Politikos demoralizacija: faktai ir versijos

Pradėjo a.t.sielis, gegužės 17, 2016, 16:01:53

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Citata iš: a.t.sielis  gegužės 19, 2016, 08:48:37Susimąsčiau: ar politikoje gali būti visi geri ir teisingi? Arba dauguma tokių? Tikriausiai, kad ne. Tada, politika neišvengiamai turi būti kova tarp geriečių ir blogiečių.
Politikoje sakyčiau nėra nei geriečių nei blogiečių. Visas gerumas ar blogumas priklauso nuo to kokią frakciją palaikome, t.y. labai subjektyvus ir net sakyčiau selektyvus.

a.t.sielis

#16
gegužės 19, 2016, 10:56:03 Redagavimas: gegužės 19, 2016, 11:00:35 by a.t.sielis
Kalbu apie individualų (ne pagal partijas) gerumą arba blogumą. Juk tokios kategorijos pasaulyje yra, ar ne? Žmogus skiria gėrį nuo blogio, ir pats renkasi, kartais gėrį, kartais blogį, įvairiom proporcijom (t.y. juoda, balta, ir visi pilkos atspalviai).

Politika - valdžios sudarymo ir valdymo menas. Ar valdymas, dalyvavimas valdyme, valdymo sprendimai gali patekti į tas moralinių pasirinkimų kategorijas? Gali. Pvz. sovietinis valdymas turėjo daugiau blogio atspalvių, dabartinis valdymas turi mažiau blogio atspalvių, bet nereiškia, kad jų visai neturi.

Pvz. valdžios politika alkoholio prekybos ir vartojimo atžvilgiu. Turint galvoje, pvz. tokią problemą, kaip paauglių alkoholizmas ir kepenų cirozė nuo sidro. Dalies šito dalyko buvo galima išvengti politikos priemonėmis, bet tokiems dalykams buvo sudarytos sąlygos dėl galimai korupcinės verslo įtakos kažką lemiančių partijų politikams.

L.Donskis straipsnyje aptardamas makiavelišką politiką, kalba, kad jai būdingas moralumas. T.y. Makiavelio idealas: neįveikiamas klastingas ir stiprus, visus pranokstantis politinis žvėris, kovojantis dėl gero tikslo ("tikslas pateisina priemones").

Apskritai, moralė neišvengiamai yra visuomenės pamatuose. Nesant moralės, demoralizuota visuomenė išsigimsta ir sužlunga arba tampa kalėjimu savo piliečiams ir blogietiška šalimi kitų šalių atžvilgiu. Bet tokioje blogietiškoje šalyje diktatorius, tironas, geležine ranka užspaudžia savo valdinius, ir tokiu būdu sukuria tam tikrą mechaniška discipliną, kuri remiasi agresijos jėga, kuri anksčiau ar vėliau turi būti nugalėta (gėrio ir blogio kova). Blogio bangos pasaulyje įgauna galią ne amžinai, kartais sustiprėja, kartais atslūgsta. T.y. vyksta mainymasis, kartais vieni pradai vyrauja, kartais kiti. Taip kaip oras - kartais palankus, kartais nepalankus, kartais per vidurį. Kartais derlius, kartais sausra. Istorijoje irgi matome, kartais gyventa sunkiai, dabar gyvename lengviau, o ateityje vėl gali užeiti kitos bangos. Gyvenime irgi, kartais sveiki ir stiprūs, bet neišvengiamai patirsime ligas ir senatvę.

paragraf 78

Citata iš: a.t.sielis  gegužės 19, 2016, 10:56:03Kalbu apie individualų (ne pagal partijas) gerumą arba blogumą. Juk tokios kategorijos pasaulyje yra, ar ne? Žmogus skiria gėrį nuo blogio, ir pats renkasi, kartais gėrį, kartais blogį, įvairiom proporcijom (t.y. juoda, balta, ir visi pilkos atspalviai).
Taip, tu renkiesi tai kas tavo manymu gera ir bloga ir tai darai subjektyviai (nežinau ar pasaulyje yra nors vienas žmogus kuris visada ir visur rinktųsi objektyvų blogį ir gėrį, žmogus visada subjektyvus, nebent tik kartais jam pavyksta to išvengti). Kodėl politinė partija gera, nes jos politika sutampa su tavo nuomone. Ji dar gera tuo, kad sumažino kainas (ir nesvarbu, kad tas sumažinimas per korupciją kurios nematome įvyko, bet mums gerai, vadinasi tai gėris)

a.t.sielis

Supratau. Na taip, yra "gerumas", "blogumas", gerumas, blogumas. Jeigu aš pats blogietis, tai man "geri" bus blogiečiai. Arba "geri" bus tie, kas duos "duonos ir žaidimų". Ir t.t. ir pan.

Skirčiau subjektyvų "gėrį" ir subjektyvų gėrį. Nes vien objektyvaus realiai ir nėra, jis gali būti nebent pilnavertiškas, absoliutus - objektyvus-subjektyvus, t.y. ir bešališkai vertinant geras, ir šališkai. T.y. gėris visiems ir kiekvienam. O toks gali būti tik absoliučioje sferoje, arba iš jos kylantis. Metafora galėtų būti saulė - gerai visiems ir kiekvienam. Išskyrus, tiems, kas persidegina ir Sacharoje.

