Kodėl išmirė dinozaurai?

Pradėjo paragraf 78, sausio 12, 2016, 14:51:26

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Bandau dalyvauti mokslo populiarinimo konkurse, tai dalinuosi straipsneliu:

Kodėl išmirė dinozaurai?

Ko gero viena labiausiai žmoniją intriguojančių paleontologijos paslapčių yra masinis dinozaurų išmirimas įvykęs prieš 65 mln metų. Šiuo klausimu yra keliamos įvairios tokio masinio išnykimo hipotezės... toliau čia: http://www.technologijos.lt/s/skaitytoju_pasaulis/konkursai/S-52333/straipsnis/Bene-didziausia-paleontologijos-misle-kodel-ismire-dinozaurai-Konkursinis-straipsnis?l=2&p=1

Gal žinote kokių nors dar įdomių dinozaurų išnykimo teorijų?

Pajauta

#1
sausio 12, 2016, 15:25:26 Redagavimas: sausio 12, 2016, 15:34:55 by Pajauta
Kažkur skaičiau teoriją, kad dar dinozaurams gyviems esant, egzistavo išsivysčiusios civilizacijos, ten buvo pateikti keli įrodymai. Buvo išsivysčiusios civilizacijos daiktų, tokių kaip ginklas, kulka, varžtas, sudėtingos architektūros liekanos ir pan., kurių nustatytas amžius siekia dinozaurų gyvavimo laikotarpį. Pasakojama, kad dinozaurus pribaigė senosios civilizacijos, kurios tarpusavyje kariavo ir naudojo branduolinius ginklus. Teorija tikina, kad dinozaurai išmirė dėl branduolinės žiemos ir radioaktyvaus užterštumo, o ne nuo pačio branduolinio sprogimo. :)

tadasas99

Nu as linkes ieskoti didesniu piesiniu, siuo klausimu pradejau ieskoti isnykimu periodiskumo, keista bet google neparode nes siu penkiu isnykimu, bet radau kita idomia minti, tiksliau kelias, pirmiausia tai isnykimu buvo daugiau, tik mazesniuju neitraukiam i si penketuka, bet su mazesniaisiais atsiranda periodiskumas, tai 26-30milijonu metu. Toliau jau tik teorija, seniau girdera nemedizes, musu saules sistemos planetos skriejancios labai didelia orbita 26mil metu ir patenkant i oorto debesi taip parsinesdama kometu uodega, kita teorija dvinare zvaigzde, tai kalba apie musu saules dvyne, kuri skrieja apie saule (tiksliau  viena apie kita) elipsine orbita ir priarteja mazdaug kas 28mil metu, kita teorija kalba apie saules sistemos judejima galaktikoje, mes nejudame tolygia orbita, judame apie galaktikos centra bet tuopaciu ir "aukstyn/zemyn nuo vieno galaktikos krasto prie kito, sitas periodiskumas taippat 26mil m, o galaktikos ziedo viduryjesusitelke daugiausia siuksliu.
 Panasaus pobudzio teorijos man logiskiau skamba, kadangi mes zinome menulio poveiki, bet nezinom kur judam, istorija nepamena kur buvome, bandymas aiskintis lokalias priezastis kurios gali buti globaliu priezasciu pasekmes viska gali sujaukti, nes tai ne priezastis o pasekme, ivykiu grandines pabaiga o ne pradzia.

xsistemax

Kartu su dinozaurais išmirė visi gyvūnai svėrę daugiau,nei 25 kg.Tai veda prie minties,jog nutiko kažkas,nuo ko reikėjo slėptis(pasislėpti turint tiranozauro kompleksiją turėtų būti gan sudėtinga).
Mano manymu asteroido smūgis buvo lemiamas veiksnys,galutinai pribaigęs didžiuosius dinozaurus,bet išmirti jie pradėjo žymiai anksčiau.To priežastis-klimato atvėsimas dėl žemynų išsiskyrimo ir vešlios augmenijos,sunaudojusios anglies dioksidą.Asteroido smūgio pakeltos dulkės ir dūmai temperatūrą numušė dar labiau.Neišmirė tik smulkieji,dėl to dabar turime daugybę paukščių rūšių.
Žodžiu,suveikė visas kompleksas priežasčių,kaip sakoma:bėda po vieną...
O idėja apie dinozaurų laikais gyvenusius žmones irgi verta dėmesio.Dinozaurų plato surastos žmogaus su batais pėdos,įspaustos į dumblą tuo pačiu metu,kaip ir pakrante praėjusių dinozaurų.

