Kaip reaguotų religija, jeigu būtų įrodytas ateivių egzistavimas

vatikanas-nsoJeigu dievas sukūrė žmogų pagal savo atvaizdą ir paaukojo sūnų savo vienintelį dėl žmonijos išganymo, tai kas bus su krikščionybe, kai paaiškės, jog mes nesame vieninteliai Visatoje? Kas išganė tuos, kitus? Ar gelbėjo juos išvis? Krikščionybei nežemiškos gyvybės aptikimas taptų nemenku iššūkiu, „Helsingin Sanomat“ cituoja tv3.lt.

 

Teologas Vesa Nissinenas jau beveik dešimtį metų dirba Helsinkio universitete rašydamas disertaciją apie tai, kaip nežemiška gyvybės forma galėtų paveikti pasaulio paveikslą, aprašomą didžiųjų pasaulio religijų, ypač – krikščionybės.

 

„Problemų tame nematau“

 

Jau vien bakterijų aptikimas kaimyninėse planetose, anot V. Nissineno, sukeltų tikrą pasaulėžiūros revoliuciją, prilygstančią XVI a. Koperniko atradimui. Tuomet Bažnyčiai teko pripažinti, kad Žemė nėra Visatos centras, ir sukasi aplink Saulę, panašiai kaip ir kitos planetos. Bakterijų už Žemės ribų aptikimas padarytų ją dar mažiau svarbia.

 

„Biblijoje aprašoma, kaip Dievas sukūrė gyvybę Žemėje. Ar Jis galėjo vėliau iškeliauti kurti gyvybių dar kažkur?“ – užduoda klausimus V. Nissinenas. Anot jo, galimas ir kitas paaiškinimas, kuris suteikia Dievui Visatos „pradžios įpūtimo“ statusą. Tokiu atveju gyvybės sukūrimas reiškė greitesnį tinkamų gyvybei sąlygų sukūrimą – iš esmės tas pats požiūris, kuris pateisina dalinį evoliucijos teorijos pripažinimą.

 

Suomijos bažnyčios tyrimų centro koordinatorė Jussi Sohlberg nežemiškos gyvybės atradime nemato jokių grėsmių evangelikų liuteronų mokymui: „Tai nebus oficiali pozicija, tačiau aš asmeniškai nematau jokių sunkumų religijai tame, kad gyvybė galėjo būti sukurta ir už Žemės ribų“.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Mąstanti gyvybė – didesnės problemos

 

Kur kas didesniu iššūkiu būtų būtent mąstančios gyvybės atradimas. Labiausiai tikėtina, kad galėtume įtarti apie nežemiško proto egzistavimą, jeigu aptiktume kokį nors signalą, arba kokį nors tolimą objektą, kurio kilmės negalėtume paaiškinti natūraliomis priežastimis.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Tokio atradimo tikroviškumas, be abejonės, iššauktų didžiulius ginčus, o Bažnyčia susiskaldytų, nors netrukus tai tikriausiai būtų pripažinta, kaip visuotinai priimtas faktas.

 

JAV profesoriaus Davido A. Weintraubo knygoje yra aptariama tikėjimo nežemiškomis civilizacijomis tema. Anot leidinio sudarytojo, 32 proc. JAV krikščionių tiki nežemiško proto egzistavimu. Tokių ateistų ir agnostikų yra 55 proc., musulmonų – 44 proc.

 

Nepaisant to, nežemiško proto egzistavimo faktas iškeltų eilę įdomių klausimų. Pavyzdžiui, mes vargu ar ką nors žinotume apie pačius ateivius, o ir tiesioginė komunikacija nebūtų įmanoma dėl atstumų kosmose. „Šiuo atveju svarbiausiu veiksniu tampa išorinė ateivių išvaizda – ar šie tolimos civilizacijos atstovai bus kaip ir žmonės, Dievo atvaizdu“, – pažymi Vesa Nissinenas.

 

Išganymo problemos

 

Ypač sunku būtų paaiškinti žmonijos nuodėmių Išganymo teoriją. Ar galėtų būti taikoma Viešpaties malonė ir ateiviams, ir jeigu taip, tai kokiu būdu?

