Iš kur po Europą pasklido rutenio debesis. 2017

Pradėjo Creative, gruodžio 21, 2017, 18:14:35

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Creative

Gyvenimas ir mirtis radioaktyviame pragare: iš kur po Europą pasklido rutenio debesis




Prancūzijos atominės ir radiacinės saugos institutas lapkričio 9-ąją paskelbė apie rugsėjo pabaigoje virš Europos užfiksuotą radioaktyvų rutenio izotopo debesį. Prancūzų mokslininkų nuomone, radiacija į Europą pasklido iš Rusijos, Pietų Uralo.

Vėliau apie radioaktyvų debesį prakalbo Vokietijos federalinės radiacinės saugos tarnybos specialistai. Pasak jų, debesis savo pėdsakus paliko ne tik Vokietijoje, bet ir Italijoje, Austrijoje, Šveicarijoje ir daugelyje kitų Europos valstybių.

Rusijos leidinio „Novaja gazeta" korespondentė Jekaterina Fomina leidosi į kelionę po Pietų Uralą, norėdama išsiaiškinti, kaip gyvena žmonės vienoje labiausiai radiacija užterštų teritorijų pasaulyje. Pasak jos, dabar jau tikrai žinoma, kad rutenio-106 izotopai į atmosferą rugsėjo pabaigoje pasklido uždaro tipo mieste Oziorske, esančiame Čeliabinsko srityje.

Dar 1948 metais gamybiniame susivienijime „Majak" įvyko atominio reaktoriaus, sodrinusio atominiams ginklams skirtą plutonį, avarija. 1949 metais „Majak" išpylė didelį kiekį skystų radioaktyvių atliekų į Tečios upę, tada buvo apšvitinti 124 tūkst. žmonių. 1957 metais įvyko eilinė avarija: susivienijime „Majak" sprogo talpykla su radioaktyviomis atliekomis. Radioaktyvus debesis praslinko per Čeliabinsko, Sverdlovsko ir Tiumenės sritis, suformuodamas vadinamąjį Rytų Uralo radioaktyvų pėdsaką.

Po šiemetinio incidento Rusija du mėnesius tylėjo ir tik po to, kai Europoje kilo pasipiktinimas, Rusijos federalinė hidrometeorologijos ir aplinkos stebėjimo tarnyba („Rosgidromet") paviešino savo ataskaitą, kurioje pripažintas radiacinės taršos faktas. Didžiausia izotopo koncentracija aptikta gyvenvietėse netoli Oziorsko kombinato „Majak" (100 km spinduliu). Keliuose Čeliabinsko srities kaimuose radiacinis fonas padidėjo beveik tūkstantį kartų, lyginant su ankstesniais mėnesiais.

Nepaisant to, gruodžio 8-ąją tarpžinybinė komisija, įsteigta valstybinės atominės korporacijos „Rosatom" iniciatyva, pareiškė, kad kombinate „Majak" jokių pažeidimų nenustatyta. Rutenio-106 izotopų Oziorsko rajono ore komisija irgi neaptiko.

„Rosatom" net pakvietė žurnalistus ir tinklaraštininkus aplankyti kombinatą „Majak", žadėdama leisti „pauostyti ir pačiupinėti rutenį". „Novaja gazeta" žurnalistų „Rosatom" į šį renginį nepriėmė, atrinkdama vos septyniolikos žurnalistų paraiškas iš dviejų šimtų. Vėliau naujienų agentūra „Čeliabinsk segodnia" pranešė, kad žurnalistų išvyka apskritai buvo atšaukta.

Į Oziorską, kur, kaip įtariama, įvyko rutenio izotopų išmetimas į aplinką, be „Rosatom" leidimo papulti neįmanoma. Bet atviri aplinkiniai miestai ir kaimai aplink Oziorską susiduria su tomis pačiomis problemomis. Dėl to „Novaja gazeta" korespondentė J.Fomina savarankiškai leidosi į kelionę aplink uždarą miestą.

(...)

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/pasaulis/gyvenimas-ir-mirtis-radioaktyviame-pragare-is-kur-po-europa-pasklido-rutenio-debesis-57-899916

Tikrai paskaitykite, ten daugiau rašoma kam idomu.

Aukštyn