam tikrais pavojais.
Pvz. zen meditacija, jos nerekomenduojama mokytis savarankiškai, nes gali baigtis blogai. Yra daug kitokių maldos formų kurių nerekomenduojama praktikuoti be mokytojo ar tinkamo vadovo, pvz. pravoslaviška Jėzaus malda, kur kartoji tekstą. Pats mačiau kaip vienas mano draugas bandė praktikuoti šią pastovi maldą, tai jis kai įsivažiavo negalėjo sustoti ir kelias paras be sustojimo meldėsi net nemiegojo ir ne todėl kad norėjo melstis, bet tiesiog nepavyko jam iš tos būsenos išeiti be patyrusio vienuolio pagalbos.
Todėl religijose ir reikalaujama turėti vadovą/mokytoją/dvasios tėvą, kad nenusivažiuotum į lankas ir išvengtum dvasinių ir psichologinių pavojų

puodukas

Citata iš: paragraf 78  birželio 04, 2015, 22:58:13
, pvz. pravoslaviška Jėzaus malda, kur kartoji tekstą.
Kiek žiūriu youtubėje provoslavų lekcijas, tai dažniausia tokį intensyvų maldos kartojimą be dėmesio žodžiams vadina saviapgaule.
Nors koks požiūris vyrauja realybėje nežinau.

paragraf 78

Citata iš: puodukas  birželio 06, 2015, 23:42:19
Citata iš: paragraf 78  birželio 04, 2015, 22:58:13
, pvz. pravoslaviška Jėzaus malda, kur kartoji tekstą.
Kiek žiūriu youtubėje provoslavų lekcijas, tai dažniausia tokį intensyvų maldos kartojimą be dėmesio žodžiams vadina saviapgaule.
Nors koks požiūris vyrauja realybėje nežinau.


Tai nėra malda be dėmesio. Čia siekiama būti pastovioje maldoje, net yra tam tikra kvėpavimo forma ja meldžiantis ir t.t. Pradžioje, taip, būna ir be dėmesio, bet išmokus tu būni pastovioje maldoje ką bedarytum ir tai nebūna kaip kokia besisukanti plokštelė, tu visu savimi pastoviai būni maldoje, bet dėmesys nesiblaško ką tuo metu bedarytum.
Na bent jau taip pasakoja tie kam pavyko tą maldos formą išmokti.

puodukas

Jei imti kaip pavyzdį bendravimą tarp žmonių, tai reikalinga žinot kažkokias tai mandagumo taisykles. Bet jei užsiciklinti ant pačių taisykių(metodų), ir ant to kaip pats jautiesi, tai jau gaunasi nenatūraliau nei visai nežinot mandagumo taisykių.
Panašiai kai rašo apie maldą, taip pat pabrėžia, kad reikia žinoti kaip melstis.
Neteisinga malda, kai iš anksto siekiama sukelti sau kažkokią tai jauseną.
p.s. čia mano teorinė nuomonė.
*****
p.p.s.
http://www.road2church.ru/molitvi/About_an_incessant_prayer.html
CitataСвт. Феофан Затворник
НАВЫК К ИИСУСОВОЙ МОЛИТВЕ - СРЕДСТВО, А НЕ СУЩЕСТВО ДЕЛА
Иисусова молитва не есть непрестанная молитва,
но лишь подспорье к ней
Пришло желание учиться молитве Иисусовой. Бог благословит! Но делание молитвы Иисусовой не есть непрестанная молитва, а только подспорье к ней... Непрестанная молитва есть дар благодати... и о сем молиться надо: "Господи, даруй мне непрестанно Тебе молиться!" Состоит сия молитва не в словах, а в чувстве к Богу неотходном. О сем чувстве и заботиться должно и его возгревать.

a.t.sielis

puoduk, į viską reiktų žiūrėti paprasčiau. Daug išvedžioji, ir pasimeti neegzistuojančiose problemose.

