6 viduramžių legendos apie velnią

Kaip rašė Jurga Ivanauskaitė, blogis – ryškus ir fotogeniškas, gal todėl velnias jau daug amžių kaitina tiek tikinčiųjų, tiek visų kitų vaizduotę, ir vis įvairiais pavidalais rodosi žmonių gyvenime.

 

Žemiau – šešios legendos apie raguotąjį, atsiradusios viduramžių laikais.

 

1. Šėtono tiltai

 

Europoje pilna tiltų, kuriuos neva pastatęs pats nelabasis. Būdavo taip: žmonėms reikia pasiekti kitą pavojingos upės krantą, ir tam darbui iškviečiamas velnias.

 

Pastarasis sutinka pasidarbuoti – už pirmo, kas žengs per nutiestą tiltą, sielą. Tačiau žmonės gudrauja: pirmą pasiunčia šunį ir aviną, ir velnias lieka nepatenkintas.

 

Kitais kartais velnias nori tilto architekto sielos. Kai vėl apgaunamas, nebeleidžia užbaigti tilto statybos. Vieno bloko visad trūksta, ir jei jis įdedamas, velnias vis tiek pavagia.

 

2. Velnias ir dailininkas

 

Kuriant viduramžių bažnyčių interjerą, norėta užtikrinti, kad net nesuprantantieji lotynų kalbos suvoktų, apie ką reikalas, todėl vidus buvo ištapytas dailiausiais paveikslais, rodančiais, pavyzdžiui, kas vyksta paskutinio teismo metu, nusidėjėliams pragare, ir taip toliau.

 

Į abatiją Osere, Prancūzijoje, atvyko vienuolis, turintis ypatingą skulptoriaus ir dailininko talentą. Jam buvo duota užduotis ištapyti vieną sienos dalį.

 

Pirmiausia jis pavaizdavo Jėzaus ir Mergelės Marijos didybę, tuomet neišmatuojamus Rojaus džiaugsmus. O tada atėjo metas nutapyti įspėjimą nedoriesiems. Taigi, jis pavaizdavo pragaro baisumą su ypač bjauriu velniu. Pastarasis gerokai įsižeidė, išvydęs tokį savo atvaizdą, taigi radosi šalia vienuolio ir paklausė, kam gadinti tokį grožio tęstinumą? Kodėl gi savo ruožtu nepavaizdavus velnio kaip dailaus jaunuolio?

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Tačiau vienuolis nė nesvarstė, jis džiaugėsi, kad velnias išėjo toks baisus. Tuomet pastarasis įsiuto ir nutrenkė vienuolį nuo kopėčių, ant kurių jis stovėjo, ir tik Mergelė Marija išgelbėjo vienuolį nuo pražūties.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

3. Šv. Volfgangas ir velnio bažnyčia

 

Šventasis Volfgangas nutarė pastatyti bažnyčią. Užlipo ant kalno, sviedė kirvį, ir ten, kur tas nusileido, turėjo būti bažnyčia.

 

Netikėtai velnias radosi greta ir pasiūlė pagalbą. Kaina: pirmojo gyvo, įžengusio į bažnyčią, siela priklausys jam. Volfgangas sutiko.

 

Bažnyčia išėjo labai graži, bet galėjai matyti, jog architektu buvo velnias: visos linijos buvo kreivos.

 

Tuo metu Volfgangas ėmė rūpintis, kaip čia išpildyti savo pažadą. Ir štai, medžiotojų vejamas, bažnyčios pusėn atlėkė vilkas. Volfgangas iškart sumojo, ką daryti, ir plačiai atvėrė bažnyčios vartus.

 

Taip velnias liko be žmogaus sielos, o sandėris sąžiningai įvykdytas.

