Akis į dangų: nakties metu plika akimi matomas milžiniškas asteroidas Vesta


Puikių naujienų sulaukė astronomijos mylėtojai: milžiniškas 4 Vesta asteroidas, kuris yra keturis kartus didesnis už Jungtinę Karalystę, yra taip arti Žemės, jog jį išvysti galima tiesiog plika akimi!

Ši didžiulė kosminė uoliena, oficialiai žinoma kaip 4 Vesta, yra tokia ryški, kad gali būti matoma net iš 170 milijonų kilometrų nuotolio. Visai neseniai, Vesta prie mūsų planetos priartėjo arčiausiai per 20 metų.

Asteroidas šiuo metu yra matomas abiejuose pasaulio pusrutuliuose, kur naktiniame danguje jis pastebimas netoli Marso, Saturno ir Šaulio žvaigždyno. Asteroidas naktiniame danguje bus regimas iki liepos 16 d.

Vieno didžiausių mūsų Saulės sistemos asteroido diametras siekia daugiau nei 525 km ir yra 50 kartų platesnis už meteoritą, kuris kadaise nuo mūsų planetos paviršiaus nušlavė dinozaurus.

Pirmą kartą Vesta buvo atrastas 1807 metais ir tąkart buvo pavadinta Romėnų miestų bendruomenės, šeimos ir namų deivės garbei. Ši deivė yra Cereros sesuo, kurios vardu pavadintas didžiausias, 945 km. diametro asteroidas. Visai neseniai Cerera buvo perklasifikuotas, kaip nykštukinė planeta.

Šis kosminis kūnas yra apsistojęs asteroidų žiede ir yra viena didžiausių žmonijai žinomų uolienų. Stebint iš Žemės asteroidas yra matomas blyškaus geltonos spalvos taško pavidalu.

Vesta, palyginus su kitais tame pačiame asteroidų žiede esančiais asteroidais, yra pastebimas lengviau, o tai lemia tai, kad jo paviršiaus yra labiau atsispindintis negu mėnulis. Asteroidų žiedas yra kosminių nuolaužų žiedas, skriejantis orbitoje aplink Saulę tarp Marso ir Jupiterio.



Asteroido paviršius yra nusėtas krateriais, kuriuos, kaip manoma, galėjo suformuoti dideli susidūrimai uolienos formavimosi metais. Didžiausio kraterio diametras siekia beveik 460 km.

Vesta garsi ir dėl vienos aukščiausių, žmonijos regėtų viršukalnių, kurios aukštis pietiniame asteroido polyje siekia daugiau nei 20 kilometrų.

Tai beveik prilygsta aukščiausiam Saulės sistemos kalnui – Olimpo kalnui, Marse, kurio aukštis siekia 24 km. Palyginimui, aukščiausia Žemės viršukalnė yra vos 8,85 km.
v
Žvaigždžių stebėtojams: kaip danguje surasti Vestą?
Astronomijos mėgėjai iš šiaurinio Žemės pusrutulio Vestą galės matyti už šiaurės vakarinės Šaulio žvaigždyno viršūnės.

Netoliese bus ir Saturnas bei Marsas, kur visi jie, stebint net plika akimi, bus matomi iki pat kito mėnesio vidurio.

Paskutinį kartą šis asteroidas naktiniame danguje buvo matomas 2011 metais.

Šaltinis: Gismeteo.lt

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite