Matricos filmo filosofija

Pradėjo Ezekiel, birželio 27, 2013, 14:29:16

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Ezekiel

Filmas Matrica garsus už specialiuosius efektus ir įspūdingas veiksmo scenas, tačiau mano nuomone įdomiausia yra šiame filme pateikiama filosofija išreikšta gyvais vaizdais, efektais ir aiškiai suprantama kalba. Dokumentinis filmas apie Matricą:


2Pacas

Mates.Gali but kad mes is tiesu gyvenam matricoje. :)

TinSoldier

Citata iš: 2Pacas  birželio 27, 2013, 15:22:58
Mates.Gali but kad mes is tiesu gyvenam matricoje. :)


Vienas toks labai kietas mokslininkas stygų teorijos lygtyse yra atradęs kompiuterinį kodą, kuris ir žmonių kompiuterinėse programose naudojamos kaip klaidas taisantis kodas. Jį 1940 toks toks C. Shannon sukūrė, o, pasirodo, lygiai toks pat kodas yra ir mūsų visatos matematinėje reprezentacijoje :)


a.t.sielis

Gera tema, galima ne vieną neblogą įžvalgą iškrapštyti iš to filmo.

Visata ir priežasties - efekto ryšys. Vienas palyginimas ateina į galvą, pvz. kompiuterinis žaidimas turi savo žaidimo išvaizdą, kurią mato žaidėjas ir kodą, kurį kuria programuotojas. Kodas sudarytas iš skaičių, visokių loginių taisyklių ir programinės kalbos, o žaidime gali būti visokie gražią išvaizdą turintys dalykai. Programuotojas kūrė kodą su mintim apie dalykų išvaizdą, išvaizda yra tiek priežastyje, tiek rezultate. O kažkur tarpiniame žingsnyje tėra tik skaičiai ir raidės. Gal žemės mokslininkai panašūs į tuos, kurie mato ir matuoja skaičius ir raides, bet nemato kokią išvaizdą turi priežastis ir galutinė pasekmė. Astronomija, planetų judėjimo modeliai - viskas tik labai maža viso paveikslo dalelė, tarpinis žingsnis, neatspindintis realiosios vizijos.

2Pacas

Bet jai istiesu mes joje gyvename.Tai kas yra programuotojas?Kas ja suprogramavo?

eternal.bliss

Na matrica yra tikrai geras palyginimų rinkinys, bet joje nepasakoma kaip ir kas, tik pagrindinės įdėjos.  :)

Programuoji tu pats, esmė tame, kad norint sukurti tobulą sistemą- ji turi būti labai paprasta. Palyginimas gali būti toks.: kad sukurtum sudėtingą labirintą tau tereikia linijų, paprasto elemento, išeiti iš jo neįmanoma, bet suprasti jį yra labai paprasta, ir tuomet galima manipuliuoti juo. Tačiau išeiti iš nuolat besikuriančio labirinto tiesiog neįmanoma, einant juo  ;D :)




a.t.sielis

Citata iš: 2Pacas  birželio 27, 2013, 16:20:25
Bet jai istiesu mes joje gyvename.Tai kas yra programuotojas?Kas ja suprogramavo?


Paprasta, didelis protas.




la.benas

Citata iš: 2Pacas  birželio 27, 2013, 16:20:25
Bet jai istiesu mes joje gyvename.Tai kas yra programuotojas?Kas ja suprogramavo?


Tas pats Dievas. Gal. Skamba visai logiškai.

Ezekiel

Citata iš: 2Pacas  birželio 27, 2013, 16:20:25
Bet jai istiesu mes joje gyvename.Tai kas yra programuotojas?Kas ja suprogramavo?


Nežinoma, nebent galima remtis analogijomis ir išfilosofuoti kūrėją. Bet galiu sukurti savo pasaulį ir valdyti fizikos dėsnius savo vaizduotėje ar paveiksluose, o tada aišku kas kūrėjas. Gal derėtų klausti ne kas, o kaip ir kam - tai aktualiau žmogui.

la.benas

O gal dievas ir yra pagrindinė programa? Programa, atsakinga už kitų programų kūrimą ir pašalinimą, už kodo taisymą, visus "updeitus". Bet vėl gi... O kas yra programuotojas?

