Ar Žemė - plokščia ? ( Flat Earth )

Pradėjo Linas Esu, rugpjūčio 29, 2017, 13:43:06

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

vytra

#60
vasario 14, 2018, 10:23:52 Redagavimas: vasario 14, 2018, 10:40:00 by vytra
Citata iš: San IL  vasario 13, 2018, 23:49:02O jeigu žemė plokščia, kaip atrodo jos kraštas?
- mano manymu tai čia supainiota realybė su problema. O problema tokia: kaip pavaizduoti rutulinės sferos žemėlapį plokštumoje? Šiuo metu paplitę du modeliai (nors yra daugiau). Tiksliausias (bet ne absoliučiai tikslus) yra pasaulio žemėlapis, pavaizduotas dviem pusrutuliais. Labai netikslus, bet plačiausiai naudojamas yra "keturkampis žemėlapis", jo mastelis viršuje ir apačioje skiriasi dešimtis ir šimtus kartų (priklauso kokį plotą vaizduoja). Įdomu paminėti, kad dėl žemėlapių yra internacionalinių problemų, sakykim: Australopitekai įžvelgia gilų pažeminimą, kad jų garbingoji Australija visada rodoma tik žemėlapio dugne, o turėtų būti viršuje!

Citata iš: San IL  vasario 13, 2018, 23:49:02O tai apie ką tada Žemė sukasi?
- jei stabilios masės Žemė suktųsi apie stabilios masės Saulę, tai visų visų metų trukmė sutaptų idealiai. Mokslininkų nustatytas neabejotinas faktas: kiekvienų metų trukmė keičiasi neaiškia priklausomybę net apie +/- 1 sek.

Citata iš: San IL  vasario 13, 2018, 23:49:02Nors vistiek netikiu, kad jos idealioj plokstumoj.
- esi teisus, kad orbitų plokštumos šiek tiek "išsibarsčiusios", bei šiek tiek svyruoja (keli laipsniai). Ryškiai išsiskiria tik Plutono orbitos plokštuma (kažkur apie 30 laipsnių), panašu jis yra "pagautas" iš išorės. Kodėl taip yra? Chaotiškai išsidėstę plokštumos ilgainiui suartės visada, dėl tarpusavio gravitacinės sąveikos.

:)

San IL

#61
vasario 14, 2018, 14:34:08 Redagavimas: vasario 14, 2018, 14:42:25 by San IL
CitataO problema tokia: kaip pavaizduoti rutulinės sferos žemėlapį plokštumoje?
Arba paprasčiausiai - nusipirkti gaublį. Tik jis turi būti ne idealaus rutulio formos, o šiek tiek suplotas, kaip ir žemė. Ideali proporcija tuomet, mastelis vienodas.

Citata- jei stabilios masės Žemė suktųsi apie stabilios masės Saulę, tai visų visų metų trukmė sutaptų idealiai. Mokslininkų nustatytas neabejotinas faktas: kiekvienų metų trukmė keičiasi neaiškia priklausomybę net apie +/- 1 sek.
Yra du dalykai - 1. žemė sukasi aplink saulę ne apskritimo, bet elipsės orbita. 2. Lygiai taip pat mėnulis sukasi aplink žemę elipsės orbita. O tai rodo, kad yra momentai, kuomet yra perigėjus bei apogėjus - t.y. mes būnam skirtingu atstumu nuo saulės (arba mėnulis nuo mūsų), kai esame tam tikrame orbitos taške. Mėnulis tokiu metu kelia potvynius. Bet ne tik tai - svarbiausia, kad mėnulio gravitaciją veikia mūsų žemę, o žemės gravitacija šiek tiek veikia saulę.

 Pirmoji problema mažareikšmė, mes per maži, kad padarytumėme Saulei įtaką, bei mūsų orbita labai mažai ekscentriška. Antroji problema paaiškina klausimą: gaunasi, kad mėnulis ne visai sukasi aplink žemę - žemė irgi šiek tiek juda aplink savo centrą dėl šios jėgos. Jeigu atsakyti tiksliai - tiek žemė tiek mėnulis abu sukasi aplink savo abiejų gravitacijos centrą, kuris, kadangi žemė žymiai sunkesnė, yra arčiau žemės.

 Čia paveiksliukas iliustruojantis idėją, bet nėra tiksliai atitinkantis žemės ir mėnulio gravitacinį santykį:


 Daugiau schemų ir angliškas normalus paaiškinimas: https://en.wikipedia.org/wiki/Two-body_problem

 Nesu astrofizikas, bet mano nuomone šitas efektas ir duoda paklaidą metų trukmei - įsivaizduokite, kad mes kertam naujų metų liniją visada ten pat (eidami aplink saulę), bet vis kitokioje padėtyje su mėnuliu, kaip pavaizduota aukščiau. Bus neatitikimai, puikiai telpantys į @vytra parašytas +/- 1 sec (šito skaičiaus netikrinau ar teisingas).