tadasas99

Del inteleaktualiu civilizaciju nu nuneigti nelb iseina, paimkim kad ir musu civilizacija, lyginant su 250mil laikotarpiu tai labai labai labai jauna, jei per tiek laiko nes issivystem nematau priezasties kodel negalejo kita rusis, o kad irodymu neturim irgi nekeista, tiek laiko nelb kas gali islikt.

paragraf 78

Citata iš: xsistemax  sausio 12, 2016, 19:49:38Kartu su dinozaurais išmirė visi gyvūnai svėrę daugiau,nei 25 kg.
Deja išmirė ir daug smulkesni gyvūnai, graužikai ir panašūs, be to išmirė daug augalų, kurie išvis gramus sverdavo.

Vytautas

#6
sausio 13, 2016, 08:54:30 Redagavimas: sausio 13, 2016, 09:36:09 by Vytautas
Na pvz mano anapusinis variantas kodėl išmirė dinozaurai tai paprasčiausiai kitos civilizacijos kaip pseudo dievo atstoves žaisdamos su genetika užbaigė vieną iš projektų. Ir bendrai jokios evoliucijos nėra tik būtent kitų civilizacijų žaidimai su mumis jiems įdomia ir naudinga linkme. Praktiškai mes elgiamės analogiškai kiek leidžia galimybės.  :) Visokie nentardaliečiai ir panašūs žmonės iš tos pačios serijos. Paprasčiausi rekonstravimo, eksperimentavimo darbai iš pirminių tikrų žmonių. Na o oficialus pateisinimas kad čiabuviai nesuprastų esmės - evoliucija. Tipo nieko čia nebuvo viskas savaime išvirė iš pradinės sriubos.
Kitas momentas dėl visokių milijoninių visatos skaičiavimo skalių. Vėl maniškis variantas viskam čia tik 104 000 metų. Laiko apskaita vykdoma pagal elementų irimo periodus. Bet tas elementas gali būti sukurtas kad ir vakar su tokiomis savybėmis. O pagal mūsų teorijas jis atrodys labai senas. Ar bus skirtumas pvz branduolinės sintezė būdu gautos medžiagos su esančiu natūraliai gamtoje?  Ir šiaip viską stebim tik gerus 200m o darom išvadas kad čia milijardai metų. Jau praktiškai po tūkstančio metų atgal prasideda klaidžiojimas ūkuose. Realiai nieko nežinom.

tadasas99

Pateisinant @Vytautas evoliucine teorija, tai google visi gali pasinaudoti, mes neesame kazkokia viena evoliucionavusi gyvunijos pasaulio rusis, cia viskas sudetingiau ir painiau, mokslininkai randa fosiliju gyvunu panasiu i zmones ir bezdziones, bet cia ir irodymai baigiasi, moksliniu giminystes irodymu turim daugiau tarp goriju ir zmoniu dnr atitikmas apie 90%, o tarp zmoniu ir fosiliju kalba apie 50-60%, plius evoliucines fosiliju eiles (proteviu rastu fosiliju rusys, homo erectus, homo sapiens, ir.pan) tarp ju kazkokio pereinamumo, kad viena evoliucionavo i kita irodymu neturime, tik bandome delioti mums logiskai skambancia istorijos eiga.

xsistemax

Jeigu kalbėsime iš savo varpinės,tai aš manau,jog dinozaurai neišnyko,jie sėkmingai gyvuoja ir dabar,tik savo laiko sektoriuje.Mums jie-praeitis. :)
Evoliucijos teorijoje yra daug spragų,ją bandyta tobulinti prie natūralių rūšies pokyčių kintant gyvenamajai terpei pridedant spontaniškas mutacijas.Deja,tai irgi neatsako į visus klausimus.
Neandartaliečiai tai jau tikrai neišnyko,jie asimiliavosi(o gal tai sapiens asimiliavosi su jais),dabartinio žmogaus genome yra visi neandartaliečio genai.
O dinozaurai skraido mūsų laikais paukščių pavidalu.Beje,net tiranozauro jaunikliai buvo plunksnuoti,augantis individas plunksnų dangą nevisiškai prarasdavo.Atkurtos netgi plunksnų spalvos.
Paukščiai-pakitę dinozaurai.Tik turinčių dantis paukščių kažkodėl mažoka.Evoliucijos teorijos šalininkai teigia jog dantys buvo per sunkūs būtybei,norinčiai skraidyti. :)
Masinis didžiųjų dinozaurų išmirimas tikrai susijęs su klimato atvėsimu.Klimato atvėsimo pagrindinė priežastis-vyraujančio dykumų klimato pasikeitimas tropiniu dėl žemynų atsiskyrimo,kas paskatino augmenijos suklestėjimą.Augalai atvėsino Žemę,iš atmosferos eliminuodami šiltnamio efektą sukeliantį anglies dioksidą ir nužudė dinozaurus.Jiems padėjo ir asteroidas.
Šitie klimato pokyčiai lėmė induočių klestėjimo pabaigą augmenijos pasaulyje,užleidžiant vietą plikasėkliams ir gaubtasėkliams.

