Ar Žemė - plokščia ? ( Flat Earth )

Pradėjo Linas Esu, rugpjūčio 29, 2017, 13:43:06

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Visažinis

Citata iš: vytra  gruodžio 06, 2017, 20:05:01- tai bendrai priimta vieno vienuolio teorija,
Kokio?

vytra

#31
gruodžio 07, 2017, 13:47:05 Redagavimas: gruodžio 07, 2017, 13:57:11 by vytra
Citata iš: Visažinis  gruodžio 07, 2017, 11:25:59Kokio?
Citata: "In 1927, the Belgian Catholic priest Georges Lemaître proposed an expanding model for the Universe to explain the observed redshifts of spiral nebulae, and calculated the Hubble law. He based his theory on the work of Einstein and De Sitter, and independently derived Friedmann's equations for an expanding Universe.".

Vertimas: "1927 m. Belgijos katalikų kunigas Georges Lemaītre pasiūlė išplėsti Visatos modelį, kad būtų galima paaiškinti stebimus raudonų spiralinių galaktikų poslinkius ir apskaičiuoti Hablo dėsnį. Jis grindė savo teoriją Einšteino ir De Siterio darbais ir savarankiškai atrado Friedmano lygtis besiplečiančiai Visatai.".

Citata: "In his 1225 treatise De Luce (On Light), English theologian Robert Grosseteste explored the nature of matter and the cosmos. He described the birth of the Universe in an explosion and the crystallization of matter to form stars and planets in a set of nested spheres around Earth. De Luce is the first attempt to describe the heavens and Earth using a single set of physical laws".

Vertimas: "De Luce 1225 m. ("On Light") anglų teologas Robertas Grosseteste sukūrė materijos ir kosmoso prigimtį. Jis apibūdino Visatos gimimą sprogimu ir materijos kristalizavimu, kad sudarytų žvaigždes ir planetas susitelkusiose į sferas aplink Žemę. De Luce yra pirmasis bandymas apibūdinti Dangų ir Žemę naudojant vieną fizinių dėsnių rinkinį.".

:)

gidas

Citata iš: vytra  gruodžio 07, 2017, 13:47:05"In 1927, the Belgian Catholic priest Georges Lemaître proposed
Va taip - @vytra  visus ir apšoko. :)

Pats iš karto nekreipiau demesio į jo postą, bet kai viskas kiek "išsiplėtė", prisiminiau apie pirmąjį dvasininką. Atrodo Ž Lemetro teorijos proga popiežius net  išleido cirkuliarą, kuriame džiaugėsi, kad mokslas pagaliau "įrodė" dievišką  genezę, gi pats autorius atkaliai prašė popiežiaus jokiu būdu nenaudoti mokslinės  argumentacijos šiuo klausimu, nes tai yra gryna mokslinė teorija, kuri tokia ir bus nepriklausomai yra kūrėjas ar jo nėra. Kitaip tariant pats Ž Lemetras, dvasininkas ir mokslininkas, savo teorijoje nematė absoliučiai jokio ryšio su kūrėju. Liuks vyrukas. :)

Moral sei basni takova - Ž Lemetras yra puikus pavyzdys tiems, kurie vienaip ar kitaip manipuliuoja moksliniais atradimas/neatradimais kūrejo buvimo  įrodymui pagrįsti.

P.S . Klausimas, kokios formos yra žemė, absoliut nedomina. Jei kam nepatika rutulys, tegu mano, kad skriemulys ir t.t., ir pan. Dėl to diskutuoti yra beprasmiška. Gal verta šiokio-tokio dėmesio tik istorinė šios  "problemos" pusė. O gurmanams - kodėl  galka, o ne blynas ir atvirkščiai. ;)

Linas Esu

#33
gruodžio 07, 2017, 21:09:13 Redagavimas: gruodžio 07, 2017, 21:21:52 by Linas Esu
Citata iš: gidas  gruodžio 07, 2017, 19:44:35Va taip - @vytra  visus ir apšoko. :)
Kaži kaži....skaičiau vikipediją iš kurios jis nukopino , bet ten nerašo jog vienuolis išmąstė Big Bang'ą ar kad teorija yra jo :D kaip kad gerb.Vytra prieš tai rašė :D jis iškėlė hipotezę , jog galima atsekti visatos pradžios tašką , jeigu ji plečiasi . Praėjo dešimtemečiai ir įvairūs žmonės pildė šią hipotezę . Hawking'as tuo ir išsiskyrė , kadangi viską gebėjo paaiškinti matematinėmis , fizikinėmis formulėmis , astronominiais veiksniais , galiausiai suformulavo pagrįstą teoriją .

O tas kitas minimas žmogelis iš 1225 , buvo filosofas . Bandymas paaiškinti dangų ir žemę pasitelkiant fizikos dėsnius....tikrai išskirtinis atvejis :D :D talentingas fizikas tapęs krikščioniškos idelogijos įkaitu , nežinau kaip kitaip įvardinti šį atvejį .

CitataP.S . Klausimas, kokios formos yra žemė, absoliut nedomina. Jei kam nepatika rutulys, tegu mano, kad skriemulys ir t.t., ir pan. Dėl to diskutuoti yra beprasmiška. Gal verta šiokio-tokio dėmesio tik istorinė šios  "problemos" pusė. O gurmanams - kodėl  galka, o ne blynas ir atvirkščiai. ;)
Maniau atsiras čia Flat Earth šalininkų , pastaruoju metu jaučiamas "atgimimas" :D gerbėjų gretos tik didėja , grįžtame į viduramžių astronomiją :D

vytra

Citata iš: Linas Esu  gruodžio 07, 2017, 21:09:13.. grįžtame į viduramžių astronomiją.
- Grb. Linai, nereikia visko taip absoliučiai pažodžiui suprasti. Pagrindiniai "plokštiečiai" tikrai yra giliai protingi skeptikai, smagiai besišaipantys iš "pusmokslių" teisuolių. Gali tuo aspektu panagrinėti jų tekstus, ten ištisai pateikiami paprasti uždavinukai, gi "teisieji" vien piktinasi ir visai nesugeba jų išspręsti.

:)


Linas Esu

Citata iš: vytra  gruodžio 07, 2017, 22:31:12- Grb. Linai, nereikia visko taip absoliučiai pažodžiui suprasti. Pagrindiniai "plokštiečiai" tikrai yra giliai protingi skeptikai, smagiai besišaipantys iš "pusmokslių" teisuolių. Gali tuo aspektu panagrinėti jų tekstus, ten ištisai pateikiami paprasti uždavinukai, gi "teisieji" vien piktinasi ir visai nesugeba jų išspręsti.
:)
Turi ką rekomenduoti ? kokį nors skeptiką , kuris įrodo , kad žemė yra plokščia ? Būtų smagu pamatyti rimtus debatus , bet iki šiol neradau .

Linas Esu


vytra

Citata iš: Linas Esu  gruodžio 07, 2017, 23:16:05Turi ką rekomenduoti ? kokį nors skeptiką , kuris įrodo , kad Žemė yra plokščia ?
- yra internete tų "plokštiečių" dekretas ar panašiai, kur pateikta apie šimtas teiginių dėl plokštumo. Visų skaityti tingėjau, bet pastebėjau, jog tai ne teiginiai o klausimai. Na sakykim: jei žemė yra apvali ir sukasi apie savo pasvirusią ašį ir dar apie Saulę, tai kodėl su metų laikais nesikeičia "šiaurinės" žvaigždės padėtis?

p.s.
.. na, kas atsakys?


:)


a.t.sielis

O koks skirtumas, ji apvali ar plokščia? Gyvenimas nuo to keičiasi?

TinSoldier

#39
vasario 12, 2018, 11:43:51 Redagavimas: vasario 12, 2018, 11:47:30 by TinSoldier
Citata iš: a.t.sielis  vasario 09, 2018, 15:28:53O koks skirtumas, ji apvali ar plokščia? Gyvenimas nuo to keičiasi?
Jeigu gyvenimo idealas yra atsisakyti viso pasaulio pažinimo, technologijų, civilizacijos ir užsidaryti trobelėje miške, kur iki mirties būtų galima medituoti ir garbinti dievą - tuomet turbūt nelabai rūpi tai, ar žemė plokščia, ar apvali.

Bet, jeigu norėtųsi gyventi pasaulyje, kuriame tave supantys žmonės turėtų nors minimalų kiekį smegenų ir bent bazinį aplinkos suvokimą. Jeigu norėtųsi gyventi pasaulyje, kuriame veikia šiuolaikinės technologijos ir galimybės.  Jeigu norima savo pažintiniais gebėjimais skirtis nuo kitų primatų, tuomet yra skirtumas, ar žemė apvali, ar plokščia.