 Beje šitas efektas, kad žemė juda šiek tiek į šonus dėl mėnulio,  irgi progresuoja laikui bėgant. Tas gali irgi įtakoti metų trukmė. Be to, nuolat lėtėja tiek žemės skriejimo aplink saulę greitis (ilgėja metai), bei sukimasis aplink savo ašį (ilgėja para), tik tas vyksta labai labai pamažu.

vytra

#62
vasario 14, 2018, 16:23:52 Redagavimas: vasario 14, 2018, 16:29:23 by vytra
Citata iš: San IL  vasario 14, 2018, 14:34:08Nesu astrofizikas, bet mano nuomone šitas efektas ir duoda paklaidą metų trukmei.
- tikrai esi teisus Mėnulio atveju: tikrai mėnulis sukasi ne apie Žemę, Mėnulis sukasi apie Žemė-Mėnulis masių gravitacinį centrą!

p.s.
.. kas link Žemės sukimosi apie Saulę, tai Mėnulis čia nevaidina pastebimos reikšmės. Tiesiog Žemė irgi sukasi ne apie Saulę, o apie Saulės sistemos masių centrą, šis centras kasmet kinta pagrindinai dėl Jupiterio ir Saturno masių padėties. Todėl Žemės orbita kažkiek "pailgėja" arba kažkiek "sutrumpėja" (nėra nei tikslus apskritimas, nei tiksli elipsė).

p.s.2
.. ir čia dar ne viskas, nes Saulė milžinišku greičiu skrieja vienoje iš mūsų galaktikos vadinamų "alkūnių", tai įvertinus visos planetos skrieja netaisyklingomis spiralėmis!




:)

San IL

Ačiū, kad pataisei mane! Va tokia diskusija man patinka, reikia ir smegenis savo senus paklibinti ir dar naujo kažko sužinai. Užskaitau.

Tai kaip ten yra, plokščia ta žemė ar ne? :-) dar bus klausimų "mokytiems"? :-)

vytra

#64
vasario 15, 2018, 11:20:13 Redagavimas: vasario 15, 2018, 22:33:09 by vytra
Citata iš: San IL  vasario 15, 2018, 00:20:58Tai kaip ten yra, plokščia ta žemė ar ne? :-) dar bus klausimų "mokytiems"? :-)
- "plokštiečių" klausimų "mokytiems" yra labai daug, tačiau dauguma labai paprasti ir neįdomūs. Specialiai Jums paieškojau ir radau tikrai labai kietą klausimėlį: "Žiūrint iš apvalios žemės, Šiaurinė žvaigždė esanti tiesiai virš šiaurinio poliaus, neturėtų būti matoma iš pietinio pusrutulio. Vis dėl to, Šiaurinė žvaigždė matoma net iki 20 laipsnių pietinės platumos. Kodėl"? Tikrai geras! O štai dar geresnis: "Jeigu Žemė yra apvali ir jeigu būtent apvali Žemė užstoja Saulę sukeldama Mėnulio užtemimus, tai kaip gali būti iš Žemės tuo pat metu matoma ir Saulė ir Mėnulio užtemimas?". Tikrai, tokie faktai užfiksuoti senovėje ir fiksuojami dabartiniais laikais!

p.s.
.. sakykim neišmanantys fizikos vaikai, galvoja jog raketa skrenda todėl, kad išmetamas srautas "atsimuša" į orą, todėl čia "plokštiečiai" daro klaidingą išvadą: "raketa negali skristi vakuume, NASA meluoja"!

Paaiškinimas: iš tiesų, tai oras vien tik trugdo skristi raketai, nes mažina slėgių skirtumą. Vakuume srautas gali būti išmestas didesniu pagreičiu, o kaip žinome, kuo didesnis masės pagreitis, tuo didesnė inercinė atstūmos jėga veikia raketą.


:)


San IL

Klausimai gan paprasti, atsakymas dėl šiaurinės žvaigždės mano iš esmės jau parašytas praeituose postuose, gal dar būtų galima pridėti atmosferos refrakcijos efektą. Bet suteiksiu progą pasireikšti kitiems, jeigu kelias dienas nebus atsakymo - reiškia žemė tikrai plokščia :) Tuomet "aiškinsimės" toliau :)

vytra

Citata iš: San IL  vasario 16, 2018, 02:00:23Klausimai gan paprasti, atsakymas dėl šiaurinės žvaigždės mano iš esmės jau parašytas..
- "plokštininkai" irgi turi paaiškinimą pagal "NASA". Atseit kažkas iš "NASA" pasakė, kad tai lemia Žemės formos "sustorėjimai".. :)



:)

SPACE

Žlugo jūsų karalystė. 7 metus Brazilijos tyrinėtojai, mokslininkai darė experimentus ir įrodė kai ką. Sry textas rusiškai, kam išmėto žaliais spuogais nuo kirilicos, neskaityti Земля это Пупсик

klajunas

Tikra žemės forma.


TinSoldier

Citata iš: klajunas  vasario 22, 2018, 12:56:00Tikra žemės forma.
Šitas jau senokai internetuose plaukioja, bet iš tikrųjų čia atvaizduotas geoidas, demonstruojantis netolygų Žemės gravitacijos intensyvumą.

Čia tiksliau parodyta, kaip atrodytų planeta be vandenynų: https://www.youtube.com/watch?v=-H6vmLgJHOk

Šiaip planetos paviršius, atsižvelgus į mastelius ir proporcijas, yra lygesnis nei biliardo rutulio. Net aukščiausi Žemės kalnai ir giliausios įdubos neviršija nelygumų, vis dar leistinų gaminant biliardo rutulius.

vytra

#70
vasario 22, 2018, 15:26:51 Redagavimas: vasario 22, 2018, 15:28:46 by vytra
Citata iš: TinSoldier  vasario 22, 2018, 13:26:01.. planetos paviršius, atsižvelgus į mastelius ir proporcijas, yra lygesnis nei biliardo rutulio.
- taip, einam prie "gero" sekančio pokštiečių klausimo: ar Jūs kur nors matėte, kad vadinamos "stelitinės TV" antenos būtų nukreiptos į Dangų? Ne, jos visos nukreiptos mažu kampu į kažkokį tolį! Tai absoliučiai neabejotinai įrodo, kad Žemė yra plokščia, jokių NASA stelitų nėra, o TV programos transliuojamos iš slapto, USA kruopščiai saugomo kalno, esančio "area-51" teritorijoje!

:)
 

TinSoldier

Aš tik patikslinsiu savo ankstesnę poziciją: tai, ką čia vytra kalba ir klausinėja - visai smagu.
Su tokiais plokščios žemės "šalininkais" visiškai galima sugyventi.

Koks skirtumas, kad koks nors Eratostenas prieš kelis tūkstančius metų sugebėjo apskaičiuoti Žemės pusiaujo ilgį, jeigu dabar gyvenantys žmonės stebi pasaulį ir nifiga nesuvokia, kodėl jis toks atrodo, ir kodėl reiškiniai yra tokie, kokie yra.

Tie "plokštiečių" klausimai ir "abejonės", kad ir kokie absurdiški ar primityvūs jie kartais būtų, gali priversti bent šiek tiek patiems susivokti aplinkoje, o ne tik aklai priimti mokslo faktą.

Prieš tokius trolius ar net gal šiek tiek edukatorius tikrai nieko prieš neturiu.
Bet, kita vertus, nemanau, kad jų yra dauguma. Manau, kad dauguma vis tik tiesiog puspročiai, ieškantys konspiracijų visur ir bet kur :)

SPACE

Daugiau info apie plokščią žemę. plokščia žemė yra aplamai neteisingas terminas, plokščias yra vandens paviršius, nuo kurio atliekami matavimai, kaip gulščiukas, statant namą. nuo kažko tai reikia atsiremti, kad skaičiavimai būtų logiški.
Jei kas plaukėt kruiziniu laivu ir kirtot ekvatorių, tai dabar jūs matote kitą saulės ir mėnulio pusę, taip pat dažnai/kartais ir juodają saulę.




vytra

Citata iš: SPACE  vasario 23, 2018, 00:52:32Daugiau info..
- Toks įspūdis, kad vyksta totalus nesusišnekėjimas.. :) Dalis dalyvių juokauja, dalis nieko nesuvokia, dalis sprendžia galvosūkius, dalis kalba apie visai kitus mąstelis..



p.s.
.. iš tiesų "Saulės sistema" turi panašią sandarą, kaip aiškinama filme: visų planetų plokštuma ir savotiškas masių pasiskirstymas.

a.t.sielis

Manau, "plokštininkai" tai kaip ir targeted individuals, įsikalę tam tikrą idėją.

O šiaip viską galima suderinti. Mes matome Žemę kaip apvalią, bet realybė yra daugiadimensinė, todėl tuo pat metu teisingas ir požiūris, kad kitoje atskaitos sistemoje ir kitokiame erdvės, laiko ir visatos modelyje Žemė yra plokščia.

Aukštyn