Mokslininkai nustatė, kiek laiko dar neateis Visatos pabaiga

Pradėjo Visažinis, kovo 02, 2016, 17:29:39

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Visažinis

Kol kas bijoti Visatos pabaigos nėra ko. Atsižvelgiant į Visatos plėtimosi pobūdį ir greitį, ji „nesuplyš" dar bent artimiausius 2,8 mlrd. metų.

Tie, kurie tik dabar sužinojo, kad tokia Visatos pabaiga yra įmanoma, prisislinkite arčiau.
Žvaigždžių ir galaktikų stebėjimai rodo, kad Visata plečiasi didėjančiu greičiu. Darant prielaidą, kad šis spartėjimas išliks pastovus, galiausiai visi kosmoso objektai vieni nuo kitų nutols, žvaigždės išmirs, o Visata atvės ir virs neįsivaizduojamo dydžio tuščia erdve.

Tačiau yra ir kita galimybė. Manoma, kad plėtimosi spartą lemia tamsioji energija - hipotetinė energijos forma, kuri yra kiekvienoje erdvės vietoje ir sudaranti beveik tris ketvirtadalius visos

Visatos masės. Jei tamsiosios energijos kiekis augs, plėtimosi spartėjimas taip pat didės, kol galiausiai erdvėlaikis neatlaikys ir sutrūks ir Visata tiesiog... išnyks.

Anksčiau būta prognozių, kad šis hipotetinis „didysis sutrūkimas" įvyks po 22 mlrd. metų. Tačiau ar jis gali įvykti anksčiau?

Kad tai išsiaiškintų, Diego Sáez-Gómezas iš Lisabonos universiteto (Portugalija) su kolegomis sukūrė įvairių scenarijų modelius ir, panaudodami naujausius duomenis apie Visatos plėtimąsi, sudarė galimą laiko skalę.

Mokslininkai nustatė, kad anksčiausiai „didysis sutrūkumas" galėtų įvykti Visatai pasiekus 1,2 dabartinio savo amžiaus - arba po maždaug 2,8 mlrd. metų nuo šiandien.

O kada vėliausiai tai galėtų įvykti? „Viršutinė linija krypsta begalybės link", - teigė jis. Kitaip sakant, „didysis sutrūkimas" gali niekada taip ir neįvykti, o Visatą ištiktų anksčiau aprašytas virtimo tuščia erdve scenarijus.

Atsižvelgiant į tai, kad Saulė dar švies bent 5 mlrd. metų, būtų keista, jei Visatos pabaiga ateitų taip anksti. Tačiau apmąstyti galimą Visatos likimą naudinga, teigia D.Sáez-Gómezas.

Tokie scenarijai, kaip „didysis sutrūkimas", atsiranda dėl mūsų menko fizikos supratimo, tiksliau - nesugebėjimo sujungti kvantinę mechaniką ir bendrąjį reliatyvumą, gravitacijos teoriją. Nagrinėjant įvairias galimybes, gali paaiškėti svarbių dalykų.

„Nagrinėdamas egzotinius, ekstremalius scenarijus išmoksti naujų fizikos teorijos dalykų", - teigė kosmologijos teoretikas Robertas Caldwellas iš Dartmuto koledžo Naujajame Hampšyre (JAV). Tiesa, jis mano, kad D.Sáez-Gómezo nustatyta „apatinė riba" yra labai konservatyvi - panašu, kad Visata turėtų egzistuoti gerokai ilgiau.

O jei ir ne, dar liko visai nemažai laiko.

http://it.lrytas.lt/visata/mokslininkai-nustate-kiek-laiko-dar-neateis-visatos-pabaiga.htm

time

#1
kovo 09, 2016, 17:19:44 Redagavimas: kovo 09, 2016, 17:36:23 by time
Šiuo klausimu labai pavojinga kalbėti. Daugelis apie tai kalbėdamas gali suklysti.

Tačiau, suvokti dėl ko gali įvykti visatos pabaiga (ne žemės), gali tik ne mokslas (po kolkas). Mokslas ištraukęs iš fantazijos įrankius matuoti sutartinai ženklais dalykus, gali suvokti tik sutartinus savo fantazijos darinius. Tačiau globalusis mąstas neegzistuoja ir yra vienas didelis daiktas, nematuotinas jokiais matuokliais. Kada pradedama matuoti pradedam klysti, nes relybė ir išgalvoti matavimo būdai nėra patikimi. Netgi stebėjimas be jokios realios (teisingos patirties) yra nieko vertas stebėjimas, kuris neduoda nejokios naudos. Tai nematerialus dalykas matuoti ateitį.

Visų pirma, manau, nulems laikas. Jeigu visatai pakaks pakankamai energijos atsigeneruoti/atstatyti pridarytas žalas/ dėl laiko kaltės - tiek ilgai dar visata nesusinaikins. Virš laiko yra aukštesnė galia, kuri reguoja į laiko pasekmes. Taip visata reguoja į padarinius, kurie nėra laiko zonoje. Visatai laikas yra kaip jutimas, panašiai kaip mums suvokimas. Visatai idėtas suvokimas yra kūrimosi procesas, atgeneravimas pridarytos žalos, dėl mažesnių kūrėjų esančių joje.

Pagrindiniai eikvotojai ir trumpintojai visatos egzistavimo yra gyvi organizmai. Jie veikiami didesnės logikos ateinančios iš aukščiau supranta visai kitaip nei visata nori. Visa tai yra fantastiškas nekontroliuojamas pačios visatos darinys ir vargu ar visata geba sukontroliuoti. Tačiau laikas uždeda kontrolę visiems - jis suteikia viskam generuotis, leidžia vykti virsmams.

Gyvi ir kuo mažesni organizmai užiima čia didesnias pareigas - jie geba pakirsti kuo didesnį kūrėją ir jį sunaikinti - dėl ateinančios logikos.

Tačiau ar visas šis veiksmas vykdomas sąmoningai - nežinoma. Nežinoma ir tai ar uodas siurbiantis žmogaus kraują elgiasi taip savo noru, ar vėžio ląstelės nustato kada žmogui mirti, ar žmogus sąmoningai eikvoja išteklius dėl savo poreikių... ?????

Netgi aš nežinau, kaip tai vyksta, bet viskas veda link vieno. - Kuo mažesnis organizmas - tuo jis dieviškenių galių - didesniam organizmui/dalykui.

Dievas yra visų mažesnių dalelių visuma

a.t.sielis

Citata iš: time  kovo 09, 2016, 17:19:44Dievas yra visų mažesnių dalelių visuma
Iš kur atsirado visos mažesnės dalelės?

time

Citata iš: a.t.sielis  kovo 09, 2016, 17:44:55Iš kur atsirado visos mažesnės dalelės?
"Nevisus dalykus įmanoma pamatyti plika akimi."

HumanExperience

Niekada nebus pabaigos, visata zaidzia perfektionizmo zaidima pati su savim nesvarbu ar tai geris ar tai blogis (yin yang), ja tenkina betkas.. ji smalsi kaip ir mes,ji troksta atsakymu i visus imanomus klausymus, visus imanomus klausymus uzduoda pati sau ir atsakyma iesko pati sau per experience.

Faunas


HumanExperience

Citata iš: Faunas  kovo 16, 2016, 11:44:54
Citata iš: HumanExperience  kovo 16, 2016, 00:47:42visata zaidzia perfektionizmo zaidima pati su savim
https://www.youtube.com/watch?v=cNT_A6m1X-U
Vava, tik cia irgi lasas juroj, nes tuos kurie mus stebi - kazkas irgi stebi :)

Aukštyn