Pvz. Jėzus pasakė, "mylėkite savo Viešpatį". Tada galima daug išvedžioti, ar stengimasis vystyti tą meilės jausmą yra gerai ar blogai.

puodukas

Citata iš: a.t.sielis  birželio 09, 2015, 13:21:40
....galima daug išvedžioti, ar stengimasis vystyti tą meilės jausmą yra gerai ar blogai.
Kiek skaitau evangelijos aiškinimus, tai ne apie tą meilės jausmą ten rašoma, kurį daugelis turim mintyse.
Tai labiau veiksmas, o ne jausmas:
CitataJn 14
      21 Kas pripažįsta mano įsakymus ir jų laikosi,
tas tikrai mane myli.

Jimas

Nesimeldžiu nes neturiu dėl ko :)

a.t.sielis

Citata iš: puodukas  birželio 09, 2015, 18:47:42
Tai labiau veiksmas, o ne jausmas:


Dėl to pilnai pritariu.

Viskas žmogiška. Visur reikia balanso. Būna pareiga be jausmo, arba su blogais jausmais; tai tik darbas. Arba jausmas be pareigos; tai tik sentimentai arba veidmainystė. Abu dalykai kraštutinumai.

Kaip sako jūsų mokytojas, "visa širdimi, visu protu, visa siela, ir visomis jėgomis". Taigi, turim visą kompleksą, ne tai kad vien tik veikti, ar vien tik jausti, ar vien tik mąstyti.

Be to, kalbant apie veiklą, tai ir išriša šitos temos klausimą. Malda irgi yra praktinė veikla, ir jeigu tu sakai, kad svarbiau veikla, negu sentimentas, tai sistematiškas meldimasis yra o.k., kaip praktinė veikla.

Owldies666

Aš kai meldžiuosi, darau tai savais žodžiais. Galėčiau sukalbėti ir "Sveiką Mariją" ar "Tėve Mūsų", tarsi kokias mantras, bet laikausi nuomonės, kad per dažnai kartojami žodžiai praranda savo prasmę. Ir šiaip, man priimtiniau melstis savu būdu. Paprastai meldžiuosi vakarais (jei nepamirštu), paprašau aukštesniųjų jėgų sveikatos sau ir tam tikriems žmonėms, padėkoju už dieną. Dar bandau išsiugdyti įprotį dėkoti už maistą prieš valgymą. Kai tai padarau, maistas tarsi skanesnis tampa, nuotaika pagerėja. Turbūt psichologiškai čia.

tadasas99

mano nuomone meldimasis iskaltais tekstais neturi jokios prasmes, cia sektizmu kvepia, bet jei meditacija vadiname malda, tada kitas reikalas, apie meditacija nelb kazka zinau, bet jos nauda psichologinei busenai tikiu.

Vitus

Meditacija su malda neturi nieko bendro, greičiau tai priešingybės.
Meditacijos palyginimas su malda panašus į situaciją, kai ieškodamas tylos, visu garsu įsijungi trankią muziką :)

Aš nesimeldžiu ir nieko neprašau...

paragraf 78

Citata iš: Vitus  rugpjūčio 22, 2015, 22:28:38
Meditacija su malda neturi nieko bendro, greičiau tai priešingybės.
Meditacijos palyginimas su malda panašus į situaciją, kai ieškodamas tylos, visu garsu įsijungi trankią muziką :)

Aš nesimeldžiu ir nieko neprašau...


Meditacija yra viena iš maldos formų.
Kažkodėl žmonės maldą suvokia kaip kažkokius prašymus ar kažką panašaus. Prašymo malda yra tik viena iš daugelio jos formų, be to paprastai laikoma primityviausia maldingumo forma.
Meditacija arba kita panaši forma kontempliacija (aukštesnė meditacijos forma) aktyviai naudojamos įvairiose religijose.
Žinoma, sekuliarūs vakariečiai, nelabai supranta kaip malda gali būti be prašymo ar be žodžių, bet gyvenant dvasinį gyvenimą, tų maldos formų atrandi begales.
Išvis, jei pabandytum kasdien vis panaudoti vieną maldos formą ar būdą, vien to kas yra naudojama pas krikščionis, ko gero neišbandytum per visą savo gyvenimą. Manau kitose religijose irgi analogiška situacija

Aukštyn