12 keisčiausių Kalėdinių tradicijų pasaulyje

Šiais laikais Kalėdos siejamos su šventimu, dovanomis, džiaugsmu ir bažnyčios lankymu. Vis tik kalbėdami apie patį šventimo pobūdi, ko gero kiekvienas turime savita supratimą, priklausomai nuo aplinkos, kurioje augome. Kiekviena šeima, šalis ir kultūra turi skirtingą Kalėdų šventimo „komplektą“, o kai kurių iš jų elementai mums atrodo net labai keisti. Tinklalapis social.lt kviečia susipažinti su keletu Kalėdinių keistenybių iš viso pasaulio!
 
1. Kalėdiniai bananai (Indija)

 

Visoje Indijoje tik 2,3% žmonių yra krikščioniai, tačiau dėl esančio bendro valstybės gyventojų kiekio, net ir toks mažas procentas yra galingas ir sudaro net apie 25 milijonus asmenų! Šie gyventojai eina į vakarines mišias ir keičiasi dovanomis kaip ir likęs pasaulis, tik vietoj eglių, kurių tuose kraštuose gerokai sunkiau rasti, puošiami bananų arba mangų medžiai. Tiesa, šie augalai per dideli, kad tilptų namuose, tad jie puošiami gatvėse. Į namus žmonės parsineša tik lapus.

 

2. Vestuvių pranašas (Čekija, Slovakija)

 

Jei nenorite dar vienų Kalėdų praleisti be poros, išmėginkite šitai: Kalėdų dieną atsisukite nugara į duris ir meskite atgal per petį vieną batą. Jei ant žemės nusileidusio bato priekis bus atsuktas į duris — ruoškitės vestuvėms! Deja, maksimalus laukimo laikotarpis nenurodomas, tad gali tekt palaukt ir ilgiau.

 

3. Caga Tio — kakojanti malka (Ispanija, Katalonai)

 

Norit tikėkit, norit ne, bet Ispanijos Katalonų kraštuose vis dar laikomasi labai senos ir keistos tradicijos. Žmonės išskaptuoja nedidelės apvalios malkos vidurį, pritvirtina prie jos kojas ir veidą bei pastato namuose ant stalo. Pradedant gruodžio 8 diena, kas dieną privalų „pamaitinti“ malkelę.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Atėjus Kūčioms arba Kalėdų rytui, malka padedama ant žemės ir mušama pagaliais, kol iš jos „antro galo“ pradeda byrėti maži saldainiai, vaisiai ir riešutai. Paskutinis Caga Tio „iškakotas“ dalykas būna gabalėlis sūdytos silkės, česnako galvutė arba svogūnėlis. Viso to metu šeima dainuoja dainelę:

 

„Kakok, malkele,
Kakok nugom,
Lazdynais ir varškės sūriu.
Jei blogai kakosi,
Iš lazdos tau duosiu!
Kakok, malkele!“

 

4. Gruzdinta vištiena (Japonija)

 

Lygiai taip, kaip JAV gyventojai neapsieina be Kalėdinio kalakuto, Japonai negali be gruzdintos vištienos garsiajame KFC (Kentucky Fried Chicken) restorane. Nuo pat šios gruzdintos vištos Mekos įsikūrimo tekančios saulės šalyje, kasmet per Kalėdas parduodama iki dešimt kartų daugiau kibirėlių šio skanėsto, nei įprastai. Neaišku, kodėl tai tapo tradicija, tačiau panašu, kad ji jau kaip reikiant įsišaknijo ir dabar Japonijoje Kalėdos ir KFC vištiena — sinonimai.

 

5. Kalėdų tortai (Japonija)

 

Dar vienas Japonijos Kalėdinis skanėstas yra specialus tortas su plakta grietinėle, šokoladu ir braškėmis. Šie konditerijos gaminiai rezervuojami net kelis mėnesius prieš Kalėdas ir yra valgomi jų išvakarėse — per Kūčias.

 

Tortai, kurių nepavyksta parduoti iki gruodžio 25 dienos, yra nepageidaujami. Būtent dėl šios priežasties vyresnės nei 25 metų amžiaus Japonės, kurios vis dar vienišos, seniau būdavo vadinamos Kalėdų tortais.

 

6. Caganer statūlėlė (Ispanija, Katalonai)

 

Dar viena Katalonų tradicija yra prakartėlėse talpinti besituštinančio žmogaus statūlėlę. Miniatiūriniuose Betlėjaus miesteliuose detaliai vaizduojami namai ir žmonės, o pačiame kampe, toli nuo Marijos ir Juozapo — tupi Caganer. Caganer reikia privatumo, nes jis tuštinasi.

 

 

Šiam fenomenui paaiškinti yra nemažai versijų, tačiau nėra aišku, kuris iš jų yra teisingas. Caganer statūlėlės „puošia“ prakartėles jau daugiau nei kelis šimtus metų. Šiais laikais galima įsigyti modernizuotas, įžymybes vaizduojančias, statūlėles.

