Fantazijos, o gal realybė: ar įmanoma keliauti laiku?

keliones-laiku-imanomosTai matome fantastiniuose filmuose, tai gali atima žadą, tačiau dažnai tai tik pasakos, kurios rimtai neapgalvojamos: kelionės laiku. Galime galvoti vienaip, ar kitaip, tačiau dar praėjusiose pabaigoje pasirodžiusios teorijos, kurias šiame technologijų amžiuje galime patikrinti, mums gali padėti atsakyti į šį klausimą, kuris žavi mums visus: ar įmanoma keliauti laiku?, – klausia alfa.lt.

 

Kelionės laiku į vieną iš pusių vis dėlto įmanomos?

 

Panaudoję atominį laikrodį sužinome, kad tūkstančius valandų ore praleidžiantys keleivinių oro linijų pilotai yra kiek jaunesni, nei mes, bet kodėl taip yra? Skirtumas iš esmės nepastebimas, bet čia praverčia kosmologinės ir fizikos žinios. Kaip dėl to keleivinių oro linijų piloto? Po daugybės valandų ore skrendant vis artimesniu šviesai greičiu, jis tampa jaunesnis, nei mes, bet kodėl taip yra? Specialiąją reliatyvumo teoriją jau turime seniai, tačiau ją patikrinimo visai neseniai.

 

Pasinaudojus specialiąją reliatyvumo teorija ir „dvynių paradoksu“ (angl. twin paradox), galime drąsiai teigti, jog kelionės į ateitį yra įmanomos, tačiau keliautojo laiko sąskaita. Štai kompiuteriai modeliai parodė, jog pasiekus bent 50 % šviesos greitį pažangiu kosminiu laivu kažkada ateityje ir, sakykime, norėdami pasiekti mums artimiausią žvaigždę už mūsų Saulės sistemos, Kentauro proksima, nuvykti ten ir grįžti atgal užtruktume apie 17 metų. Sakykime, jog vienas iš dvynių lieka Žemėje, o kitas išsiunčiamas į Kentauro proksima ir atgal. Kas nutiks?

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Grįžęs iš žvaigždės, kurią vadiname Kentauro proksima vardu, keliautojas mūsų pažangiu kosminiu laivu, kuris skrido 50 % šviesos greičiu, bus, kaip ir tikėtasi, 17 metų amžiaus. Nepaisant to, Žemėje likęs dvynys, kaip ir visi kiti ten likę žmonės, objektai ar bet kas kita, viską bus išgyvenę kiek kitaip – bus prabėgę 34 metai. Šiuo atveju pasireiškia gerai žinomas „Doplerio efektas“, nes Žemė ir kosminis laivas, judantis vis artimesniu greičiu šviesos greičiui, nėra simetriškai susiję erdvėje ir laike. Iš esmės, keliautojas, įvykdęs kelionę į Kentauro proksimą bei grįžęs atgal, sugrįžtų į ateitį – dvigubai tiek, kiek jis laiko praleido keliaudamas.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

O kaip su kelionėmis į praeitį?

 

Nors garsiausi šio amžiaus astrofizikai ir fizikai neatmeta galimybės, jog kelionės į praeitį nėra neįmanomos, tačiau tai mažai tikėtina. Kol kas nėra nei vienos teorijos, kuri leistų tai įgyvendinti. Žinome tik tiek, kad į ateitį galima nukeliauti savo laiko sąskaitą skrendant vis artimesniu šviesai greičiu, tačiau tik pasitraukiant iš vieno taško ir vėliau į jį sugrįžtant atgal.

 

Sakykime, jog kažkas sugalvoja būdą, ar sukuria laiko mašiną, kuri mus gali nukelti į praeitį. Jei tai taptų įmanoma, iškyla įvairios filosofinės idėjos, kurios kertasi su tokia galimybe. Viena iš jų yra „senelio paradoksas“ (angl. grandfather paradox). Esmė ta, kad kas nutiks, jei nuvykęs į praeitį aš užmušiu savo senelį? Tai reiškia, kad tokiu aš negimsiu? Į tai galime pabandyti atsakyti.

 

Jei tikėtumėme begale alternatyvių pasaulių, kokią teoriją iškelia kai kurie mokslininkai, tokiu atveju būtų sukurta nauja laiko tėkmė. Tokia teorija dažnai atmetama ir aiškinama, jog senelio jums užmušti tiesiog nepavyktų: jums nutiktų kažkas netikėto, bandant tai padaryti. Kuo tai norima pasakyti? Ogi tai, kad visi įvykiai, iki įsėdimo į laiko mašiną, jau yra įvykę.