gidas

JE versija -
"Seniai seniai vienas dinozauras prisirijo kokos lapų ir jį ištiko haliucinacijos : būk tai ant kalno mūrai, joja lietuviai...
Persigandęs tarė draugams :
- Nykstam iš čia !
Ir jie išnyko." :)

paragraf 78

Yra kita versija:
Atina dinozauras pas dinozaurienę ir sako: Davai pasimylim? Ta sako: jokio sekso iki vestuvių.
O kadangi dinozaurai nesituokė, tai ir išmirė

O dabar grįžtame prie rimtesnių teorijų :)

Šaulys

Visu pirma pasakau ir daugiau nesakysiu... nes kas skaito zinosit.
As atsiprasau uz lietuviska raidyna. As darbe jo neturiu. Taip kad jei rasau be lietuvisku raidziu - as darbe nugvelbes minute, jei su - as sedziu su arbatos puodeliu atsiloses namie.

Taigi negirdejau nei vienos teorijos kuria as girdejau :-). nors kai kurie komentarai man buvo artimi. Pastebejimas: Dinozauru svoris kai kurie iki 90 t gyvuleliai. http://www.dinodatabase.com/dinorcds.asp
begioti po zeme jiems nebuvo lengva. Taciau kai kurie begiojo. Kodel?
Kai kuriu aukstis buvo 22m - 15m (tas pats saltinis). Kokio dydzio turejo buti sirdis kad pumpuoti krauja po visa kuna?
taga naturalus klausimai? Kaip tokios mases gyventojai galejo isgyventi, kai kuriuos gravitacija turejo sutrinti kaip blynus vos zingsni zengus.
Is cia teorija kad gravitacine jega zemeje buvo zymiai mazesne.
Gravitacine jega keitesi - didejo ir pamazu isnyko dinozaurai. Kaip buvo pamineta apatiniu saku ar vaisiu skonis buvo kitokis - gal. vienaip ar kitaip vaikscioti po zeme jiems pasidatre sunku. Skraidyti su keliom plevem ant letenu irgi. Ir t.t.
Gravitacijos pasikkeitimas nebuvo tolygus procesas. Taciau tas procesas keite gyvunijos kraujotaka. ir visa gyvenimo buda. Kalbama kad kai kurie senoves zmones, kuriu griauciai randami buvo milziniski.
Pati teorija yra ne butent apie dinozaurus. Teorija yra apie Zeme. Zeme buvo be vandenynu.
Jei isimtumem vandenynus ir "suslegtumem "zemynus ju krantu konturai sutaptu ... daugiau maziau. Sakoma kad vandenyno dugnas yra 200 mil metu senumo (?!!)
Siulau paziureti eksperimenta susijusi su sita teoprija irasius I You Tube: "Nasa spinning water in space experiment". Kur pademonstruota kuo pavirsta besisukantis vanduo besvorej erdvej.
Rutuliu.
Ne geliazies ir dulkiu rutulys o vandens ir kosminiu dulkiu (siuksliu) misinys.... Zeme. Visatoje yra randamois iki siolei ledines sistemos kur apie saule sukasi (ir formuojasi) planetos. Aisku ne visos planetos is to paties. bet mes ir negyvename visose planetose. Ar ne?
Va dabar galetumem ir paplepeti.

