Evolution Vs. God (nuo liepos 9 d.)

Pradėjo Benamis, liepos 04, 2013, 23:34:49

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Mekabciel

Citata iš: paragraf 78  birželio 30, 2016, 18:44:33Nepyk, kad paklausiu, bet: kiek metų tu praleidai studijuodamas bibliją ir kiek kartų ją esi perskaitęs, kad tokius kategoriškus teiginius sakai? Šiaip įdomu :)
Nepyk, bet atrodo kad nori pasimatuot kieno ilgesnis. Pagal laiko tarpa, spresi mano zodzio svaruma?:) Nes jei ne tai siaip sau neatsakau ir tikrai nepykstu.

Citata iš: paragraf 78  birželio 30, 2016, 18:44:33Darydamas tai kas įvardinta nuodėme, tu vienaip ar kitaip kenki kitam žmogui. Ir čia nebūtina būti egoistu, o tiesiog elgtis nederamai, net ir iš pačių geriausių paskatų (žinai kaip sakoma: gerais norais kelias į pragarą grįstas) :)
Cia dar reiktu issiaiskinti kas yra nuodeme ir egoistas. :)

paragraf 78

Citata iš: Mekabciel  birželio 30, 2016, 19:11:19Nepyk, bet atrodo kad nori pasimatuot kieno ilgesnis. Pagal laiko tarpa, spresi mano zodzio svaruma?:) Nes jei ne tai siaip sau neatsakau ir tikrai nepykstu.
Tikrai nenoriu matuotis (nes ir taip kaip bevartysi, tai aš čia ilgiausiai šiuos dalykus studijuoju ir čia prašau neįžvelginėti kokio kėlimosi, tai sausas fakto konstatvimas) ir ne apie ilgumą kalbu. Tiesiog, pastebėjau, kad kuo žmonės mažiau pažįsta bibliją, kuo mažiau ją studijavę, tuo jie drąstiškesnius pareiškimus apie tai kaip ją suprasti reikia arba kas joje parašyta daro :)
Tai man buvo tiesiog įdomu, tavo pareiškimai (kurie nepyk, bet tikrai nėra svarūs) kyla iš eilinio neišmanymo ar paremti kokia nors (pvz. ezoterine) interpretacija, nes tai ką rašai neatinka nei istorinio, nei antropologinio, nei prasminio nei kitokio biblinio konteksto, tai ir galvoju, gal tu daug metų bibliją pas kokius krišnaitus studijavai :)

CitataCia dar reiktu issiaiskinti kas yra nuodeme ir egoistas. :)
tikrai taip :)

Mekabciel

Citata iš: paragraf 78  birželio 30, 2016, 19:20:50Tikrai ...
...naitus studijavai :)

:) Tai jei savo nuomone turi, juolab tau mano atsakymo nereikia.

paragraf 78

Atsakymo vengimas nėra atsakymas :)
Ok, nebetrukdysiu reikštis :)

Mekabciel

Citata iš: paragraf 78  birželio 30, 2016, 19:34:49Atsakymo vengimas nėra atsakymas :)
Ok, nebetrukdysiu reikštis :)
as nevengiu atsakymo, siaip sau as neatsakineju, tiesiog  isdygo begales klausimu ir pastebejau tokia tendencija, kad yra zmoniu grupe, kuri tiesmukai skaito sventaji rasta(SVENTAJI RASTA), dar gal ir studijuoja ji metai is metu, o poto tiesmukai pritempineja kokius tik nori faktus, kai tuo tarpu knygos parasytos SVENTAJA KALBA, tai cia kokia kalba, apie mane ir geografija, istorija, jezu ar apie mane ir tave ar mane ir dieva?
Jezus atskleide dieva ir parase apie tai kad negalima svetemoteriauti? o jei ne, tai apie ka jis parase? Man kirba mintele, kad jis parase apie ivairialypi seksa su dievu, kaip jam buvo gerai ir taip ir va taip ir uzsifravo paprasta kalba. O vat kadangi zodynas skurdus issireiksti, tai perteike visu gradientu kas ir atspindejo ivairiausia santyki su dievu, o zmogeliai pasiema kokia knyga pradeda skaityti - "Moze Goju uzmuse. Vai vai negeras Moze! O cia va suprantu, cia parasyta - nevok! cia reiskia negalima vogti, cia yra nuodeme!..."    O kad ramiau butu  - Ne karto neskaiciau Naujojo Testamento. :)

paragraf 78

Šiaip dalis biblinių tekstų yra simboliniai, kiti prasminiai, bet dalis ir tiesioginiai. Skaitant ir nežinant kuri dalis tiesioginė kuri simbolinė galima daug malkų priskaldyti :)

Mekabciel

Citata iš: paragraf 78  birželio 30, 2016, 21:27:36Šiaip dalis biblinių tekstų yra simboliniai, kiti prasminiai, bet dalis ir tiesioginiai. Skaitant ir nežinant kuri dalis tiesioginė kuri simbolinė galima daug malkų priskaldyti :)
:) Kirba mintele cia is nezinomybes taip pritemta.

paragraf 78

Na matai, aš bent jau suvokiu kiek mažai biblijoje žinau :)
Va kai susėdi su kokiais biblistikos ekspertais, tai jautiesi visiškas kvaiša biblistikos srityje. Aš nors jau kokie 17 metų studijuoju, bet nesijaučiu labai daug išmanantis. Žinai kodėl? Nes nesugebu laisvai skaityti teksto originalo kalba. Tada dar prisideda tai, kad mano pagrindinė specialybė vis tik ne biblistika, o teologija (būtent todėl dabar studijuoju biblistikos koledže), taip pat nesu pakankamai įsigilinęs į to meto mąstymą (nebent per religijotyrinę prizmę pažįstu archajinio žmogaus mąstymo ir simbolikos ypatumus),taip pat nesu Romos, Judėjos ir Graikijos to meto istorijos specialistas,taip pat neesu labai įgudęs egzegezėje ir t.t.
Be visų šių dalykų ir dar begalės kitų, tu būsi tik paviršutiniškai susipažinęs su bibliniu tekstu (aš bent jau jaučiuosi gana paviršutiniškai ją pažįstantis, nepaisant to, kad kasdien dirbu su jos tekstais); tad man labai keista, kai žmonės neišmanantys šių sričių puola aiškinti kas ir kaip toje biblijoje parašyta :) tik tiek

Mekabciel

#38
birželio 30, 2016, 23:32:42 Redagavimas: birželio 30, 2016, 23:40:21 by Mekabciel
Citata iš: paragraf 78  birželio 30, 2016, 22:51:44Na matai,... ...biblijoje parašyta :) tik tiek
Tai kogero kadangi as puolu aiskiti kas ir kaip biblijoe parasyta tai dar turiu priedo pasispasakot, ka skaitau, iskur saltinius traukiu, trumpa biografija kiek ka mokiausi ir t.t. Cia tokia logika?:) Tai kad as nepasakoju, ka is kur traukiu ir kiek laiko mokiausi, nereiskia kad neismanau ir nezinau(cia tu man tokia etikete uzdejai).

O kam tas biblijos ismanynas isvis reikalingas? Dar sedi tarp biblistikos ekspertu, prastai jautiesi ir kas is to kad jie ekspertai biblistikos? Zino kur kokia raide parasyta? Man rods ne i ekspertiskuma ir tuos isvardintus tavo dalykus reiktu lygiuotis, bo gali visa gyvenima mokytis ir taip nieko nesuprasti.

Jei jau tau dievulis nesuteike tokiu salygu, kad butum ismincius biblijoje gal ir nereikia tau juo buti, arba gal priejimas siek tiek prastas, ne zubrinime esme ir hebraju/arameju kalbos ismanyme, isijautime i ta laikmeti ir apipjaustyme?

Citata iš: paragraf 78  birželio 30, 2016, 22:51:44aš bent jau suvokiu
As tai bent jau nesuvokiu. Tavo labai malonus issireiskimai. Tokie tiesiogiai pulsuojantys gerasirdiskumu. :)




time

#39
birželio 30, 2016, 23:59:55 Redagavimas: liepos 01, 2016, 00:17:00 by time
Kažkas gal iš to ir moka pasipelnyti, sau prisikirti žinovo vardą. O iš kitos pusės, pati biblija, nemanau, kad turi kažkokią galutinę atramą, įtampos tašką ar galutinį rezultatą. Pats pagrindas, kurį aš įstebiu, tekstas nėra nukreipiantis manyti viena linkme ir reikšmių gali turėti nemažai. Svarbiausias santykis tarp biblijos ir jo skaitovo, kiek pastebiu, pati interpretacija. Jeigu šis santykis prarandamas, prarandamas ir pats susidomėjimas, gilinimąsis. Tačiau tas gilinimąsis, visada tapatinamas su jau turima patirtimi. Ieškoma sutapimu...


