Kaip (ne)bendrauti forume su skeptikais?

Pradėjo Teroras, rugpjūčio 07, 2014, 18:40:16

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Teroras

rugpjūčio 07, 2014, 18:40:16 Redagavimas: rugpjūčio 07, 2014, 20:54:10 by Teroras
Zemiau pateiksiu kai kurias instrukcijas kuriomis naujokai (ir ne tik) gali (jeigu tik nori) vadovautis forume kai bendrauja su skeptikais:

1. Jeigu sukurete tema apie paranormalius reiskinius, apie tai kaip bendraujate su anapusinemis jegomis ar panasiai, jus nesate ipareigoti kazka kazkam irodineti. Jeigu kas nors jumis netikes - tegul, tai ju reikalas, tikrai atsiras zmoniu kurie nores suzinoti is jusu daugiau.

2. Jeigu skeptikas ateina i jusu tema ir paraso A2 puslapio ilgio zinute kodel toks ar anoks reiskinys negali egzistuoti, jus neprivalote jam aiskinti atvirksciai. Galite tiesiog mandagiai padekoti uz nuomone ir toliau sau bendrauti su bendraminciais.

3. Didziausia klaida kuria galite padaryti jeigu atejote cia padiskutuoti ne apie paranormaliu reiskiniu egzistavima, o susirasti bendraminciu, surasti jums reikalingos informacijos arba pasidalinti ja - tai pradedi diskusija su skeptiku. Tada visa tema buna apie tai, kad kazkoks dalykas egzistuoja ar neegzistuoja, primetoma sudo vertu saltiniu ir prasideda nesibaigianti diskusija apie ta pati per ta pati. To labiausiai skeptikai ir laukia. Jeigu atejote cia padiskutuoti su bendraminciais, tiesiog nesivelkite i skeptiku provokacijas. Dazniausiai jos prasideda panasiai: "O kodel tada vaiduokliai nesislapina?", "Kaip man nusvisti, kad tapciau ryskesnis uz Saule?" ir t.t. - tada seka jusu atsakymas ir prasideda Sizifo darbas tiek is vienos, tiek is kitos puses - maza to, viskas dazniausiai buna nesusije su pagrindine jusu pletojama tema, veliau jums pasibaigs kantrybe ir galiausiai jusu temoje bus sikte-prisikta jums net neidomios ir mazai jums vertingos informacijos.

4. Daznai skeptikai aiskina, kad jie tik nori jums padeti, kad jus kazka blogai suprantate ir t.t. Tada jie numeta 20 mokslininiu straipsniu ir 30 wikipedijos straipsniu ir laukia jusu neigiamo atsakymo. Neprasidekite ir nebandykite visko neigti. Geriausia iseitis butu padekoti ir parasyti, kad artimiausiu metu, ar kai turesite daugiau laisvo laiko butinai perziuresite ju pateikta medziaga ir galbut pakeisite savo nuomone. Po tokio atsakymo galite ir toliau ramiai sau diskutuoti su kitais bendraminciais.

5. Jeigu jus manote, kad paranormaliu reiskiniu pagalba jums pavyksta suzinoti tam tikrus dalykus, o skeptikas pasiulo jums atlikti eksperimenta (pvz. atspeti/pasakyti kiek kartu per metus jis ilimpa i mesla ar panasiai) - jus neprivalote to daryti. Priezastys del kurios atsisakote tai daryti visiskai nesvarbi: ar del to, kad jus manote, kad nesugebesite atlikti eksperimento, ar del to, kad jus sergate sizofrenija patys tuo nesuprasdami ir neturite jokiu galiu - tai visiskai nesvarbu. Esme tame, kad jus turite pilna teise atsisakyti arba tiesiog ignoruoti toki skeptiko prasyma.

6. Ir paskutinis: jeigu nenorite kam nors atsakineti, tiesiog to ir nedarykite. Tai tikrai nebus kazkoks "pralaimejimas" ar pripazinimas, kad jus buvote neteisus.