Vien tai, kad balsavimo teisę turi žmonės, kurie objektų formų suvokime atsilieka nuo trimečio, turi nemažą poveikį gyvenimui.

a.t.sielis

Citata iš: TinSoldier  vasario 12, 2018, 11:43:51Jeigu gyvenimo idealas yra atsisakyti viso pasaulio pažinimo, technologijų, civilizacijos ir užsidaryti trobelėje miške, kur iki mirties būtų galima medituoti ir garbinti dievą - tuomet turbūt nelabai rūpi tai, ar žemė plokščia, ar apvali.
Technologijos nelygu civilizacijai. Civilizuotumą apibrėžia keturios pagrindinės savybės: gailestingumas, teisingumas, švara, nehedonistiškumas. Tuo tarpu technologijos yra skirtos pajungti gamtą ir visatą žmogaus valiai, egoizmui ir patogumui. Praktiškai, civilizacija ir per daug išvystytos technologijos yra tarpusavyje prieštaraujantys dalykai.

Miške šiais laikais nebūtina užsidaryti, kadangi viskas miestuose panašu į džiungles, kur aplinkui pilna plėšrūnų. Ar miške, ar mieste, žmogus yra vienas.

Citata iš: TinSoldier  vasario 12, 2018, 11:43:51jeigu norėtųsi gyventi pasaulyje, kuriame tave supantys žmonės turėtų nors minimalų kiekį smegenų ir bent bazinį aplinkos suvokimą. Jeigu norėtųsi gyventi pasaulyje, kuriame veikia šiuolaikinės technologijos ir galimybės.  Jeigu norima savo pažintiniais gebėjimais skirtis nuo kitų primatų, tuomet yra skirtumas, ar žemė apvali, ar plokščia.
Šiaip tai nesinori gyventi tokiame pasaulyje, kur niekšai įgavę valdžią per technologinę galią. O pažintiniais sugebėjimais technologizuoti niekšai niekuo nesiskiria nuo gyvūnų, netgi yra žemiau gyvūnų: jeigu gyvūnai maitinasi, poruojasi, ginasi ir miega natūraliais būdais, tai dvikojai barbarai maitinasi, poruojasi, ginasi ir miega žiauresniais būdais negu suponuotų jų prigimtis. Kaip pvz. matome iš #metoo istorijų.

Linas Esu

Citata iš: TinSoldier  vasario 12, 2018, 11:43:51Vien tai, kad balsavimo teisę turi žmonės, kurie objektų formų suvokime atsilieka nuo trimečio, turi nemažą poveikį gyvenimui.
Deja tokia realybė ...

Nepriversi fanatikų mąstyti racionaliai . Flat earth'ininkų atveju turūbt ir neįmanoma , nes jie nesupranta kas yra argumentacija ir kas mokslas , normalus dialogas su tokiais neįmanomas . Ši sąmokslo teorija paremta tikėjimu , kuri beje dabar išgyvena tikrą renesansą.


PLOKŠČIOS ŽEMĖS IDĖJA FIZIKO AKIMIS


Mūsų planeta, kaip visos kitos planetos, yra apvali. Mes pripratome prie gražių planetos vaizdų, padarytų iš kosmoso, skrendančio lėktuvo arba meteorologinio oro baliono. Atrodytų, mūsų planetos apvali forma turėtų būt neginčijamas faktas. Bet egzistuoja žmonės, kurie tebemano, kad mes visi gyvename… plokščioje Žemėje! Šie žmonės yra net susibūrę į Plokščios Žemės Draugiją ir kaltina visas pasaulio valstybės sąmokslu bei masiniu melu.


Šie plokščios Žemės piešiniai atsirado prieš 150 metų.