 

4. Velnio akmuo

 

Marston Moretaino kaime, Bedfordšyre, Anglijoje, stovi mįslingas akmuo. Kaip jis ten atsirado? Šito nežino niekas. Tačiau jo vardas – Trišuolis – turi legendą…

 

Kaimo bažnyčios struktūra buvusi kiek neįprasta – varpinė stovėjo gerokai atokiau pačios bažnyčios. Kažin kodėl velnias ją, tai yra varpinę, bandęs nešti, bet neišlaikęs ir pametęs būtent toje vietoje. Tuomet užmatęs tris lakstančius berniukus, ir, kadangi Šabas, o per jį smarkauti nevalia, nutaręs pasinaudoti proga.

 

Berniukai žaidė šokinėdami per akmenį (kuriam ir lemta tapti Velnio akmeniu), ir velnias pasiūlė visiems trims stryktelėti per jį, kol jis stovės ant akmens. Kvaili viščiukai sutiko: nė nelaukdami, vienas po kito dėjo šuolį. O kitoje pusėje akmens žiojėjo skylė tiesiai pragaran, kur visi trys ir nugarmėjo.

 

Taip ir radosi pavadinimas – The Three Jumps.

 

5. Džekas o‘Kentas ir velnias

 

Sutartis su velniu – prarastas reikalas. Visiems, tik ne Džekui o‘Kentui! Šis mitologinis veikėjas apmovė nelabąjį tiek kartų, kad net smagu.

 

Pirmiausia Džekas pasiūlė pasidalinti derliumi: jis sės, velnias rūpinsis, kad būtų tinkamas oras, o tada jiedu pasidalins. Pasakyta – padaryta. Atėjo metas dalyboms. Džekas paklausė – ko šėtonas nori, viršūnių ar apačių? Nelabasis pasirinko viršūnes, manydamas, jog taip jam atiteks subrandinti kviečiai. Tačiau Džekas buvo užsodinęs ropių, ir pragaro viešpats tegavo beverčius lapus.

 

Kitais metais velnias bandė atsigriebti tomis pačiomis sąlygomis, tik šįkart išsirinko apačias. Žinoma, tada jau Džekas buvo užsėjęs kviečių, ir velnias vėl liko nieko nepešęs.

 

Vėliau jiedu dalinosi kiaulių bandą: Džekas norėjo kiaulių, kurių uodegos susisukusios, o velniui liko tiesiauodegės. Patenkintas, kad dabar jau tikrai gaus, ko norėjęs, velnias laukė Džeko, kol tas atvarys kiaules. Tačiau gudruolis vedė jas per šaltą upelį, ir ten joms visoms nuo šalčio susisuko uodegėlės. Velnias vėl liko apgautas.

 

Po šitiek metų nesėkmių, šėtonas prisiekė, kad vis tiek nusitemps Džeką pragaran, ar jis bus palaidotas pačioj bažnyčioj, ar greta jos.

 

Tad paskutinė Džeko pergalė buvo kūno įmūrijimas į bažnyčios sieną, taip atsiduriant nei jos viduje, nei išorėje…

 

6. Šv. Danstanas ir velnias

 

Danstanas, po mirties kanonizuotas ir tapęs šventuoju Danstanu, šarvakalių, auksakalių, sidabrakalių ir juvelyrų globėju, gyvas būdamas buvo anglosaksų karalių patarėjas, vėliau apkaltintas raganavimu ir išvytas. Pasukęs atsiskyrėlio keliu, duonai užsidirbdavo kalviaudamas.

 

Sykį Danstanas dirbo savo kalvėje, kai pasivertęs jauna mergele vidun šmurkštelėjo velnias. Šoko, visaip viliojo kalvį, galiausiai bekilnodamas sijoną parodė kanopas. O Danstanas tik šast – išsitraukė iš pečiaus įkaitusias reples – ir sugnybo šėtonui nosį. Nereikia nė sakyti, kad tas staugdamas movė lauk neatsigręždamas, ir kalvis gavo ramybę.

 

Tuo metu nelabasis nusileido Tanbridž Velse ir įmerkė degančią nosį į vandenį. Nuo tada šaltinio vanduo tose vietose raudonas ir sieros skonio.

 

Parengė: E.