Taip pat priminsiu tiems, kurie kartais "uzmirsta" kokiame forume jie randasi... Paranormaliu reiskiniu forume. Tai nereiskia, kad tarkime skeptikai cia yra nepageidaujami, tai reiskia, kad tokie jusu pasisakymai kaip:

- Mokslininkai to nepatvirtino.
- Saltinis nepatikrintas.
- Duomenys nesutampa su eksperimentu.
- Pakartotiniai eksperimentai to neirode.
- ir t.t. ir pan.

Daugumai zmoniu neidomus :) Jeigu zmogus pats ateitu ir pasakytu: klausykite, koks gali buti mokslinis paaiskinimas tam ka as matau ar panasiai, tada zinoma pirmyn! Kitu atveju, jus nesate ipareigoti buti "sventomis Teresemis" ir bandyti atidaryti "tamsuoliams" akis jeigu jie to patys nenori.

TinSoldier

Dėkui už temą. Nes jau užkniso tie skeptikai su savo besikartojančiom žinutėm. (nors paskutiniu metu labai apmažėjo tų bjaurybių žinučių).

Gal šita tema dar labiau paskatins nesivelti į jų piktybiškas provokacijas, siekiant pasirodyti protingesniais.

+1 už temą

Teroras

Tema nera susijusi su kazkokiomis pastaruoju metu forume vykstanciomis skeptiku ar ne-skeptiku diskusijomis. Sukuriau tema, nes ji man sukosi dar nuo ankstesniu laiku... Dabar tai pavadinkime "indeliu" i ateities diskusijas ;D

Cia tik siaip pastebejimas :)

P.S. Instrukcija taikyta tiems atvejams, kai tiesiog bandoma is zmoniu pasijuokti (nuo ko veliau dazniausiai ir prasideda abieju pusiu kates-peles zaidimas).

Master

Ilgą laiką Terore, buvau tavo pusėje.
Tačiau forumas yra sukurtas skeptikų, susistemintas skeptikų, moderuojamas skeptikų, sudarytas iš skeptikų.
Tie patys pradedantieji "paranormalai" yra žmonės šiek tiek pasidomėję... Skeptikai (: ...
Gal ir liūdna tiesa. Tačiau.

Dar daugiau, tarp mistikų labai dažnai atsiranda fanatikų, profanų, daltonikų (atleiskite, bet tai puikus pavyzdys tiems, kurie nemato kito pasaulio apart to, kurį patys susikūrė) ir žinoma visiškai nesavarankiškų asmenybių, kurie visiškai nesuvokia savo veiksmų ištakų.
Tad skeptikai įvykdo savotišką perfiltravimą. Tai lyg ir gerai, nes priešingos diskusijos išgrynina abiejų pusių įsitikinimus. Kova, kaip žaidimas skatinantis tobulėti ir susivokti abi puses. (ir šiuo atveju reiktu pykti ne ant kvescionuojančių, o ant avelių, kurios seką savo favoritą palaikantį pusę normų, šalia kurių jie patys arčiau.)

Žinoma, tu gali elgtis taip, kaip nori. Ir ignoravimas šiuo atveju pagirtinas. Bet jei tu nori įtikinti minią, negi tu pasirinksi "fašistinį" variantą ir plausi galvas tiems, kurie turės bent miligramą tolerancijos?
Tačiau sutinku su tuo, kad žmones reikia mokytis nesivelti į manipuliacijas. Bet tai liečia tiek tikinčiuosius, tiek skeptikus.

Aš vis mokausi ignoruoti. Žinau, kad žema prie visko prikibti, kvescionuoti be reikalo, ar kliudyti kažkieno įsitikinimus, moralę. Bet sunku permodeliuoti instinktą (o gal bjaurų įprotį) :D (Kalbu apie tai ką dabar parašiau )

Teroras

Citata iš: Master  rugpjūčio 07, 2014, 19:10:22
Ilgą laiką Terore, buvau tavo pusėje.


Ka reiskia buvau? Jau ir tu skeptike? :o ;D

Kartais matau, kad dalyviai jauciasi tarsi ipareigoti kazka kazkam atsakyti, padaryti ar irodyti. To neturetu buti mano galva. Stai visa temos esme.

