Koks būtų vaizdas, jei į Žemę pataikytų asteroidas?

Pradėjo Benamis, kovo 02, 2015, 13:36:34

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Koks būtų vaizdas, jei į Žemę pataikytų 500 km skersmens asteroidas?

Žemė yra mėtyta ir vėtyta. Asteroidų smūgius jai teko iškentėti toli gražu ne kartą ir ne du. Ne kartą mūsų planetoje tokie smūgiai buvo katastrofiški net jei asteroido tiesioginis smūgis įvykdavo visai kitoje Žemės pusėje. Žinoma, kur kas daugiau buvo tokių atvejų, kai smulkesni asteroidai suirdavo dar atmosferoje, rašo iflscience.com.

NASA Reaktyvinių variklių laboratorijos ataskaitoje nurodoma, kad nuo 1994 iki 2013 metų Žemę net 513 kartų atakavo smulkesni asteroidai. Didžioji jų dalis planetos paviršiaus net nepasiekė, bet kai kurie - tokie, kaip Čeliabinsko meteoritas - ne tik trenkėsi į Žemę su nemenka jėga, bet ir pastebimai paveikė aplinką.

O kas būtų, jeigu mūsų planetą atakuotų iš tiesų stambus asteroidas? „Discovery" televizijos kanalas sukūrė vizualinį modeliavimą, kuris būtent tokį procesą atvaizduoja. Šiame vaizdo įraše parodoma, kaip atrodytų 500 km skersmens asteroido smūgis į Ramųjį vandenyną.

Anot „Discovery", toks smūgis nuo planetos paviršiaus nudrožtų 10 km storio plutos sluoksnį, o smūginė banga visomis kryptimis plistų hipergarsiniu greičiu. Į Žemės atmosferą būtų išmesta gausybė nuolaužų, kurios netrukus veikiamos gravitacijos grįžtų į Žemę ir sunaikintų viską savo kelyje. Per parą visą Žemę apgaubtų liepsnos audra ir viskas, kas gyva, taptų garais ir pelenais.



O jeigu norite patikrinti savo sugalvoto apokaliptinio scenarijaus eigą, Purdue universiteto svetainėje yra specialiai tam skirtas įrankis, pavadintas „Impact Earth". Jis vartotojams leidžia įvesti įvairius asteroido parametrus ir pamatyti, kaip atrodytų pažeidimo zona: http://www.purdue.edu/impactearth/

DELFI

Aukštyn