Negyvėliais užterštą žemę padės išvalyti grybas maitėda

Pradėjo idenmeyou, gruodžio 20, 2014, 11:13:51

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

idenmeyou

           
     


Kodėl mes po savo mirties mes teršiame žemę? Kaip šią problemą išspręstų žmonių kūnų irimo paspartinimas naudojant specialią grybų veislę? Apie tai penktadienį Kauno technologijos universitete kalbėjo iš Jungtinių Valstijų atvykusi dizainerė ir išradėja Jae Rhim Lee.

Paskaitų ciklo „Zooetika" metu moteris prisipažino auginanti „Infinity („Amžinybė") pavadintą grybų veislę, kurią maitina savo oda, plaukais, krauju ir net šlapimu bei išmatomis.

J.R.Lee tikisi, kad grybas „pripras" valgyti žmogieną ir po jos mirties sudoros bejausmį kūną.

Lavonai nuodija žemę

Stanfordo universiteto Dizaino instituto (JAV) tyrėja J.R.Lee savo projektuose kelia su žmonijos egzistencija susijusius klausimus. Kurdama baldus, dėvimuosius įtaisus, gyvenamuosius blokus ir perdirbimo sistemas, menininkė kviečia iš naujo įvertinti proto, kūno ir subjekto santykį su aplinka.

Kaune viešinti pranešėja išties nustebino susirinkusius klausytojus pasakodama apie savitą žmogaus ir gamtos ryšio supratimą.

Pasak viešnios, mirusiųjų laidojimas užkasant į žemę karstuose yra didelis blogis.

Irstant žmogaus kūnui išsiskiria nepaprastai daug toksiškų medžiagų, kurios nuodija žemę. O kapinės virta ne amžinojo poilsio vieta, bet gruntinius vandenis žiauriai teršiančia nuodų sankaupa. Kita vertus, žemėje lieka užkasti karstai, kurių gamyboje taip pat naudojamos įvairios scheminės, dažniausia ne visada aplinkai draugiškos medžiagos.

„Po mirties savo kūnais mes teršiame gamtą", - reziumavo pranešėja.

Kremavimas - ne išeitis

Regis baisią žemės taršą negyvėlių kūnais ir karstais galėtų sustabdyti palaikų kremavimas. Tačiau pranešėja įsitikinusi, jog tai ne išeitis.

Jos įsitikinimu, deginant negyvėlius taip pat teršiama gamta. Kūnui pleškant liepsnose toksinai niekur nedingsta, jie per krematoriumo kaminą išmetami į aplinką ir nuodija atmosferą.

Anot pranešėjos, labiausiai žemės atmosferą užteršia iš deginamų lavonų išsiskiriantis gyvsidabris. Gamtą neigiamai veikia ir pats kremavimo procesas, kuriam reikalinga itin aukšta temperatūra. Tam sunaudojama naudojami milžiniški energijos kiekiai.

Negyvėlį valgantis grybas

Samprotaudama apie žemės rutulio taršą mirusiųjų žmonių kūnais, J.R.Lee siūlo juos kompostuoti ir radikaliai keisti laidojimo papročius.

Viešnia užsiminė apie šiuo metu pasaulyje vis labiau žinomu tampantį „žaliojo laidojimo" procesą, kai žmogaus kūnas natūraliai suskaido žemėje esantys mikroorganizmai bei įvairūs gyviai.

J.R.Lee sakė sukūrusi metodiką, galinčią ženkliai paspartinti irimo procesą. Tai speciali grybo veislę, pavadinta „Amžinybe". Šis grybas „treniruojamas" paspartinti žmogaus kūno irimo procesą ir pašalinti jame susikaupusius toksinus.

Šį grybą menininkė sakė maitinanti savo kūno dalimis - oda, plaukais, prakaitu, krauju, net išmatomis bei šlapimu.

Amerikietė viliasi, kad grybas „išmoks" maitintis žmogaus kūnu, po mirties ją atpažins ir suvalgys. Menininkės vizijoje - specialūs kostiumai mirusiesiems, kurių medžiaga prisotinta maitėdžiais grybais.

Apvilkus tokį rūbą žmogaus kūnas suirtų gana greitai, o svarbiausia - nuostabusis grybas neutralizuotų per visą žmogaus gyvenimą kūne susikaupusius toksinus.


Lrytas.lt

Aukštyn