Master

Kaip velniškai nesinori atsakyti (bet tik todėl, kad neturiu atsakymo). :)

Aišku ir mane buvo daveikęs skepticizmas. Ypač, kuomet girdėdavai per gerklę lendančius šablonus, kuriuos pats galėtum lygiai taip pat kvescionuoti, nes jie kyla iš- kartą išgirdau, todėl tai aksioma (o aš žinoma šio reikalo specialistas) !. Be jokio pagrindimo, be jokios logikos.
Tačiau išties už to slepiasi ir kita pusė. Ją išsakiau pirmoje žinutėje.

TinSoldier

Citata iš: Teroras  rugpjūčio 07, 2014, 19:14:51
Kartais matau, kad dalyviai jauciasi tarsi ipareigoti kazka kazkam atsakyti, padaryti ar irodyti. To neturetu buti mano galva. Stai visa temos esme.


Na taip, jei kiti jaučia kažkokį pasyvų agresyvumą, manipuliavimą ir kažkokį šantažavimą iš skeptikų pusės, - nieko gero.

Kita vertus, nesu tikras, ar čia skeptikų bėda.

Juk, jei kokiame nors žvejų forume nariai rašo: ant 85kg slieko pagavau 300kg silkę, kuri dabar guli ant mano stalo.

Ir kas nors paprašo įdėti silkės nuotrauką, - ar tai tokia jau blogybė? Tikrai bus tokių žmonių, kurie norės sužinoti žvejybos techniką, kur išsikasė tokį slieką, ar kurioj vietoj buvo žvėjota. Ir puiku, tegul su jais ir bendrauja tas pagyrūnas. Bet vis tiek juk būtų faina, jei ir nuotrauką įkeltų..

Ir nemanau, kad tie prašantys nuotraukos tokią jau blogybę atlieka...

Jei skelbiantysis kažkokią informaciją pradeda jausti nepakeliamą spaudimą dėl įrodymų prašymo, - ar čia prašančiųjų bėda? Ar, vis dėl to, tas skelbiantysis turi dėl kažko nerimauti, nes kažką slepia?


TernoX

visuose srityse, kiekvienam klaisime bus skeptiku ir tikinciuju. as tai renkuosi viska priimti bei poto atmesti kas nepriimtina. o kas man nepriimtina nesirenku pagal mano aukscio daznio minties forma, kaip tik atvirksciai.'' i auksti. zinoma kad rasciau pats sau atsakyma i sy uzduota klausima, nors kaip paaiskeja ir kaip yra realu kad nera to klausimo nes tu jau zinai atsakyma vos tik uzdaves sau klausioma, viskas taip paprasta, daug paprasciau nei :nenutuoket@  :D as nebusiu pesimistas :D

Teroras

#8
rugpjūčio 07, 2014, 19:37:00 Redagavimas: rugpjūčio 07, 2014, 19:39:49 by Teroras
As rodos ne tik apie irodymus pirmoje zinuteje rasiau, ar klystu? :) As kalbejau daugiau apie jusu Randzius, fondus, saltinius, eksperimentus kurie atliekami po ekperimentais tu eksperimentu, mokslininkus ir t.t. ir pan. :) Ta labiau akcentavau - kad i panasias diskusijas nesiveltu zmones, kurie forume troksta padiskutuoti apie bendamincius, o ne apie tai, ar kazkas egzistuoja ar ne. O del irodymu tai butu vel tos pacios daineles is jusu puses: pareidolija, sutapimas, photoshop, kiniskas zibintas ir t.t. Todel as ir priminiau dalyviams, kad jeigu jie nenori ko nors daryti - jie neprivalo to daryti. Daznai buna taip, kad dalyviu pasakojimai ir lieka tik pasakojimais, nes pasitaiko gyvenime unikaliu atveju kurie nepasikartoja, arba neimanoma gauti irodymu (pvz. kaip as pasakojau apie tai, kaip sulaukdavau skambuciu is giminiu ar viskas tvarkoje <...> manau pameni ta istorija) - o tada ateina skeptikas ir skelbia: irodymus ant stalo! ;D Ar nejuokinga?  Todel tavo pateiktas pavyzdis toooooli grazu neatspindi realios situacijos ir tooooli grazu ji negalima naudoti kaip pavyzdzio kai kalbame apie paranormalius reiskiniu kuriu yra nuo A iki Z.