P.S Kas bando ieškoti viso to prado, tie jau bando išsiaiškinti "nežinomą salą". Pradas neatrandamas iš tiesioginės praeitos patirties, požiūrio ar stiprios nuomonės.

paragraf 78

@Mekabciel logika ne tame kaip šaltinius naudoji ar kokiais medaliais naudojiesi, o tame ką pastebi sociologai, t.y. kad žmonės dabar yra labai informuoti, tačiau žinių turi labai mažai, bet daro grandijozines išvadas iš savo nežinojimo :)
Ir dar siūlau pasiskaityti apie šitai https://lt.wikipedia.org/wiki/Daningo-Kriugerio_efektas (info geriau pasieškok kitur, nes čia tik paviršutinė užuomina) :)

Mekabciel

#41
liepos 01, 2016, 08:25:19 Redagavimas: liepos 01, 2016, 08:29:50 by Mekabciel
@paragraf 78
 Na bet gi tu nezinai ka as zinau ir cia tu mane prilyginai. :)

paragraf 78

Sorry, pasikarščiavau :)

Na bet sutik tai ką žmogus žino paaiškėja iš to ką jis sako ir tai čia jau sakančiojo problema, jei jis nesugeba pademonstruoti savo žinių bagažo :D ar ne? :)
Aišku, aš nežinau (nes neatsakei) kiek tu giliai pažinęs aptariamą klausimą ir vėlgi ne tame esmė, čia svarbiau ką tu apie savo žinias ištransliuoji. Ir nepyk, bet iš to ką skaitau susidarau vaizdą, kad tau kažkiek teko skaityti bibliją, kažką apie ją (nežinau ką, todėl ir leptelėjau kad gal krišnaitus), taip pat patinka kad mastai, bet tai ką sakai, labai pjaunasi su biblinėmis koncepcijomis, simbolika, tekstu ir panašiai.
Tai sorry, jei įžeidžiau ar kažką, tikrai ne iš piktos valios :)

Benamis

Perkeliau off-topa ir apie Kabala sukuriau nauja tema: http://anomalija.lt/forum/index.php?topic=4361

time

Ar tikrai bibliją privalu sieti tik su būtent tais amžiais, kada ji buvo prašyta? Jeigu tai ilgaamžė patirtis ir tradicija turinti knyga, surinkta iš daugelio žmogaus pašalinių ir vidinių tyrimų, emocijų tyrimų, vadinasi siejant pavartu ieškoti pradmens. Tikiu, kad jeigu knyga yra tokių amžių knyga - tai vadovaujamąsi tomis koncepijomis, ta simbolika ir tik ta logika, antraip interpretuojant ir pritempinėjant prie šių laikų, neberandama logikos ir prasmės. Nagrinėjimas tikrai svarbus remiantis tų laikų istorija, to meto koncepcijomis, filosofija, požiūriu.

Aš pats neturiu laiko ir nenagrinėju jokios biblijos, tačiau, iš pradų ieškotojo pusės (ir kiek teko "permesti akimis"), manau, kad knyga, turi turėti savo atsiradimo priežastį ir ta priežastis gali būti tiesiogiai nepateikiama ir niekam neprieinama. Logiška, kad reikia orientuotis pagal tradicijas, kitų požiūrius ir nuomones, antraip nebus galima susidaryti bendro rezultato ir nebus bendros nuovokos įsitikinti teisingumu. Pats tikėjimas - visada yra tik spėliojimas, neįgyja aukštesnės reikšmės, kaip žinojimas. Niekas nežino kur tas rojus, kokie angelai ir ar pragaras egzistuoja. Viskas yra tikėjimas, spėliojimas. Tačiau tiesa yra viena, visa tai kažkaip užkabina, kad tikėjimas gali natūraliai persiversti į žinojimą ir tikintieji palieka klaidingai žinantys atsakymus. Taip vyksta ne tik religijoje, bet ir moksle, filosofijoje, mene - visur, galima tai įžvelgti. 



Aukštyn