Šios draugijos šaknys veda link XIXa. vidurio, kuomet anglų išradėjas Samuel Rowbotham nutarė išmatuot planetos paviršiaus kreivumą. Matavimus jis atliko Seno Bedfordo upėje, kur jis patalpino apie 20 cm aukštyje teleskopą, pro kurį stebėjo nuo jo tolstančią valtį su valtyje esančiu skaičiais sužymėtu stiebu. Anot jo stebėjimų net po 10 kilometrų jis tebegalėjo matyti valties stiebą. Jei planeta būtų apvali, valtis turėtų atsidurt 3,4 metrais žemiau horizonto, todėl stiebas, kurio aukštis buvo apie 1,5 metrus, turėtų nesimatyti. Samuelis nusprendė, kad jo matavimas paneigia Žemės sferiškumą, todėl 1849 metais parašė 16 puslapių pamfletą pavadintą „Zetetic Astronomy„, kurį vėliau praplėtė iki knygos „Earth Not a Globe„, kuri išėjo 1865 metais.


Atmosferinė refrakcija iškraipo šviesos spindulių kelią.

Iki 1870 metų visi bandymai atkartoti eksperimentą toje pačioje vietovėje duodavo tą patį rezultatą - mūsų planeta yra plokščios formos. Tačiau viskas pasikeitė, kuomet britų naturalistas Alfred Russel Wallace pakartojo eskperimentą, tačiau patalpino teleskopą 4 metrų aukštyje virš upės paviršiaus. Šio eksperimento rezultatai paneigė plokščios Žemės hipotezę, kadangi valtis pradingo už horizonto linijos. Kyla klausimas, kodėl taip atsitiko? Matote, reikalas yra tas, kad arti planetos paviršiaus oro temperatūra nėra tolygi. Vietomis oras šaltesnis, vietomis karštesnis. Ten kur karštesnis - oras retesnis ir jo lūžio rodiklis yra mažesnis, ten kur oras šaltesnis - oro lūžio rodiklis didesnis. Dėl šių netolygumų, šviesa sklinda ne tiesiai. Šviesos sklidimo trajektorija išsikraipo - vyksta atmosferinė refrakcija.


Valties Fata Morgana.

Dėl atmosferinės refrakcijos objektai mums yra matomi arba aukščiau, negu jie yra, arba žemiau. Kuomet daiktus mes matome aukštesnėje padėtyje, šitas efektas yra vadinamas Fata Morgana. Būtent dėl Fata Morganos efekto Samuel Rowbotham nesugebėjo išmatuot planetos sferiškumo.

Tačiau istorija jau įsisuko. Plokščios Žemės draugija buvo įsteigta, o jos siekėjų skaičius vis augo. Tarp žmonių, patikėjusių plokščios Žemės idėja buvo ir gana įtakingų ir turtingų asmenų - lordų, baronų, verslininkų. Plokščios Žemės draugija gana neblogai gyvavo visą XIXa. ir tik 1980 metais draugijos veikla sustojo ir merdėjo iki 2004 metų, kuomet buvo bandoma atnaujinti draugijos veiklą.


Dabartinis plokščios Žemės modelis.

Dabartiniame plokščios Žemės modelyje mes gyvename ant disko paviršiaus. Disko kraštus riboja 45 metrų aukščio ledo siena. Saulės ir Menulio dydis yra 52 kilometrai, ir jos sukasi ratu 4800 kilometrų aukštyje, o žvaigždės užima sferinį paviršių, kuris sukasi aplink mus 5000 kilometrų aukštyje. Gravitacija tėra tik iliuzija, mūsų planetos diskas juda erdvėje greitėdamas su 9,8 metrų į kvadratinę sekundę pagreičiu.


Anot plokščios Žemės draugijos narių, Jungtinių Tautų simbolis yra geriausias vykstančio sąmokslo įrodymas.

Mūsų planetos nuotraukos, kurios buvo padarytos iš kosmoso, yra anot draugijos suklastotos. GPS įrenginiai neveikia, jie yra užprogramuoti melui. Kokie šios masinės apgaulės motyvai? Anot draugijos, apgavystė vyksta dėl finansinės naudos: lengviau suklastoti skrydį į Menulį kinostudijoje ir pasiimt mokesčių mokėtojų pinigus sau. Geriausias vykstančio sąmokslo įrodymas yra… Jungtinių Tautų simbolis!

Pabandykime pažvelgt į šią teoriją fiziko akimis. Gravitacijos aš neneigsiu, todėl mano plokščios Žemės variante ji egzistuos. Taigi koks būtų gyvenimas tokioje plokščioje Žemėje? Sumodeliavau pasinaudojęs visuotinės traukos dėsniu sąlygos tokio plokščio disko paviršiuje.


