25 netikėti faktai apie miegą ir sapnus

Pradėjo Teroras, gruodžio 27, 2014, 00:12:17

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Teroras

Be maisto galime ištverti iki penkių savaičių. O be miego? Mažiau nei dvi. Štai dar šūsnis neįtikėtinų faktų apie šią malonią bei gyvybiškai svarbią veiklą.

1 Idealiausias laikotarpis užmigti - 10-15 minučių. Jei lūžti greičiau nei per penkias minutes, nieko gera. Matyt, esi pervargusi ir kurį laiką nemiegojusi tiek, kiek reikia. Atkreipti į tai dėmesį būtina net tada, jei jautiesi budri.

2 67 proc. moterų per menstruacijas kamuoja nemiga. Pagrindinė tokio negalavimo priežastis - sumažėjęs progesterono kiekis, mat šis hormonas veikia raminamai.

3 Aštuonios valandos miego - sąlyginis skaičius. Daugelio mokslininkų teigimu, ir 5-6 gero, nepertraukiamo miego valandos organizmui suteikia pakankamai energijos. Vis dėlto kiekvienam - sava norma. Vieniems pakanka šešių valandų, kitiems reikia dešimt. Štai Napoleonas bluostą sudėdavo vos keturioms valandoms ir kuo puikiausiai realizuodavo savo karžygiškus planus, o Albertas Einsteinas iš lovos nesikeldavo 12 valandų ir gyrėsi, kad reliatyvumo teorija jį aplankiusi sapne. Labai svarbu įsiklausyti į savo biologinį laikrodį, gultis ir nubusti tuo pat metu. Beje, kuo žmogus vyresnis, tuo mažiau miego jam reikia.

4 Jei kas nors tave pažadintų per lėtojo miego fazę, jaustumeisi tarsi sudaužyta, pavargusi, net jei būtum miegojusi dešimt valandų. O štai nubusti per greitojo miego fazę ganėtinai lengva net miegojus tik šešias valandas. Šios fazės nuolat keičia viena kitą, todėl galima apskaičiuoti idealų laiką nubusti. Jis bus praėjus maždaug keturioms su puse, šešioms ir septynioms su puse valandos nuo tada, kai užmigai.

5 Net 15 minučių popiečio miego - į naudą! Spėsi atsijungti, tačiau dar nepereisi į lėtojo miego fazę. Užtat nubusi atsigavusi.

6 Žinai, kurioje vietoje pirmiausia susiformuoja raukšlių? Ant kaklo. O žinai, kodėl taip nutinka? Dėl netinkamos galvos padėties miegant ir pernelyg aukštos pagalvės. Visiškai be jos miegoti taip pat nerekomenduojama: stabdomas detoksikacijos procesas, paburksta paakiai. Jei nori, kad viskas būtų teisingai, žiūrėk, kad tik galva ilsėtųsi ant neaukštos pagalvės. Tai, jog prieš miegą negalima daug gerti ir valgyti sūraus maisto, tikimės, jau žinai.

7 Yra tokia patarlė: "Karalius miega ant nugaros, išminčius - ant šono, o turtuolis - ant pilvo". Iš tiesų įvairių mokyklų mokslininkai ir medikai niekaip negali sutarti, kokia miego poza pati geriausia. Kiekvienai būdinga savų pranašumų bei trūkumų. Jei nori būti ilgiau graži, miegok ant nugaros, nes gulint ant šono ar pilvo greičiau raukšlėjasi skruostai bei krūtinė. Nori išmokti miegoti ant nugaros? Po keliais kišk susuktą apklotą ar pagalvėlę - miegant bus sunkiau apsisukti. Arba gali apsikamšyti pagalvėmis iš šonų. Kitas būdas kovoti su raukšlėmis - pagalvės užvalkalas iš atlaso ar šilko. Šie audiniai nelamdo veido odos.

8 Trys valandos iki miego - laikas, kuriuo nebegalimi jokie fiziniai pratimai. Tikėjaisi atlikti mėgstamą jogos pratimų kompleksą, vėliau atsipalaiduoti šiltoje vonioje ir eiti miegoti? Ne. Organizmui reikia laiko nusiteikti.

9Kūno atšalimas sukelia mieguistumą. Tai labai pavojinga lauke žvarbiu oru, tačiau labai pravartu miegamajame: palaikyk jame 16-20 °C temperatūrą.

10 Be abejo, prieš miegą valgyti nesveika, tačiau kai kurie produktai teigiamai veikia jo kokybę. Pameni - kadaise mama vakarais girdė šiltu pienu su medumi? Neprošal ir viso grūdo duonos gabalėlis ar sausainis. Pieno naudos paslaptis - aminorūgštis triptofanas, skatinantis organizmą gaminti džiaugsmo hormoną serotoniną. Tačiau jam susidaryti reikia ir angliavandenių - medaus ar viso grūdo duonos (sausainio). Triptofano gausu ir raudonuosiuose ikruose, riešutuose, ankštiniuose augaluose, sūryje, kalakutienoje, žuvyse, kiaušiniuose, grybuose, avižose, bananuose. Susirask daugiau informacijos ir susidaryk asmeninį sapnoraštį.

11 Vyšnios skatina organizmą gaminti melatoniną. Vadinasi, stiklinė vyšnių sulčių - geriausi migdomieji. Net geresni nei pienas.