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Inkognito

Na šiaip jau religija yra dayg mažiau tikras dalykas nei NSO. Aš bent jau turiu įrodymus kontakto su jais,ant mano kūno yra randai o ant piršto yra implantas kuris netgi traukia magnetuką.Religija šimtus metų meluoja kad jie vieninteliai gali atsovauti dievą žemėje,o jų tarnai gudriai mauto tikinčias aveles sočiai gyvendami jų reguliariai nukerpamos vilnos sąskaita. O velnias tėra pramanas skirtas kvailų avelių pagasdinimui,nors čia irgi yra žmonių panašių į aprašomą velnią,bet jie greičiausiai yra šiaip užkietėję niekšai įpratę gyventi svetimu prakaitu ir krauju. Gudriai pjudydami tautas vienas su kitais jie sukaupoė milijardinius pelnus valdo valstybes o ypatingi idiotai dedasi sprogdintojų… Skaityti daugiau »

Pyktis.

Kokie tavo irodymai apie kontakta? Konkreciai kokie? Nes pasaku gali,bet kuris prikurt. Ir Dieva rasyt reik is didziosios raides nes mini Auksciausiaji. Nei Dievas nei Jezus atejas cia religijos nesukure. Jas kure zmones savo naudai. Ir velnias yra toks pats tikras,kaip ir tu pats.

Pyktis.

Sakyciau viduramziu pasakaites…nieko daugiau.

sara

Neskaičiau. Ir taip aisku. Nera jokio velnio yra raguotasis Deivės vyras pagal Wicca tikėjimą. Velnią issigalvojo bažnyčia uztad kad labai niekino pagonis. O velnio nera yra raguotasis. Beje anksciau ir as pati to nesupratau, galvodavau kad naktimis sapnuoju velnią, o ten pasirodo yra Deivės vyras raguotasis. Tai tiek.

Sakantysis

:D:D:D

Nero

O gal mes kiekvienas sau esam dievas o tos religijos tik zmonem supainiuot

Pyktis.

Velnias sake Ievai,kad paragavus obuolio busim,kaip dievai…bet…
Nors mes pagal knyga ir pan esam Jo atvaizdas,bet save vadinti dievais butu kiek per drasu? Juk Dievas yra tik vienas. O mes Jo vaikai. Tad pakaktu dziaugtis bunant jo “vergais”. Nes Liuciferis tuo dziaugesi,bet pavydas Jezui ir mums padare savo…
Religijos yra velnio ismislas. Ir jis tuo puikiai naudojasi. Juk daugelis cia budami nori buti svarbus ir pan. O zmogu lengva sugundyti ir manipuliuoti. Todel ir yra kaip yra.

Naujokas

Wtf???

Pyktis.

;DDD o as pabandysiu perskaityt.

sara

Perskaityt perskaičiau, bet ir toliau tvirtinsiu kad velnias yra bažnyčios pramanai. Yra raguotasis Deivės vyras, o ne velnias. Katalikais nepasitikiu, jie daug pramanu prisigalvojo. Kažkada ir as buvau arši katalike, bet užteko proto pamatyti kad ta religija yra apgaulinga. Vienintele tiesa yra Dieviskoji trejybe.

Pyktis.

Bet tu ziauriai stumi ;DDD tai tu neskaitai nes tau ir taip aisku,tai tu perskaitiai,bet ir toliau ten kazka tvirtini ;D nepasitiki katalikais ir beje pati kazkada net arsi buvai ;D bet poto tau uzteko proto,kad kazka suprastum ;D krc belekas belekur ;D
O tu zinai kas sugalvojo ta trejybe?

sara

O kas sugalvojo ta trejybe???

Pyktis.

Na tiksliau butu ja ivede. Nesakysiu kas,kad pati susirastum atsakyma.
Romos Imperija.
Ten rasi atsakyma. Pasiieskok,pasiskaitynek ir rasi. Ir maziau nusisnekek.

sara

Gerai.

Taip pat skaitykite