Bet kokios vertybės vertingumas yra suvokiamas subjekto, subjektyviai. Pats žodis "vertinimas" rodo, kad dalyvauja subjektas. Galima kažkokį vertinimą pavadinti "vertina bešališkai", bet neutralumo pozicija suponuoja daugelio vertybių atsisakymą. Vertybinis "nulis" yra vienas skaičius sekoje tarp daugybės neigiamų ir teigiamų skaičių.  T.y. "vertybinis nulis" arba neutralumas jau yra tam tikras subjektyvus dalykų suvokimas.

Kalbant apie Lietuvą, (pasaulyje neišskirtinė, kur politika nedemoralizuota?), tai aišku, kad nėra iš ko rinktis, ir renkamasi tarp "pakenčiamo" ir "blogesnio", arba "pilko" ir "juodesnio". Pats rinkimų būdas irgi iliuzija, šiek tiek neša į lošimą.

SPACE

Citata iš: Mekabciel  gegužės 18, 2016, 23:54:17
Citata iš: SPACE  gegužės 18, 2016, 23:27:39Nėra žinoma, ką daryti su buvusia TSRS teritorija. Kūryba gerai, bet geriau kurti su pyragėliu, o ne geležinėj kamaroj.
O ta gelezine kamara patys ir pasistato, sienomis uzsibetonuoja, patranku prisiperka ir laukia kada ateis seimininkas, nes mentalitetas seimininko laukia ir reikalauja.
Tu teisus, kad patys šeimininką pasistato. Atsikratykit šito ir EU duos jum pinigų kiek tik norit. Nuo 15amž. kai įvesti pinigai, jie turi visus pasaulio pinigus.

a.t.sielis

Galvoju, ar nėra taip, kad liberalų skandalas po truputį išjudina lietuvišką facebook revoliuciją, a la "arabų pavasariai" Lietuvos visuomenėje?

kiskis

Nelabai panasu i revoliucija, temperamentas ne tas. Tos revoliucijos nieko gero neatnese, nei Ukrainai, nei Egiptui, nei Libijai, niekam. Ir skandalais tokiais niekas nesistebi ale :"visi vagia".

a.t.sielis

Tai va va, nepanašu į mitingus su plakatais, kažkas kito, minties revoliucija. Be jokių masinių susibūrimų. Žiū, kai šoktels jaunimo dalyvavimo rinkimuose procentas, ir nupūs viską.

kiskis

Tai kiek per skambiai pasakyta "revoliucija", man asocijuojasi su lavonais krauju, bet aisku, jei ateitu visai nauji zmones, (o kas tokie?) ne is dabartinio "elito", gal tai butu revoliucija, bet tam reikalinga organizuoti zmones, kazkokios strukturos ir pan... nezinau  ar tokiu yra.

a.t.sielis

o kam tie nauji žmonės? kas labiausiai pošlina, jeigu tuos į užribį rinkimai nustums, bus o.k.

o kas pošlina?

- negabūs ir tinginiai
- nomenklatūrščikai
- alkoholio rėmėjai
- tarnaujantys tik ekonomikos logikai
- laukinio liberkapitalizmo fanatikai
- Rusijos parankiniai

kiskis

#25
gegužės 19, 2016, 16:56:58 Redagavimas: gegužės 19, 2016, 16:59:36 by kiskis
Labiausiai "poslina"(?) , kas valdzioj, ateis nauji atsivers jiems galimybes, bus tas pats "š" kitoj rankoj. Visi pries rinkimus graziai kalba, o po to viskas po senovei, "elitas" sau liaudis sau.

a.t.sielis

Pasirinkimas čia tarp blogo ir blogesnio. Iš blogo sandėrio išgauti didžiausią naudą.

O šiaip LT gyventi tiesiog per šaltas klimatas. Čia niekad gerai nebus.

---

Vienas žmogus šiokias tokias sąmokslo teorijas bando užkabinti, mums į temą: https://skipperltu.wordpress.com/2016/05/19/liberalai-2/

kiskis

Valdzia musu laimingais nepadarys, nes jie tokio tikslo neturi, kad ir turetu nesugebetu.

Citata iš: a.t.sielis  gegužės 19, 2016, 17:13:22O šiaip LT gyventi tiesiog per šaltas klimatas.
Man , pats tas klimatas, Afrikoj zmones irgi nelabai dziaugiasi. Taigi reikalingas tikras elitas, kuris rupintusi zmonem, bet jo nera ir nenusimato, taip, kad nera ten visai is ko rinktis...

a.t.sielis

Citata iš: kiskis  gegužės 19, 2016, 17:24:56Taigi reikalingas tikras elitas, kuris rupintusi zmonem, bet jo nera ir nenusimato, taip, kad nera ten visai is ko rinktis...
Šioje epochoje jokioje šalyje nėra tikro elito. Visuomenės organizmo "galva" prarasta, o "rankos" - degradavusios ir korumpuotos.

Mekabciel

Citata iš: kiskis  gegužės 19, 2016, 17:24:56Valdzia musu laimingais nepadarys, nes jie tokio tikslo neturi, kad ir turetu nesugebetu.
Jei partijos rupintusi ne savo, o tautos interesais, tai nebutu tiek partiju, juk jei nori gero saliai, tai kodel ju tiek daug ir kas ten juo skiria? :)

Citata iš: a.t.sielis  gegužės 19, 2016, 17:41:49Šioje epochoje jokioje šalyje nėra tikro elito. Visuomenės organizmo "galva" prarasta, o "rankos" - degradavusios ir korumpuotos.
Kokia visuomene tokia ir jos galva. :)

Aukštyn