Gvatemalos džiunglėse rastas stulbinantis radinys: Majų civilizacijos likučiai

Pasaulį apskriejo stulbinanti žinia – naujų tyrimų serija atskleidė apie 60000 senovės Majų struktūrų, besislepiančių po Gvatemalos džiunglių plotu, rašo gismeteo.lt.

 

Šimtai namų, rūmų ir kelių, identifikuotų tyrimo metu, suteikė progą nauju žvilgsniu pamatyti sudėtingą Majų civilizacijos organizaciją, vyravusią jų kultūrinio ir politinio dominavimo viršūnėje, tarp 250 ir 900 mūsų eros metų.

 

„LiDAR“ yra „Light Detection and Ranging“ trumpinys. Tai tam tikra technologija, besinaudojanti trumpais lazeriniais impulsais, kurių dėka yra išmatuojamas atstumas tarp lėktuvuose įmontuoto instrumento, sudaryto iš lazerio, skenerio ir unikalaus GPS imtuvo, bei Žemės paviršiaus.

 

Per kelių metų laikotarpį mokslininkai atliko šio tipo tyrimus didelėje Centrinės Amerikos dalyje, kur dėl tankių džiunglių yra ypač sudėtinga vykdyti juos vietoje. Maži lazeriniai impulsai prasiskverbia pro tankių džiunglių plyšius, informuoja upi.com.

 

© Canuto & Auld-Thomas | PACUNAM | AP

 

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Mokslininkai gali surinkti duomenis, išfiltruoti „LiDAR“ duomenis bei lazerių šviesą atsimušusią nuo medžių ir palikti tik tai, kas slypi po ištisu džiunglių sluoksniu. Šiuo atveju, po juo slypėjo senovės civilizacijos likučiai.

 

Šis tyrimas privertė archeologus visiškai pergalvoti savo ankstesnį, iki šiol egzistavusį Majų civilizacijos suvokimą.

 

Tai viską apvertė aukštyn kojomis

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Thomas Garrison, antropologijos profesoraus iš Itakos koledžo, tyrimas yra didžiausia kada nors įgyvendinta ir „LiDAR“ pagalba vykdyta archeologinio projekto ekspedicija. Jis ir jo komanda nuskenavo apie 2000 kvadratinių kilometrų Majų biosferos rezervato teritoriją, esančią Gvatemalos žemumose.

 

Gauti rezultatai atskleidė Majų struktūras ir organizaciją, kuri buvo gerokai sumenkinta visų kitų ankstesnių tyrimų. Majų kultūros žmonės konstravo milžiniškas ūkininkavimui skirtas terasas, kanalus bei drėkinimo sistemas. Jie statė kelius, kurie jungė tankiausius urbanistinius centrus.

 

„Tai buvo civilizacija, tikrąja to žodžio prasme, išjudinanti net kalnus,“ – sakė Tulane universiteto archeologas Marcello Canuto.

 

Nepaisant įspūdingų šio tyrimo atradimų, mokslininkų teigimu, jų darbas dar tik prasideda. Milžiniškas duomenų rinkinys sukuria didžiulį žemėlapį praversiantį ateityje vykdomiems vietos antžeminiams tyrimams.

 

„Toks yra dabartinis iššūkis. Mes turime labai didelį duomenų kiekį,“ – sakė Garrison. „Kaip mes jį apdorosime ir kaip, jo padedami, judėsime į priekį? Mums vis tiek teks nuvykti į šias vietas, vis tiek teks jas patikrinti. Sunku net išreikšti, koks jaudinantis šis laikas yra mums visiems.“

 

Šaltinis: gismeteo.lt

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite