Čakros. Kaip išlaisvinti gyvybinę energiją

Pradėjo Benamis, gruodžio 16, 2012, 16:02:52

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Pastaruoju metu tikriausiai daugeliui tenka įvairių pokalbių kontekstuose ar žiniasklaidoje išgirsti žodį „čakra". Bet... tikrai ne kiekvienam aišku, kas gi iš tiesų yra tos čakros. Kai kam netgi kyla abejonių, kad jos išvis egzistuoja...

Nuo neatmenamų laikų žmonės siekia dvasios tobulumo, nes intuityviai jaučia, jog tai - vienintelis  kelias į tikrąją laisvę ir laimę. Kitaip tariant, kai džiaugiasi siela, viskas klojasi kuo puikiausiai: sekasi darbas, nesergame ir esame viskuo patenkinti. Bet pakanka sujaukti dvasinę energiją ir tarsi amarai užpuola bėdos. Pasak ezoterikų, nė viena liga neatsiranda „iš oro." Daugelis jų - ne kas kita, o sutrikdytos dvasinės (arba gyvybinės) energijos ženklai.

Nemažai pasiligojusių žmonių, kurių organizmas sujauktas tiek, kad tradiciniai gydymo būdai jau  nepadeda, galiausiai pradeda kapstytis savo esybėje. Ir ką gi jie atranda? Anksčiau ar vėliau visiems ateina suvokimas, kad visi atsakymai glūdi mūsų sieloje. Panorėję patys sau galime tapti ir gydytojai, ir... budeliai…

Kaip pažadinti dvasios energiją?

Taigi, kaip minėjome, mūsų sveikata ir savijauta priklauso nuo to, kiek siekiame tobulėti dvasiškai. Kas įvyksta, kai žmogus nusprendžia užsiimti dvasine praktika (pavyzdžiui, meditacija)? Iš pradžių paprastai neįvyksta jokių stebuklingų pokyčių ir neretas sudvejoja, kokiais niekais jis čia užsiima užuot smagiai ir nerūpestingai leidęs laiką prie televizoriaus.

Bet kaip sakoma, kiekvienam savo... Na, o atkaklieji galiausiai būna apdovanoti. Vieną dieną, sukaupus pakankamai energijos, pabunda Kundalini - mistine vadinama energija - kuri snaudžia stuburgalyje (liaudiškai tariant, uodegikaulyje). Pažadinta Kundalini energija kyla stuburu ir vieną po kitos išlaisvina čakras - tam tikrus mūsų kūne esančius energinius centrus. Žinoma, tai toli gražu ne galutinis rezultatas - veikiau pradžia.

Na, kalbant apie energinius centrus... Juos turi kiekvienas žmogus. Dvasiškai menkų asmenų, kurie gyvena vien skurdžiame materijos pasaulyje ir visai nesirūpina dvasiniais poreikiais, čakros yra tarsi letargo būsenos, arba, kitaip tariant, neaktyvios.

Kad būtų aiškiau, štai jums pavyzdys. Visi žinome, kad mūsų galvoje „darbuojasi" smegenys. Tikriausiai niekas nesiginčys, kad jos - labai svarbus kūno organas, be kurio nesugebėtume atlikti nė menkiausio veiksmo. Tas tiesa, visi turime smegenis ir visi jomis naudojamės - smegenų galimybių ištekliai neriboti. Deja, moksliškai pavirtinta, kad tesugebame pasinaudoti vos dešimtąja jų galimybių dalimi, t. y. kuo mažiau lavinamės, tuo daugiau smegenų lieka nepanaudota. Panašiai ir su čakromis - kuo mažiau gilinamės į savo dvasinius poreikius, tuo silpniau mumyse rusena dvasinė energija.

Istorija apie čakras

Kaip skelbia senovės Rytų išminčiai, čakros tarsi nutiesia tiltą tarp materijos ir proto, kūno ir dvasios, individualumo ir universalumo.

Prieš daugelį tūkstantmečių Indijos jogai nušvitimo metu aptiko savyje subtiliosios psichinės energijos centrus ir pavadino juos čakromis. Legendos byloja, kad medituodami kalnų olų tyloje pasišventusieji Dievui mokėdavo taip atsiriboti nuo fizinio kūno ir sukoncentruoti dėmesį į savo energinius centrus, kad sugebėdavo išgirsti iki penkiasdešimties skirtingų sielos virpesių. Po to tuos virpesius bandydavo atkartoti balsu. Manoma, kad iš šių, įvairias vidinės energijos būsenas atspindinčių garsų buvo sudarytas sanskritas, dar vadintas „dievų kalba".
Beje, sanskrito kalboje žodis „čakra" reiškia ratą ir judėjimą ratu. Anot jogų, žmogaus organizme viskas cirkuliuoja ratu (kraujas, deguonis, energija ir t. t.).

Manoma, kad į Vakarus žinios apie čakras atkeliavo XX a. pradžioje. Šiandien čakrų filosofija yra paplitusi kone visose dvasinėse mokyklose.

Mokslininkai ilgai nepripažino fakto, kad čakros egzistuoja, ir teoriją apie jas vadino iš Rytų atkeliavusia pasakaite. Viskas pasikeitė 1978 metais, kai mokslininkai H. Motoyama ir N. Huntas elektrografu užfiksavo iš vietų, kur ezoterikai nurodo esant čakras, sklindančius neįprastai aukšto dažnio signalus. Šis mokslo atradimas tik patvirtino, kad senovės jogai kalbėdami apie čakras buvo teisūs.

Tarsi elektros jėgainės

Pasak ezoterikų, žmogus yra ne vien Žemės, bet ir kosmoso gyventojas. Mūsų kūnas kaip ir visata sudarytas iš septynių subtiliųjų kūnų, kurie tarpusavyje susiję energiniais centrais - čakromis. Jos, žinovų teigimu, susideda iš sutankėjusios eterinės medžiagos ir yra išsidėsčiusios išilgai stuburo. Viena svarbiausių čakrų paskirčių -  teikti subtiliąją energiją iš Kosmoso į mūsų kūną. Jos lyg mažos elektros transformatorinės pagal poreikį paskirsto energiją visiems kūno organams.

Daugelis žmonių per čakras srūvančia energija naudojasi nesąmoningai ir minimaliai, apskritai nė nenutuokdami, kad ji apskritai egzistuoja. Senovės išminčiai čakromis „naudojosi" sąmoningai ir mokėsi kuo geriau jas įvaldyti. Jie pastebėjo, kad medituojant, atsiribojus nuo racionalaus proto, čakrose energija pradeda cirkuliuoti aktyviau.



spalvinamos viena iš vaivorykštės spalvų -  nuo raudonos iki violetinės. Energija nuolat srūva iš vieno energinio centro kito link, jos srautai vejasi aplink stuburą ir verčia čakras suktis. Kai organizmo nekamuoja jokie sutrikimai, sakoma, pirmoji, antroji ir trečioji čakros sukasi iš apačios į viršų, o penktoji, šeštoji ir septintoji iš viršaus į apačią. Ketvirtoji - širdies čakra visada išlieka neutrali. Ezoterikai šiai čakrai teikia ypatingos reikšmės. Pasak jų, žmogui, kurio „širdies taurė" prarado pusiausvyrą, gresia greitas energinis išsekimas.

Paprastai čakros išsidėsto tokia tvarka.

Pirmoji čakra - Muladhara

Žymima raudona spalva ir yra ant uodegikaulio. Pasak žinovų, ši pati apatinė čakra lemia žarnyno bei apatinių galūnių veiklą. Joje kaupiama per kojas atitekanti Žemės energija. Neatsitiktinai mūsų pėdose daug bioaktyvių taškų - jais baigiasi nuo vidaus organų besidriekiantys energiniai kanalai. Pro juos lyg pro dureles Žemės energija patenka į kūną ir kanalais keliauja į vidaus organus.

Antroji čakra - Svadhisthana

Esti stuburo kamiene, ties pilvo apačia. Ji spalvinama oranžine spalva. Antroji čakra laikoma sakraline ir yra ypač galingas energijos šaltinis. Svadhisthana reguliuoja lytinių organų veiklą. Pasak žinovų, seksualinė energija, pakylėta į aukštesnį lygį, gali tapti itin vaisinga kūrybine energija.

Japonai šią čakrą dar vadina Hara, o kinai - apatiniu dantianiu. Ši čakra - tai stabilumo centras. Ji reguliuoja mūsų pasitenkinimą gyvenimu, saugumą, fizinę sveikatą ir pan. Kai šios čakros energija sutrikdoma, kyla įvairių sveikatos problemų: atsiranda antsvoris, tampa sunku pastoti, trinka endokrininė sistema ir pan.

Trečioji čakra - Manipura

Tradiciškai siejama su saulės rezginiu ir žymima geltonai. Manoma, kad šis energinis centras pilvo ertmėje išsidėsčiusiems organams paskirsto energiją. Į žmogaus organizmą geltonoji energija daugiausia patenka su maistu. Beje, pasak žinovų, jog tai, ką galima pasiimti iš valgio, organizmas pasisavina per pusvalandį. Todėl organizmo valymas, pasninkas bei vegetariška dieta laikomi veiksminga priemone derinant organizmo „stygas."

Ketvirtoji čakra - Anahata

Sklidina žalios šviesos. Tai vadinamoji „širdies taurė", kurią derėtų pripildyti dieviškosios meilės. Šios čakros energija itin svarbi kūrybinėms žmogaus galioms. Anahata išaudžia subtiliąją žmogaus esybę, todėl jogai išskirtinį dėmesį skiria šiai energijai įvaldyti.

Pyktis, neapykanta, pavydas, neharmoningi santykiai labai sekina širdies čakrą. Kai trūksta meilės, silpsta imuninė sistema, išsiderina visas organizmas, prarandama harmonija su savimi ir supančiu pasauliu.

Penktoji čakra - Višuddha

Žymima žydra spalva ir yra gerklės srityje. Ji itin susijusi su kvėpavimo sistema, balso stygomis bei skydliauke. Manoma, jog šios čakros energija padeda jutimiškai suvokti aplinką, formuoti pojūčius bei jausmus ir juos išreikšti.

Galvos skausmai, virškinimo sutrikimai arba skausmas juosmens srityje gali būti susijęs su gerklės čakra. Tai - signalas, kad slopinate savo esybę, tikruosius jausmus, užgniaužiate saviraišką.

Šeštoji čakra - Adžna

Populiariai vadinama „trečiąja akimi." Pasak žinovų, fiziologiškai ji sietina su smegenimis. Šios čakros spalva indigo. Ji susijusi su idėjomis, intelektu, vaizduote, pasaulėjauta.

Reiki specialistai teigia, kad norint pagerinti atmintį, išsigydyti nuo nemigos ar atsikratyti žalingų įpročių, polinkių meluoti, vogti reikia energizuoti būtent „trečiąją" akį. 

Septintoji čakra - Sahasrara

Vadinamoji „karūnos" čakra yra pačiame viršugalvyje ir žymima violetine spalva. Manoma, jog per šią čakrą užmezgamas ryšys su kosmoso energija, visata. Ši čakra susijusi su intuicija ir dvasingumu.

Minčių lygmenyje gauta informacija, vidinis balsas arba šeštasis pojūtis ateina per Sahasrara čakrą. Pasak jogų, norint įvaldyti šią čakrą, reikia būti pasiekusiam itin aukštą dvasingumo lygį.

Žinoma, šiame nedideliame straipsnelyje pateikėme tik pačias teorijos apie čakras viršūnėles. Visa jų filosofija siekia kur kas giliau. Bet, kaip sakoma, visa informacija pas žmogų ateina tada, kai jis jai yra pasiruošęs...


coliuke

Geras straipsnis...ir cakromis as tikiu :) karta drauge prektikuojanti reiki dare man minireiki seansa, tai pasake kas ir su kuria cakra man negerai...butu idomu pasigilinti....ismokti jas pajusti ir pan  ::)

Iron Tara

#2
gruodžio 18, 2012, 20:59:37 Redagavimas: gruodžio 18, 2012, 21:07:38 by Iron Tara
Tai labai įdomus dalykas. Pilnai sutinku, kad dvasingumas yra svarbiausias dalykas, kurio turėtų siekti žmogus, kad būtų sveikas ir laimingas, tačiau pripažįstu, kad tai labai sudėtinga, ypač gyvenant tokiam pasauly kaip mūsų. Aplinkiniai pikti, suirzę dažniausiai, meterialistai. Tokia aplinka ir iš jų gaunama energija labai vargina ir sekina. Paprasčiausias pavyzdys - Kalėdos, virtusios pinigų švente. Ja labiausiai džiaugiasi prekybininkai ir kitos pardavyklos, žmonės pikti, kad vėl reikia leisti daug pinigų, suka galvas dėl dovanų ir tai jiems neteikia jokio džiaugsmo. Jie lekia, niekur nespėja, keikiasi.. Jeigu jau pamiršta tikrąją Kalėdų prasmę, geriau tegul išvis nešvenčia jų.
Šitas susvetimėjimas su pačiais savimi yra opi problema... Reikia nežemiškų pokyčių norint kažką pakeist, bet gal tas dvasingumo siekimas ateis kada į madą..  :)

Net naiviai viliuosi, kad 'pasaulio pabaiga', kurios čia visi taip laukiam, įneš tuos pokyčius.

astropasaulis

Citata iš: Iron Tara  gruodžio 18, 2012, 20:59:37
Tai labai įdomus dalykas. Pilnai sutinku, kad dvasingumas yra svarbiausias dalykas, kurio turėtų siekti žmogus, kad būtų sveikas ir laimingas, tačiau pripažįstu, kad tai labai sudėtinga, ypač gyvenant tokiam pasauly kaip mūsų. Aplinkiniai pikti, suirzę dažniausiai, meterialistai. Tokia aplinka ir iš jų gaunama energija labai vargina ir sekina. Paprasčiausias pavyzdys - Kalėdos, virtusios pinigų švente. Ja labiausiai džiaugiasi prekybininkai ir kitos pardavyklos, žmonės pikti, kad vėl reikia leisti daug pinigų, suka galvas dėl dovanų ir tai jiems neteikia jokio džiaugsmo. Jie lekia, niekur nespėja, keikiasi.. Jeigu jau pamiršta tikrąją Kalėdų prasmę, geriau tegul išvis nešvenčia jų.

Labai kategoriškas komentaras. Aš irgi iš pradžių taip galvojau, kol realiai neapsvarsčiau šios situacijos, atkreipdamas dėmesį ir į asmeninę patirtį.

Visų pirma reikia paminėti, kad daugelio žmonių sąmoningumas yra mažesnis t.y. jie siauriau supranta apie pasaulį, jame vykstančius procesus ir kita. Paprastam žmogui dvasingumas reiškia tik užėjimą į bažnyčią per Šv. Kalėdas, o sąmoningesniam žmogui dvasingumas asocijuojasi su būtimi, su savęs ieškojimu ir jo atradimu, su tiesioginiu išėjimu į kosmosą.