 

„Iš esmės remtis čia būtų galima dviem dalykais. Viena iš teorijų – įvardinti žmoniją kaip Dievo išrinktą tautą, kurios tikslas – Dievo žodžius paskleisti kitoms protingoms būtybėms“, – tikina V. Nissinenas. Būtent tokios pozicijos yra laikomasi Vatikane. Buvęs Vatikano observatorijos vadovas Jose Gabrielis Funesas 2010-aisiais pareiškė, kad Prisikėlimas buvo unikalus kosminiais mastais įvykis.

 

Aišku, misionierių veikla, turint omenyje kosminius atstumus, būtų gana komplikuota. Tačiau, kita vertus, žmonijos nuodėmių išpirkimo mokymai ne pirmą sykį atsiduria nepaprastoje situacijoje. Ir šiandien dar likę gana sudėtingų klausimų, kas atsitiko su žmonėmis, kurie gyveno iki Jėzaus arba dėl kažkokių priežasčių niekada nėra apie jį girdėję – ar Sokratas patektų į rojų?

 

Maža to, ne visai aišku, kam yra taikomas Jėzaus nuodėmių išpirkimas. Tiriamųjų ekspedicijų metu buvo aktyviai aptarinėjama, ar turi teisę krikštytis aborigenai bei žmogbeždžionės. Vatikanas čia užima liberalią poziciją. Popiežius Pranciškus 2014-aisiais pareiškė, kad jeigu marsiečiai užsimanytų pasikrikštyti, jiems reiktų suteikti tokią galimybę.

 

Antroji – numanyti, kad Išganymas buvo dovanojamas kiekvienai civilizacijai Visatoje atskirai. Nors teorija ir skamba logiškai, tačiau ji sukelia ir gana sudėtingus teologinius aiškinimus. „Mintis apie Jėzų, kuris laksto nuo vienos planetos iki kitos, nuolat aukodamas save, pakerta evangelijų teiginį dėl šio įvykio išskirtinumo“, – pasakoja V. Nissinenas.

 

Žmogus vistiek ieškotų atsakymų į savo klausimus

 

Sunkiausia būtų, jeigu su mumis ryšį užmegztų arba į Žemę atvyktų daug labiau išsivysčiusi civilizacija. Anot V. Nissineno, esant tokiai situacijai, sunku kažką ir prognozuoti. „Daug kas priklausytų nuo to, kokie ateiviai būtų išoriškai. Anot vienos iš teorijų, tarpžvaigždines keliones sugebėtų atlikti tik mechaninės gyvybės formos. O čia jau kyla klausimas, ar tokioms mašinoms išvis reikia Išganymo“, – mąsto teologas.

 

Maža to, ateiviai galėtų atsivežti su savimi ir savo tikėjimą arba patys pasirodyti žmonėms kaip dievai. „Yra toks požiūris, kad ateivių pasirodymas reikštų tokią stiprią religijos krizę, kurios įveikti Bažnyčios nepajėgų ir turėtų arba išvis išnykti, arba į jų vietą paprasčiausiai ateitų naujos“.

 

Tačiau nereikia pamiršti, kad krikščionybė per šimtmečius pademonstravo puikų gebėjimą prisitaikyti. Savo knygoje „Pasaulis iki vakar dienos“ (The World Until Yesterday) geografijos profesorius Jaredas Diamondas svarsto apie religijos svarbą visuomenei.

 

Jo manymu, su daugeliu užduočių, kurias tradiciškai vykdė religijos – Visatos sandaros aiškinimu, moralės kodekso kūrimu, visuomenės organizavimu, karų pateisinimu – šiandien susitvarko tradiciniai mokslai, žmogaus teisės, teisė ir valstybė.

 

Lieka tik dvasinės užduotys, tokios kaip, pavyzdžiui, prasmės gyvenimui suteikimas. Juk aiški mokslo pozicija, jog gyvenimas prasmės neturi, tinka toli gražu ne visiems. Dar viena užduotis – per Išganymo ar Karmos idėją įnešti į mūsų gyvenimą, kur blogis nedažnai būna pakankamai nubaustas, teisingumo jausmą.

 

Anot V. Nissineno, šie klausimai išsaugos savo aktualumą ir po susitikimo su ateivių civilizacijomis. Kokios jos išsivysčiusios bebūtų, sunku įsivaizduoti, kad jos galėtų suteikti atsakymą visiems tinkantį atsakymą, kas yra gyvenimo tikslas, arba išlaisvinti pasaulį nuo neteisybės.

 

tv3logo

Rekomenduojami video:


2500
6 Comment threads
19 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
zmog

Krikščionybė ir jos atmainos griūtu, tuo tarpu Islamas taptu dar stipresnis nes patvirtintu dar vieną faktą Korane :) 80% Korano faktų jau patvirtinti mokslo, likusieji 20% nei patvirtinti, nei atmesti, kitaip sakant neištirti.

Niekas

Krikščionybė niekada neneigė “Dangaus Gyventojų”, taip nusišnekėti gali tik visiškas religijų diletantas.

Nieko asmeniško.

!!!

Yra dar tokia religija: pochuizmas

Žmo

visų pirma reikia savęs paklausti: Dievas sukūrė žmogų ar žmogus sukūrė Dievą?
Jei Dievas sukūrė žmogų, tai kodėl negalėjo sukurti ateivių? Juk jis visagalis, tai kodėl save riboti tik vienu kūriniu, t.y. žmonėmis?
Na o jei žmogus sukūrė Dievą (t.y. sugalvojo religiją ir t.t.) tai problemos nematau. Ateiviams negalioja mūsų religinės normos nes žmonės jas sugalvojo žmonėms. Ateiviai gali turėti savo religiją (ar kažką panašaus) o gali ir neturėti. Šiuo atveju mūsų religinės pažiūros ir ateiviai nesusiję.

Mer

Kaip būtų gerai, jei išnyktų religijos!!!

Menkysta

Aš geriau naikinčiau pinigus. Religijos netektų daug svorio dingus pinigams. Pinigai yra mūsų bilietas į apokalipsę.

Mer

Tas tai taip :)

Siekiamybė

– pinigai buvo panaikinti daug kartų, tuomet maistą dalindavo pagal talonus. Ar čia tokia siekiamybė?

Inkognito

Kiek žinau nežemiečiai irgi turi savo religiją,juk ir jie iš esmės tokie pat žmonės kaip ir mes,tik techniškai ir technologiškai mus pralenkę keletu tūkstančių mūsų metų. Tačiau dvasiškai jie yra tokie pat kaip mes žinoma proporcingai geresni gal kažkiek bet nelan nelebai. Nes egzistencija yra labai žiauri tiek mums tiek jiems ir verčia juos daryti siaubingus dalykus,pavyzdžiui ta patį ka mes padarėme su inkų civilizacija.

Pyktis.

O tu kausas isnyk su savo ateiviais. Zinociau kas tu per vienas gautum per ta savo durna bumbula ir neberasynetum cia savo nesamoniu.

Inkognito

Gali sužinoti,tik žiurėk kad pats negautum per savo kvailą snukį chame.

Menkysta

O kur galėčiau pasiskaityti informacijos apie nežemiečius, kad žinočiau tiek kiek jūs?

Inkognito

Įjunk savo loginį mastymą. Juk jeigu žmogus vis tik neišsivystė iš beždžionės kaip kad teigia Darvinas,reiškia jis aukštesnių jėgų buvo sukurtas kaip protaujanti ir mastanti intelektuali būtybė. Jeigu žemė nėra vienintelė gyvybės sala visatoje,o mes dabar matome kad toks mastymas jog tik ją vieną sukurė dievas yra visiškai absurdiškas,reiškia ir kitose tinkamose gyventi planetose kitos protingos būtybės turėjo būti kuriamos pagal panašų algoritmą.Galimas dalykas kad laikas yra pavaldus kūrėjui ir jis galėjo sukurti kitus vadinkime žmones tūkstančiais o gal net milijonais metų anksčiau nei mus,tada natūralu ir logiška jog jie savo išsivystyme pasiekė ženkliai daugiau nei mes. Bet viena problema… Skaityti daugiau »

Menkysta

“Įjunk savo loginį mąstymą” gali reikšti tik vieną- “pažiūrėkim, ar gali priimti mano mąstymo būdą”. Negaliu, nes mūsų mąstymo įrankiai labai skiriasi. Pirmiausia man turėtumėt įteikti tuos pačius mąstymo įrankius, kas yra ganėtinai sunku. Reiškinio įrodymų nebuvimas neįrodo reiškinio nebuvimo. Čia ir turėtų baigtis diskusija iki to momento, kai bus apie ką diskutuoti. Jeigu kažkokie žirkliarankiai sugebėtų atsibelsti kelis milijonus šviesmečių, jų išsivystymo lygis net neįpareigotų su mumis bendrauti, net nežinotumėt ko jų paklausti. Mūsų pačių kieme pilna mėšlo ir mes net nežinom nuo kurio galo jį pradėti kuopti. Vietoj to kišam galvą į smėlį- einam į bažnyčią ir postringaujam… Skaityti daugiau »