12 Niekaip nepavyksta sublogti? Pagalvok, kiek ir kaip miegi. Neišsimiegojimas sužlugdo visas tavo pastangas, dedamas į dietą. Ne todėl, kad nemiegodama prisikemši daugiau maisto. Tiesiog organizmui nemiga sukelia stresą, ir jis ginasi gamindamas alkio hormoną greliną. Mažėja ir apetitą slopinančio leptino. Padaugėja streso hormono kortizolio, dėl to greičiau sintetinama gliukozė, vadinasi, kaupiasi riebalai. Jei dar nepavargai nuo organinės chemijos informacijos, priduriame: miegant hipofizė (posmegeninė liauka) gamina augimo hormoną, kuriam veikiant greičiau tirpsta riebalai. Tad miegok ir lieknėk!

13 Australijos mokslininkų atliktų tyrimų duomenimis, "pelėdų" šansai nutukti yra pusantro karto didesni nei "vieversių".

14 Nepamiršk, kad prieš naktį būtina pasirūpinti oda. Miegant organizmas geriausiai pasisavina visas kosmetikos medžiagas: ir drėkinamąsias, ir maitinamąsias, ir nuo raukšlių. Naktiniu kremu tepkis likus pusvalandžiui iki miego - kad įsigertų į odą, bet ne į pagalvę. Aktyviausiai ląstelės atsinaujina nuo 21 iki 23 valandos. Tada organizmas maksimaliai pasirengęs miegoti. Šiuo metu ir trauk į lovą, jei nori spėti į "grožio seansą" - jis trunka tik iki vidurnakčio.

15 Jei susiruošei žiemos atostogas praleisti atogrąžose, žinok: miegas - geriausia priemonė ultravioletinių saulės spindulių išvargintai odai atgaivinti. Miegant vyksta audinių regeneracija, gaminama daugiau baltymų - statybinės ląstelių medžiagos.

16 Rytų šalyse įprasta miegoti pasukus galvą į rytus, o Vakarų šalyse - į šiaurę. Tokie sprendimai susiję su magnetinėmis Žemės linijomis. Tyrimų duomenimis, pervargęs žmogus linkęs gultis galva į rytus. Tačiau jei prieš tai jis buvo stipriai susijaudinęs, miegodamas pasisuka galva į šiaurę. Kūnas pats randa geriausią padėtį - svarbu tik, kad lova būtų pakankamai plati tai padaryti.

17 Honkongo mokslininkai išsiaiškino, kad erotiniai sapnai dažniausiai aplanko miegančiuosius ant pilvo. Greičiausia dėl tokių išdaigų kaltas kvėpavimas - kniūbsčiai kvėpuoti sunkiau.

18 Daugelio manymu, vakare išgėrus vieną kitą taurę vyno geriau miegama. Visiškai ne! Taip, alkoholis gali greitai išversti iš kojų, tačiau jis bus ir tas, kuris tave prikels vidurnaktį. Mat baigsis jo skaidymo procesas, o tada - sveika, nemiga.

19Bioenergetikų nuomone, skraidyti sapne - dvasinio augimo ir asmenybės tobulėjimo ženklas. Remiantis kita versija, tai susiję su smegenų vystymusi. Todėl suaugusieji iš esmės ir nustoja sapnuose skraidyti. Bet kuriuo atveju sveikiname, jeigu sapne skraidai: vienaip ar kitaip tai reiškia, kad augi - gal fiziškai, gal dvasiškai.

20 Biologiškai aktyvus taškas, kurį masažuojant greičiau užmigsi, yra momenėlyje. Įsivaizduok nuo vienos ausies iki kitos viršugalviu einančią liniją. Jos centras ir bus tas taškas. Kitas slepiasi tarpunosio viduryje. Tiesiog lengvai paspaudyk tas vietas pirštų galiukais. Taip pat galima ramiai gulint ant nugaros liežuviu paspaudyti tašką, esantį burnoje po apatiniais priekiniais dantimis.

21 Būna, dar nemiegi, tik snaudi, ir staiga jauti, tarsi kažin kur kristum, po kojomis - jokio pagrindo. Nieko baisaus: toks jausmas aplanko apie 70 proc. žmonių. Taip organizmas reaguoja, kai kūnas iš vertikalios padėties pereina į horizontalią. Smegenys kiek susimaišė ir pasiuntė raumenims kritimo signalą. Šie susitraukė, o tu - sutrūkčiojai.

22 Labai nesunkus pratimas atsikratyti nemigos: staigiai įtempk visus raumenis, palaikyk 10-20 sekundžių, o tada visiškai atpalaiduok. Pakartok kelis kartus, ir pajusi palengvėjimą.

23 Kamuoja neramūs sapnai? Tikėtina, tau stinga magnio. Jo yra džiovintuose abrikosuose, riešutuose (ypač migdoluose), mėsoje, kukurūzų dribsniuose, špinatuose, brokoliuose, viso grūdo duonoje.

24 Psichologų nuomone, geriausiai miegą skatina mėlynos ir violetinės bei aukso ir dramblio kaulo spalvų patalynė. Nedažyk miegamojo sienų ryškiai.

25 Pitsburgo (JAV) mokslininkai rekomenduoja vietoj migdomųjų rinktis šaltą kaktos kompresą. Jis padės apmalšinti smegenų aktyvumą. Tokią procedūrą geriausia atlikti likus maždaug valandai iki miego.

http://www.cosmopolitan.lt/sveikata/25-netiketi-faktai-apie-miega.d?id=66750728

Aukštyn