 

Atrodo, kad juos galima pakeisti, bet taip nėra. Atvykęs į praeitį ir bandydamas užmušti savo senelį, keliautojas to nesugebės padaryti, nes jo atkeliavusiai ateities versijai kažkas nutiks. Jūsų, kiek vėliau gimusi versija, ir toliau darys lygiai tą patį, iki to laiko, kol įvyks įsėdimas į laiko mašiną bei grįžimas į praeitį. Kitais žodžiais, pakeitimai praeityje iš tikro jau buvo padaryti, nes kažkas jau grįžo ir juos padarė, o visas grįžimo į ateitį aspektas tėra „sukimasis rate“.

 

Keliama teorija, jog pirmasis, kuris tai padarys, tai yra grįš į praeitį, padarys virtinę naujų veiksmų, kurie užsidarys į uždarą kilpą. Tai neprieštarauja prieš tai minėtai teorijai. Manoma, kad išsiaiškinus patekimo į Juodąją skylę bei ištrūkimo iš jos metodą, pavyks nukeliauti ir į praeitį, bet taip gali būti sukurta uždara kilpa. Pirmasis keliautojas nubrėš tą vieną linijinę laiko tąsą, kaip mes ją žinome. Visi kiti atkeliavę nieko negalės pakeisti, nes viskas ves iki pirmo įvykio, kai pirmasis žmogus nukeliavo į praeitį. Manoma, kad jei kelionės į praeitį įmanomos, kažką pakeisti praeityje teoriškai nebent bus galima tipo po laiko mašinos sukūrimo momento.

 

Kiti stebinantys faktai „keliautojo“ atžvilgiu

 

Ateities keliautojai kosminiais laivais gali susidurti ir su daugiau problemų, nei tik minėta kelionę į ateitį savo laiko sąskaita. Dažnai minima ir gravitacinė laiko išsiplėtimo teorija, nes būvimas didesniame gravitaciniame potenciale leidžia laikui tekėti lėčiau, nei, sakykime jį matuojant iš kažkur toliau, kur gravitacinis potencialas yra mažesnis.

 

Gravitacinis laiko išsiplėtimas pastebimas ir Žemėje, nors pastarasis yra sunkiai išmatuojamas, kai prie masyvesnių objektų, kaip kad juodųjų skylių ar ypač masyvių žvaigždžių, jis gali būti ypač pastebimas. Šiuo atveju gali nutikti nutinka taip, kad keliautojai, nusileidę planetoje, kuri yra arti masyvios žvaigždės, gali lemti, jog ten, pavyzdžiui, praleistas vienas mėnesis gali būti lygus net dešimtmečiui Žemės atveju. Žinoma, tai tik vienas iš palyginimų, tačiau gravitacinė laiko išsiplėtimo teorija yra patvirtinta fizikų ir gali tapti faktoriumi ateities keliautojams.

 

Tai ar įmanoma keliauti laiku?

 

Kaip išsiaiškinimo, teoriškai taip, tačiau tik į ateitį, o ir tik savo laiko sąskaita. Tam tiesiog prireiktų vis arčiau šviesos greičio skrendančio erdvėlaivio. Žinoma, šiuo metu toks laivas neegzistuoja, bet jau dabar keliamos teorijos apie galimybę sprogdinti atomines užtaisus už kosminio laivo, kas leistų vis labiau padidinti greitį ir artėti prie šviesios greičio. Nepaisant to, kaip vėliau sumažinti tokio kosminio laivo greitį, šiuo metu vis dar nėra aišku.

 

Greičiausias žmogaus sukurtas judantis objektas, veikiausiai, bus „saulės burės“, kurios šiuo metu jau naudojamos ir tobulinamos. Žinoma, juose žmonių nebus, tačiau jos turėtų pasiekti iki 20 % šviesos greitį. Šios „saulės burės“ veiktų panašiai, kaip laivai su burėmis, kurie judi vėjo pagalba. Tik šiuo atveju vietoje vėjo, „saulės burę“ vis greitintų aukštos energijos lazerio pliūpsniai, kurie būtų nutaikomi tiesiai į „saulės burę“ iš Žemės.