Inkognito

Šiap jau mūsų bažnyčia nelabai nusiteikus gauti konkurentų ateivių pavidale.Kad jie egzistuoja jau pas mus žemėje tikrai žinau,o ne tikiu kaip kad daugelis jūsų,tačiau nei valdžios institucijos nei bažnyčia nebus jiems svetingi nors ir su kokiais gerais ketinimais jie čia atvykę yra. Nors realiai kokie jų ketinimai yra tikrai nežinau,nes galima viena teigti o kita daryti kaip kad pvz. Marsas puola filme.Bet kad jie yra tai tikrai.todėl patariu pratintis prie minties kad turėsite greitai reikalų o gal net ir problemų su jais. Man nebe daug liko tai gal mane aplenks ši taurė,bet jūsų kartai teks tai patirti,todėl geriau pasiruoškite psichologiškai… Skaityti daugiau »

Menkysta

Po kiekvieno tamstos komentaro vis laukiu rodyklės į faktų išklotinę, nes jūsų “žinau” kažkaip plevena ore. Aš irgi noriu žinoti, bet žinoti vien dėl to, kad taip pasakė Inkognito, mažų mažiausia, fanatiška. Pasaulis mūsų galvoje nėra tikras. Tikra tai, kas vyksta iš tikrųjų. Galit tikėti Kalėdų seneliu, bet be jūsų artimųjų pagalbos po eglute vis tiek bus tuščia. Mums didesnė tikimybė užbaigti savo vargus tūkstančiu žemiškesnių būdų nei nuo ateivio čiuptuvo. Tikrieji jūsų žudikai ir gelbėtojai gyvena šalia.

Pyktis.

Tiesiai i taikini.

Arvisss

O kas paneigs kad kaledu senelis pasinaudoja artimuju pagalba kad po eglute nebutu tuscia?Toks poziuris- tikiu tuom ka galiu paciupinet veda prie to kad oponentas be smegenu nes ju as irgi negaliu paciupinet:))

Siekiamybė

>> Šiap jau mūsų bažnyčia nelabai nusiteikus gauti konkurentų ateivių pavidale. – Jūsų, Gerbiamieji, žiniai terminas “ateiviai” yra naujądaras, seniau jo vietoje buvo vartojama “dievai”, “angelai”, “velniai” ir t.t. .. kas liečia krikščionybę, tai ji visada kalbėjo apie “Dangaus gyventojus”, tarp kurių kilo konfliktas ir Dangaus civilizacijos pasidalino į Dievui ištikimus, vadinamus angelais ir Dievui priešiškus, vadinamus velniais. Visos šios būtybės jau buvo, kada aukštųjų technologijų, valdomų tiesiog žodžiu (pradžioje buvo žodis), buvo sukurti nauji žmonės ir išsiųsti į tolimą užkampį vardu Žemė. Pilnai įmanoma, kad Saulės sistema su Žeme irgi buvo sukurta pagal tą pačią technologiją(naujos žvaigždės gimsta/sukuriamos ir… Skaityti daugiau »

Menkysta

Pora neatitikimų. Dievas neaukojo savo sūnaus. Ir jeigu kas nors ieško protingų būtybių kitose planetose, derėtų pirmiau išsiaiškinti ar protinga gyvybės forma egzistuoja čia, Žemėje.

Pyktis.

O ka jis paaukojo,kad ispirktu “musu” nuodeme?

Menkysta

Pagal bendrai priimtas krikščionybės dogmas dabar jo sūnus “sėdi jo dešinėje”. Tai kur ta auka?

Aišku kaip dieną

Kad ateiviai buvo žemėje ne kartą ir dabar lankosi.

Menkysta

“Aišku kaip dieną” čia kurio levelio faktas? Aš liudininkais netikiu. Turit ką nors rimčiau be gigantiškų karjerų teorijos?

Dovana

Čia labai neteisingi vertimai, žodis “unique son” lietuviams išversta kaip vienintelis, o reikėtų versti kaip “specialus pasiuntinys”. Tas pats su “auka”, ją reikėtų suprasti kaip “pamokymą” ar “dovaną”. Apie tai Kristus kalba daug kartų.

Taip pat skaitykite