P.S. Jeigu zvejas zuvi suvalgytu ir neturetu foto, tai reiskias jis melavo? Jusu logika sakytu, kad taip :)

TernoX

ydomu. parasiau kad iodomi ir nebeidomu. blablabla. mldc seniuk :D

Teroras

Nesupratau nei kam skirta zinute, nei ka norejai ja pasakyti. Atsiprasau.

TernoX

aj man cia blabla apie tuos skeptiku  reikalavimus mat irodymus, saltinius, mokslinius tyrimus, nu apie ta dahuja s8udo. idomu kas ta pareidolija, gal ir keista bet neteko girdeti sio zodzio. galk tai sutapimas bent jau dabar sove tokia mintis. seip smalsu del to skambuciuo, gal imanoma placiau>?#

Teroras

Nesikeik.

Citata iš: Teroras  liepos 29, 2013, 18:33:05
Pvz. seimoje yra narys kuris susapnuoja tam tikra zmogu savo sapne ir jau zino, kad kazkas is seimos rato keliu dienu begyje mirs. Ir is tiesu, kiek kartu man skambino klausdamas ar pas mane viskas tvarkoje (sieja artimas giminystes rysis), aiskindamas tuo, kad nerimauja nes vel susapnavo sapna, o veliau paaiskedavo, kad po keliu dienu mire kas nors is giminiu (pusbroliai, tetos, seneliai ir t.t.). O kai forume ka nors panasaus parasai, tai man pradeda aiskinti, kad tai nesamone, sutapimas (cia is viso tiesiog atsakymu atsakymas), pranasiski sapnai neegzistuoja ir t.t. Absurdas kazkoks, kaip as tai galiu irodyti?

Master

#13
rugpjūčio 07, 2014, 20:05:00 Redagavimas: rugpjūčio 07, 2014, 20:06:41 by Master
Atleiskite, kad vėl įsiterpsiu ir pakeisiu savo nuomonę, bet kilo klausimas, kas yra laikytinas skeptiku, o kas tikinčiuoju.
Gal mes į viską žiūrime ne taip?
Juk tai tėra požiūrio taškas.
Ir galbūt svarbu ne pozicija, kiek tai toli nuo tavo normų. Bet kas, kas bus toli. Ir bet kas, su kuo tu negalėsi argumentuoti, galės būti laikomi niekšais skeptikais, kuriuos drąsiai galima ignoruoti. Juk visiškai į savo pasaulį pasinėrusiam fanatikui, net ir jo sferos atstovo pasisakymas prilygs skepticizmui, šiam, paprasto žmogaus nuomonė, šiam netikinčiojo ir tai be galo, be galo.
Žodžiu ir kiekvienas galės būti netoleruojamas, nekvescionuojamas...
Ir negalima neigti, kad atsiranda daug žmonių, kurie patys savimi aklai tikintys arba net sąmoningai siekiančių suklaidinti kitus.
Būtent dėl šios priežasties reikalingas sąmoningas skepticizmas. (Nekalbu apie kitą jo pusę)
Ko gero reikėtų labiau akcentuoti į pačią etiką.

Aš suprantu Terore, ką Tu nori pasakyti. Kokią problemą iškeli (apie ją daug kalbėta ir ji yra opi forumo problema, nuo kurios baidosi tikrai ką turintys pasakyti, išprusę asmenys. Tačiau kaip ir sakiau tai nėra tikinčiųjų forumas, nes jis moderuojamas skeptikų. Ir kiek Paragrafas (nepyk brolau už minėjimą) buvo tokių sudrausminęs banais, būtent už reiškiamas radikalesnes mintis).



Labai nusišnekėjau. Tu visiškai Teisus Terore :)

TernoX

as nemanau kad tokiem dalykam reikia irodymu. tai juk ne koks tai mokslas. tai yra tai kas yra realu kas vyksta istiesu. arba tai gali buti fantazijos vaisius kuris ir gali buti realybe nes kaip ir faktas viskas kyla is minciu, fantazijos ir pirmos minties i realybe. o gal tai tik neprieinama kaskam tai kad butu apsaugotas kaskas tai. na tiek as nemanau kad tokiem dalykam, susijus apie mirtis apie tokius potyrius nereikia nei juoku del irodymu ar mokslu nei patikrinimo ar dar ko tai ten. kiekvienam savo

Aukštyn