 

Taigi jau minėtą žvaigždę Kentauro proksimą su „saulės bure“ galėtume pasiekti per maždaug dvidešimt metų. Kada galėsime patys įsėsti į kosminį laivą, nuskristi į kitą žvaigždę ir net grįžti atgal, taip nukeliaudami į ateitį, neaišku. Viena iš vilčių – maži, efektyvūs sintezės reaktoriai.

 

Rekomenduojami video:


2500
4 Comment threads
14 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Iliuzija

Laiko nera,laikas tai tik izliuzija sukurtas musu paciu,Yra praeitis dabartis ir ateitis. Tat manau neimanoma nukeliauti i tapati musu sukurta laiko valanda arba data.Bet jeigu buvo arba bus sukurta laiko masina tai manau mes jau grizome atgal,ir vel gyvenam tapati gyvenimo rata ir gyvensim iki tol kol sukurs masina ir mes vel grysime atgal.

Chronomas

O as tai pakeliauciau kaip reikalas. Ir dar be visa ko tapciau milijardieriumi ;D loterijas visas susiluociau akcijas birzas ir pan :D tapes turtingiausiu pasaulio zmogumi nusipirkciau ta prakeikta Lietuva. Tada zmones suprastu,kaip butu gera cia gyvent. Gryztu visi emigrantai. Padaryciau Lietuva geroves valstybe. O visus lyg siol buvusius politikus (valstybes ir jos zmoniu,tautos priesus) istremciau arba i sibira arba i siaures koreja.

Menkysta

Neįmanoma išspręsti problemų tuo pačiu mąstymu, prie kurio jos ir atsirado :)

Chronomas

Nereiketu manes priskirti tai paciai kategorijei kur yra visi tie kurie dabar sedi prie valdzios. Nes man iki ju mentaliteto kaip peskom iki antarktidos. Bet atejus pvz i valdzia tokiam,kaip as jie labai labai pasigaletu.

Menkysta

Tą ir noriu pasakyti, kad jūsų mąstymas neišsiskiria iš vyraujančio mūsų kultūroje ir mažai skiriasi nuo buvusio prieš 100 metų. Nenoriu įžeisti, tiesiog taip yra. Vienas baisiausių mūsų kultūros bruožų, kuriam pritaria beveik absoliuti dauguma visuomenės, tai žmogaus baudimas už jo poelgius. Ant šito grėblio žmonija lipa ne vieną tūkstantį metų, o rezultatų nėra iki šiol.

Chronomas

Juokdarys ;DDD klausyk mandagusis,o ka reiketu salies ir Tautos priesams gal medali iteikti uz tai,kad jie is jos tyciojasi ir isnaudoja? Uz tai,kad baigia visi is cia issivazineti svetur ieskodami geresnio atlyginimo nes nenori vergais but!!! Tave pirma i krosni ikisciau uz toki mastyma!

Menkysta

Tą ir noriu pasakyti, žmonės taip mąstė prieš 100 ir prieš 1000 metų. Gal galite man pavardyti žmonijos pasiekimus per tą laiką, išskyrus technologijas? Toks daiktas kaip “šalis” sukurtas dirbtinai ir kelia žmogui tik problemas. Jūsų siūlomu metodu pasaulis keičiamas kasdien, todėl baigiam vienas kitą išnuodyt. Yra posakis: “Nemojuok kiaulei prieš snukį deimantu”. Tokie “deimantai” žmogaus rankose yra branduolinis ginklas ar laiko mašina, bet kiaulė lieka kiaule.

Chronomas

Beleka cia suvelei… Is kur tu gali zinoti,kaip zmones maste pries tuos 100 ar 1000 metu? Tu taip galvoji nes tau per tv taip pasake ar kazkur kazka perskaitei? O kokiu tau konkreciau pasiekimu reik? Kazkaip nesuprantu tavo “atsakymo” i mano komentara…. “Toks daiktas,kaip salis sukurtas dirbtinai” –> ;DDD nu tu duodi ;D juk salys kuresi pries simtus ar tukstancius metu…ir jos susikure nes zmones nors ir panasus yra labai skirtingi (savo mentalitetu,tikejimu ir pan) ir butent salys parodo ta skirtuma… ir isvis prie ko cia tos salys??? ;D Mano siulomu metodu siuo metu niekas nesinaudoja bent jau as to… Skaityti daugiau »

hehe

Eikit jus nahui

Chronomas

;DDDDD

Hehe

Chronomai nepyk bet tu visiskas dalbajobas arba 15 metu dziundzikas interpretuojantis tevo zodzius kuriuos jis yra pasakes pripises ir imantis juos uz gryna tiesa. Tu negalvoji savo galva o prisiskaites visokiu ufonautu minciu nesuvoki dalyku placiau , todel geriau apsikabink pusle ir nerasynek nesamoniu , nes tokiems dalykams tau dar nera pakankamai opciju suvok