Plokščios Žemės modelis su jame veikiančiomis traukos jėgomis.

Pačiame Žemės centre gyvenimas gal ir būtų neblogas. Gravitacija vienas g, jos kryptis - žemyn. Tačiau reikalai taptų prasti, kuomet žmogus toltų nuo Žemės centro. Matote, reikalas tas, kad atsirastų traukos jėgos dedamoji, nukreipta ne žemyn, o LINK centro. Kitaip tariant, kuo toliau einate nuo plokščios Žemės centro, tuo labiau jus traukia atgal, tad eidami, Jus turėsit pasilenkt į priekį, panašiai kaip darote bėgdami ratu tam, kad kompensuotumėt išcentrinę jėga. Jei žmonija norėtų pastatyti namą šiek tiek toliau nuo disko centro, tektų statyt nuožulnią plokštumą, kurios kampas su horizontu būtų tuo didesnis, kuo toliau nuo centro esate.


Traukos jėgų dedamųjų priklausomybė nuo atstumo nuo disko centro. Taip pat parodyta kampo, kurią sudaro traukos jėga su kryptimi statmena paviršiui.

Rezultatus pavaizdavau prikabintame grafike. Visų pirma, traukos dedamoji, nukreipta žemyn, pagal parabolės dėsnį mažėja nuo vieno g iki pusės g, tačiau traukos dedamoji LYGIAGRETI paviršiui, tiesiškai auga nuo nulio centre iki 0,65 g! Bendra trauka disko kraštuose bus 0,82 g. Ką tai reiškia? Nubrėžiau ir žalią kreivę, kur paskaičiuotas kampas nuo horizonto, kurio trauks gyventoją Žemė. Iki pusės disko diametro, kampas auga beveik tiesiškai. Kitaip tariant, ties ekvatoriumi statant namą tektų jį statyt ant 18 laipsnių nuožulnios plokštumos, kas yra, iš principo, pusė velnio. Tačiau kažkur Antarktidoje stabilumas įmanomas tik ant plokštumų, sudarančių beveik 55 laipsnių kampą su disko paviršiumi! Jei gi kalbėt apie vandenynus, vanduo turėtų susirinkt disko centre, nekalbu apie atmosferos slėgį.

Kaip matote, gyvenimas tokioje plokščioje Žemėje būtų sudėtingas ir gana neaiškus.

vytra

Citata iš: Linas Esu  vasario 12, 2018, 13:52:22
CitataVien tai, kad balsavimo teisę turi žmonės, kurie objektų formų suvokime atsilieka, turi nemažą poveikį gyvenimui.
Deja tokia realybė ...
- taip, kai humanitaro paklausi: "kas yra Voltas", jis paprastai nepasimeta ir atsako: "taip, žinau, žinau! tai garsusis italų Aleksandro Volta"!


p.s.
.. internete itin triukšmauja "technokratai", jiems teologija yra kvailiai, jiems filosofija yra kvailiai, jiems literatūra, dailė yra nesąmonė, o visi humanitarai neverti balsavimo!


:(

TinSoldier

Citata iš: vytra  vasario 12, 2018, 16:17:27.. internete itin triukšmauja "technokratai", jiems teologija yra kvailiai, jiems filosofija yra kvailiai, jiems literatūra, dailė yra nesąmonė, o visi humanitarai neverti balsavimo!
Nei teologija, nei filosofija, nei literatūra, nei dailė, nei humanitarija nėra susijusi su manymu, jog Žemė yra plokščia. Pastarasis manymas yra susijęs su piktybiniu idiotizmu, kuris nebūtų sveikintinas nei teologų, nei filosofų, nei anarchoprimityvistų, nei dar kokiame nors pasaulyje.

vytra

Citata iš: TinSoldier  vasario 12, 2018, 18:54:36.. nėra susijusi su manymu, jog Žemė yra plokščia.
- yra vis tik žmonių, kurie tekstą "dešifruoja" paraidžiui.. :) neseniai teigiau, kad "plokštieji" iš Jūsų tyčiojasi, pateikia primityvius klausimus ir nei vienas "mokytasis" neatsako.. :) vieną iš tų klausimų pacitavau, matau forume nieks nežino atsakymo?

Pasikvatokime!

:)

Aukštyn