Vytautas

Į klausimą pažiūrėkim visai iš kito kampo. :)
Ar mes mokam žaisti su genetika? Manau kad niekas nesuabejos kad taip nors gal dar netobulai. Tuomet ar kažkas kiti čia negalėjo paeksperimentuoti su genetiką ir prikurti ko prikūrė. O dinozaurai tik vienas iš jų kūrybos padarinių. Kažkaip projektas nepatiko ir jį "uždarė". Viską perkūrė kitaip. na o darvino teorija tik bando tai pavaizduoti kaip kažkokį savaiminį vystymąsi ir "sklandų" dinozauro pavirtimą kokiu asilu. Anapusinis pasaulis sako kad tai tik kitų genetiniai eksperimentai perkuriant šią planetą savo reikmėms ir nieko daugiau.  :) Aišku kaip yra iš tikro aš nežinau. Bet man tai atrodo visai logiška pažiūrėjus į čia esančią kūrinėją. :) Atrast kažkokius tarpinius perėjimus reikia fantazijos pastangų.

time

Manau, daug nulėmė resursų kiekis tokiame laiko tarpe susidaryti palankioms sąlygoms užveisti dinozaurus. Pritrūko sąlygų - pritrūko kažko, kas gyvybiškai svarbu. Gali būti pritrūko laiko atsigeneruoti ištekliams. Ištekliai buvo galutinai išeikvoti.

Tie, kurie galėjo genetiškai sukurti dinozaurus, negalėjo jų sukurti tobulų, neeikvojančių išteklių. Visi jie turėjo vienaip ar kitaip priklausyti mūsų visatai. Visatoje veikia visiems vienoda energija, kuri palaiko gyvybes, kuriai pritrūkus resursų nutrūksta gyvybės. Pagrindinis resursų generatorius yra laikas.

Kad tai projektas - manau tiesa. Galėjo genetikai viską sukurti, bet vėliau nebepakako išteklių prilaikyti šiam projektui, tai dinozaurai negavę reikiamo maisto išnyko.

Taip gali nutikti ir žmogui. Nes tiesos paieškos nusimato negera baigtimi.

Šaulys

Kalbant apie genetinius eksperimentus.
Sujauksiu viska is esmes.
Ar kas rado DINO su viduriais? Kas gali neabejodamas pasakyti, kad jie turejo mums priprastus "vidurius"? Jei kalbam apie genetika tai eksperimentas su kai kuriom kuno dalim nepavyko? bet issiaiskinti tam uztenka keliato metu... desimtmeciu. Dinozaurai gyvenio ilgiau nei zmones zemeje jei neklystu.
As kazkaip limpu labiau prie Gravitacijos pasikeitimo kalbant apie dino ismirima. Kitas klausimas kaip jie atsirado?
Kurejai eksperimentuotojai. Matau jums klausimu tas nekelia.
O gal kurejai eksperimentuotojai atvyko kai Dino jau nyko.
Aukstos civilizacijos rusys neatrodytu kad naikintu gyvybe bet kokioje formoje. jiems turetu buti aiskus vystymosi desniai. Zeme atgijo su pakuote gyvybes. Atsiradus palankiom salygom pakuote "issipakavo". Bet perzengti per bezdziones isivystyma iki zmogaus, ko gero "JIE" padejo. Gal gi vel ne visi "JIE" gerieciai. As galvoju, kad vieni buvo isitikine kad mes turim vystytis palaipsniui - laiko yra bent bilijonas metu, kitiem reikejo vergu kurie dirbtu kaip gyuliai bet galvotu kaip zmous (Kentaurai, liutzmogiai ir t.t.) Po Sfinksu Egipte rasti didziuliai akmeniniai loviai sandariai uzdaryti akmeniniais dangciais. Van Dunekeno zodziais egiptieciai garbino mirusius ir niekada neleistu traiskyti ju kaulu, jie tikejo I pomirtini gyvenima. Taciau butent siuose "Konteineriuose" sulauzyti kaulai buvo sandariai uzdaryti ir jokiu apeiguiniu dalyku nepalikta. Egiptieciai nenorejo kad jie (tie kas tose akmeninese dezese) atsikeltu po mirties. Pletkas toks kad ten ir buvo tie keisti "eksperimentai" kurieu atvaizdus matom akmeniniuose piesiniuose. Beje genetine ekspertize neatlikta. Ir pavyzdziai tam neduodami. Kazkaip nusiritau nuo dinozauru.
Manau Dinozaurai tai standartine kiekvienos zemes tipo planetos pakluote. Is kur ir kur jie atsirado - niekada nesuzinosim.

Aukštyn