Chronomas

Krc tu konkretus kausas. sugebejei tik pabandyt atspest mano amziu ir pastumt,kad man cia pripises tevas delioja ka rasyt…ir as jo neturiu jei ka :D ir as negeriu.
Ir mano suvokimas daug platesnis negu tu pajegtum isivaizduot.
Vietoi savo buko komentaro galejei pamegint koki rimtesni argumenta issakyt,bet akivaizdu tai ne tavo jegom silpnaproti tu.

Menkysta

Ta penkta pasaulio kryptis rašoma su “ch” :D

Menkysta

Iš bendravimo manieros suprantu, kad tenka garbė bendrauti su naujuoju Mesijumi, pasaulio gelbėtoju. Panašios pasaulio gelbėjimo manieros pavyzdžių istorija jau mačiusi ir pasaulis iki šiol žavisi jų herojais. Matau, kad mano sugebėjimai riboti išsakyti informaciją jums suprantamu dažniu. Malonu, kad savo mąstymo būdą laikote geriausiu, taip elgėsi ir patys naujausi pasaulio gelbėtojai, veikę pagal jūsų išsakytus principus. Malonu, kad suprantate, kad visa tai ko jūs nesuprantat, yra nesąmonė. Kaip jūs sakot, “būk malonus”, neapsunkink savęs atsakymu į komentarą, nes gal aš klaidingai daviau suprasti, kad reikalauju atsakymų į savo “beleko nupjovimą”. Negaiškite man savo brangaus laiko, pasaulis jūsų laukia.

Žmo

Jei pasigaminčiau laiko mašiną, tai niekur nenorėčiau keliauti. Laukčiau kol mano mašina pasinaudos ateities žmonės ir atkeliaus pas mane į dabartį. Būtų visai įdomu :)

Laikas

Jeigu tai ir butu imanoma apie tai zinotu tik saujele zmogystu kurie visa tai panaudotu savo labui kaip ir viska kas yra sukurta. Eiliniui zmogui nuo to nei silta nei salta…juk jau dabar yra tokiu technologiju apie kurias nieko nenutuokem…ir jos bus parodytos tik po keliu desimtmeciu. Juk dvarbiausia pinigai :D jei ne pinigai tai mes jau seniai naudotumemes kaip minimum 22amziaus technologijomis.

hehe

Vat butent tie kurie sako kad pasauli valdo politikai ir prezdidentai galima spjaut tiesiai i veida , nes zeme yra valdoma pinigu – o kas daugiausiai pinigu turi ? Nuo to reikia pradeti. O mes per tuos godzius gandasliopus visa savo potenciala eikvojam tokiem niekingiam dalykai kaip kazkokie daiktai , kai mes galetume siekti kazko daugiau , tobuleti gal net atrasti viso ko prasme , o mes sedim ir suda malam , jeigu visi tie pinigai kurie nueina i karo pramone , reklamas , i nereikalingus sudniekius ir kazkokius overrated daigtus , isivaizduokit kiek mes butume pasieke jei jie eitu… Skaityti daugiau »

Pinigai

Pradėkim nuo to, kad pinigai nėra nei turtas nei vertybė. Tai arba popieriukas arba įrašai kompiuteryje. Netapsi galingu, turėdamas daug popieriukų, jei aplink visi numirs iš bado ar nustos dirbti dėl protinių ligų. Kol pinigų leidimo neužgrobė, pinigus galėjo išleisti bet kuris verslininkas savo verslui tiek, kiek reikia. Verslui nepavykus, tie pinigai išnykdavo. Dabar pinigai neišnyksta, dabar naikinamas maistas, naikinamos prekės tam, kad išliktų beverčiai pinigai beverčio turtuolio valioje. Apie kaltus ir kaltų baudimą. Kas nustatys kas kaltas? Draugas A.Hitler ar Draugas J.Stalin? Visi jie žadėjo, pažadus vykdė gulagais ir konc lageriais. Apmaudu, kad vėl atsiranda Grb. “Chromas”, kuris žino… Skaityti daugiau »

Taip pat skaitykite