2Pacas

#10
birželio 27, 2013, 19:05:25 Redagavimas: birželio 27, 2013, 19:12:50 by 2Pacas
O gal yra taip kaip ir per matricos pirma dali sake, kaskaip kad istiesu dbr yra 2100+ metai jai neklystu ir kad zmones ar butybes kaskokios sukure visa sita realybe/matrica.

Kai pagalvoji gal istiesu taip ir yra,kokios isivysciusios butybes,ar zmones is ateities,sukure sita visa realybe ir mes jiem tesiok esam kaip kokie gyvunai fermoi kurie gamina neigiamas emocijas.. Jie sukure visa sita sistema kurioi esam kaip vergai ir patirem daug streso neigiamu emociju ir t.t.t ir daug jiem pagaminam tu visokiu neigiamu emociju.. O jie jom minta.. Nu cia zdz mind fukas ziaurus yra, sita tema.

eternal.bliss

Jau nusišnekėti daugiau nebegalima  ;D
Jeigu sistemą reikėtų taisyti ji turėtu bugus, kaip ir žaidimuose, per kuriuos būtų matoma plyšiai, netobulumai ir t.t. dabar jų nėra. Išvis tokios teorijos nelogiškos. ;D

Tu pagalvok kaip neigiama butybė gebėtų sukurti kažką harmoniško? ji pati nėra harmoniška todėl negali kurti harmoningos realybės, tiesiog absurdiška ;D Lervos ir taip egzistuoja bet jas sukuria pats žmogus ir poto jos įtakoja tą būseną iš kurios buvo sukurtos, bando išlaikyti buvusią būseną, tačiau ir tai ribotos, tiesiog energetiniai siurbliai.

Jo lengviausia pasiremti savoka kurios visiškai nesuprantama ir toliau vystiti įdėja kuri paremta nesuvokimų.  ;D

Master

Citata iš: 2Pacas  birželio 27, 2013, 19:05:25
Kai pagalvoji gal istiesu taip ir yra,kokios isivysciusios butybes,ar zmones is ateities,sukure sita visa realybe ir mes jiem tesiok esam kaip kokie gyvunai fermoi kurie gamina neigiamas emocijas.. Jie sukure visa sita sistema kurioi esam kaip vergai ir patirem daug streso neigiamu emociju ir t.t.t ir daug jiem pagaminam tu visokiu neigiamu emociju.. O jie jom minta..

:D Na  jau, tada tokiu atveju neturėtumėme valios keisti ir rinktis realybę. Juk neigiamos emocijos kyla dėl mūsų pačių pasirinkimo. Pritariu Blissui, mano galva mes patys esame savo realybės programuotojai. (ne tik moksliniu požiūriu). Ps. Ir dievais juk patys pasirinkome tikėti... Ir ne iš meilės jiems, o siekiant naudos. Prisiminkime, kad religija išsivystė iš magijos

paragraf 78

Filmo kūrėjai statydami Matricą labai rėmėsi krikščioniška simbolika ir mąstysena, bei Platono idėjomis. Apie tai kažkada skaitydavau paskaitas, o mano alma mater dėstytojas Nerijus Čepulis, apie Matricoje perteikiamas filosofines ir religines idėjas dėsto filosofijos kursą.
Filmas gilus, bet nežinodamas tam tikrų filosofų ir religinių idėjų jo paprasčiausiai iki galo nesuprasi.

eternal.bliss

#14
birželio 27, 2013, 20:18:23 Redagavimas: birželio 27, 2013, 20:20:09 by eternal.bliss
Gali žinoti filosofiją bet jos nesuvokti, gali suvokti filosofiją bet nesuprasti kaip ją realizuoti realybėje, gali suvokti kaip realizuoti tai tačiau nesugebėti.
Todėl visiškai suvokti ir išanalizuoti net ir 1 įdėja gali prireikti daug daugiau žinių, patirties, praktikos, ne tik filosofinių, realiginių įdėjų žinojimo.

Aukštyn