Dėl to dvasingumo, kad tai yra aukščiausias tikslas galėčiau irgi paneigti. Dvasingumo siekimas visų pirma yra tai kiekvieno žmogaus asmeninis reikalas. Jeigu jis to nori, vadinasi jam tai suteikia tam tikrą naudą. Galbūt laimę, egzistencijos suvokimą... Bendraujant su įvairiais žmonėmis, pastebiu, kad kaikuriems dvasingumas yra labai svetimas. Jie jo vengia ir neprisileidžia. Ar ir jiems kišime per prievartą tą dvasingumą? Galbūt jie į šį gyvenimą atėjo su kitais tikslais? Galbūt užtenka sukurti darnią bendruomenę, harmoningą aplinką, plaikyti nuoširdžius žmonių tarpusavio santykius ir to gana? Ar negali būti taip, kad kai išsivalysime iš visos beprasmybės, neigiamumo, tada savaime žmonėse sužaliuos tas dvasingumas? Dvasingumas juk yra natūralus dalykas. Kad jis egzistuotų, spindėtų turi turėti švarią terpę. Reikia tam tikro pasiruošimo norint priimti dvasingumą.

Dėl Kalėdų: žmonės visada yra linkę matyti viską sutirštintom spalvom, todėl šiuo atveju negražu viską vertinti tik tai, kas neigiama. Kur balansas, harmonija? Pritariu, kad Kalėdos daugeliui tampa tarsi prievolinė šventė, tačiau jie patys taip susikuria. Prieš kelis metus mano giminaičiams Kalėdos asocijuodavosi irgi vien tik su kažkokiu lažu. Ir kas keisčiausia, kodėl per tokias šventes įvykdavo daugiausia, didžiausi barniai? Žmonės nesugeba suvokti savęs ir aplinkinių procesų. Jie tiesiog tampa pamišę. Kaip jau minėjau savo giminaičius, šiemet viskas pas mus kitaip. Artimieji nebegali sulaukti Kalėdų ir tiesiog švyti gerumu, teigiamomis emocijomis. Aš niekada nemačiau tokio pozityvumo iš jų.  Nereikia pasiduoti iš karto žemoms vibracijoms. Aš nevertinu neigiamai tokių švenčių kaip Kalėdos. Jeigu atsisakys žmonės tokių švenčių, tai jie visai nutols nuo bet kokio dvasingumo, artumo su artimaisiais. Na ir kas, kad tai žemesnio sąmoningumo sukurtas dalykas, tačiau žmonės nors laikinai priartėję prie savo savasties.

Iron Tara

Tikrai pritariu.. (Na, aš mėgstu viską kategoriškai ir abstrakčiai išreikšti.) Žinoma, dvasingumas ne visiem yra suvokiamas taip pat. Bet tas paprastumas, nuoširdumas, laisva valia  yra žmonėm tikrai gerai suvokiami. Jie juos yra pamiršę, šiuos dalykus užgožę kiti, jiems reikšmingesni dalykai. Ir tik jie patys save gali sutvarkyti. Vienus dalykus iškelt į paviršių, kitus paslėpti.
Savo šeimoje tai pat neatsimenu Kalėdų be barnių. Aš ant  jų labai pykdavau, kad jie taip elgiasi, stengdavausi numalšint tas piktas emocijas, tačiau tik pati susierzindavau. Ir kartais taip liūdna pasidaro, kad negalima tokios šventės atšvęst kaip šventės, kažkaip paminėt, prabūt kitaip, ne tik prisiryt ir eit miegot.
Aš iš tikrųjų džiaugiuosi savimi, kad taip galvoju. Pakankamai anksti susivokiau. Tik dažniau būna liūdna dėl kitų, negu gera.

modziukas

Gal reiktu atgaivinti sita tema ir padiskutuoti daugiau?

elteide

ar yra kas ivaldes ta kundalini energijos tekejima?

elteide

#7
rugpjūčio 26, 2017, 21:07:06 Redagavimas: rugpjūčio 26, 2017, 21:12:21 by elteide

kas turėjo tokią patirtį? kas ją pažadina?

Naujovė

Su kundalini energija žadinimas yra Sahadža joga, atrodo taip vadinasi. Bet man tas budinimas visiškai netiko, netgi blogiau kurį laiką buvo. Kiek girdėjau išvis negalima kundalini gyvybinės energijos tėkmės skatinti, jeigu yra rimtesni blokai, nes prasideda šizovi simptomai. Pirma reikia šalinti blokus.

Aukštyn