 

7. Vorų Kalėdos (Ukraina)

 

Vietoj blizgučių ir ryškių dekoracijų, ukrainiečiai savo eglutes puošia voratinklių imitacijomis. Anot liaudies pasakojimo, kartą gyveno labai neturtinga moteris, pritrukusi pinigų papuošimams savo šeimos eglei. Vieną Kalėdų rytą jos vaikai nubudę pamatė apraizgytą voratinkliais žaliaskarę. Kai pirmieji Kalėdų saulės spinduliai palietė vorų mezginius, šie kaip mat pasidabino auksu ir sidabru ir nuo to laiko šeima nebepatyrė vargo. Žmonės tiki, kad voratinklis ant eglutės nešą sėkmę.

 

8. Šventiniai ridikai (Meksika)

 

Kiekvienų metų gruodžio 23 dieną Meksikoje prasideda viena įspūdingiausių drožinėtų daržovių parodų pasaulyje. Specialiai šiai progai žmones augina ridikus, iš kurių padarytas skulptūrėles galima pamatyti iki pat Kalėdų.

 

 

Dažniausiai miniatiūros vaizduoja Kristaus gimimą bei įvykius iš Meksikos folkloro. Visa tai prasidėjo nuo daržovių pardavėjų pastangų privilioti klientus į savo parduotuvėles. Dabar tai įspūdinga trijų dienų šventė.

 

9. Kalėdinis pasivažinėjimas riedučiais (Venesuela)

 

Venesuelos sostinėj Karkase, prieš eidami miegoti Kalėdų išvakarėse, vaikai ant didžiojo kojos piršto užsiriša virvelę, kurios galas iškišamas už lango. Išaušus Kalėdų rytui, iki 8 val. uždaromos gatvės ir žmonės į jas išskuba su riedučiais. Linksmai krykštaudami jie languose ieško virvelių, kurias galėtų patraukti ir pabudinti dar miegančius vaikus, jog šie nepramiegotų netrukus prasidėsiančių rytinių mišių.

 

10. Leiskite ožkai gyventi (Švedija)

 

1966 metais Gavle miesto aikštėje buvo pastatyta trylikos metrų dydžio šiaudinė ožkos figūra. Kalėdų išvakarėse laikrodžiui išmušus vidurnaktį, ožka užsiliepsnojo, tačiau miestelėnai ir toliau kiekvienais metais pastatydavo po naują ožką. Žinoma, vandalai savo ruožtu nenustojo padeginėti. 2011 metais sudegintų ožkų skaičius siekė 25.

 

 

Nuo 1988 metų lažybų punktai pradėjo priiminėti statymus už ožkos išgyvenimą. Nors atrodo priešingai, tačiau miestelėnai nenori, jog ožka būtų deginama — 2001 metais vienas Amerikos turistas net susilaukė piniginės baudos už tai, kad ją padegė!

 

11. Kalėdinė pirtis (Suomija)

 

Dauguma suomių šeimų turi nuosavas pirtis. Nuo seno vyrauja įsitikinimas, kad pirtyse gyvena elfas, kuris ją saugo ir prižiūri žmonių elgesį. Kiekvienų Kalėdų išvakarėse žmonės eina į savo pirtis, nusirengia nuogai ir mėgaujasi pirtelės procedūromis. Nusileidus saulei pirtis paliekama tuščia, kad joje galėtų paviešėti dvasios ir protėvių vėlės.

 

12. Marinuoto agurkėlio papuošalas (Vokietija)

 

Paskutinis papuošimas, kurį vokiečių šeimos kabina ant eglučių, būna ne žvaigždė, o stiklinis marinuotas agurkėlis. Šie agurkėliai keliauja iš kartos į kartą ir yra branginami. Žalias agurkėlis paslepiamas eglutėje ir vėliau jo ieško vaikai.

 

 

Tas, kuris suranda, gauna ypatingą dovaną ir ištisus metus jį lydi sėkmė. Tiesa, patys vokiečiai tai išgirdę tik gūžčioja pečiais, nes veikiausiai apie tai nėra girdėję. Panašu, kad tai buvo stiklinių eglučių papuošimų importuotojų į Ameriką triukas, skirtas pritraukti pirkėjams.

 

Šaltinis: social.lt

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Žaidimas

– reikia gerai suprasti, kad tai yra tik “liaudies žaidimai”, skirti kūčių-kalėdų progai. Įvairiausių žaidimų yra ir kitoms šventėms, jie skirtingi įvairiose kultūrose.

– blogai, kad atsiranda tokių, kurie ima tai vadinti magija/burtais ir tuo tikėti, o dar blogiau, kai tai priskiriama religijos teologijai.

Taip pat skaitykite