Ką reikia ir ko negalima daryti Didijį ketvirtadienį, kad neprisišauktumėm sau bėdos?

didydis-ketvirtadienisGreitai šv. Velykos. Prasideda Didžioji savaitė. Projektas Mėnesiena: Būrimas kortomis atskleidžia, ko kategoriškai nereikėtų daryti šios savaitės ketvirtadienį, kad neprisišauktumėme sau bėdos, o taip pat atskleidžia ką patartina daryti tiems, kurie nori daugiau laimės.
 
Ko negalima daryti Didijį ketvirtadienį:
 
– Pradedant nuo ketvirtadienio iki pat Velykų negalima nieko išnešti iš namų, ypač skolinti. Neduokite nieko, kad ir kaip jūsų prašytų: nei pinigų, nei kokių nors daiktų pasinaudoti. Negalima net su giminaičiais ar kaimynais dalintis virtuvės reikmenimis ar produktais.
 
– Iš didžiojo ketvirtadienio į penktadienį nakčiai negalima palikti užmerktų skalbinių, kurių nespėjote išplauti. Ir neplautų indų.

 

– Kaip ir likusiais šios savaitės dienas, taip ir ketvirtadienį negalima švęsti švenčių, linksmintis, dainuoti, šokti.

 

– Pageidautina laikytis pasninko.

 

O štai ką reikėtų šį ketvirtadienį daryti:

 

– Labai svarbu šią dieną pradėti tvarkyti namus nuo pat ryto. Jeigu jūs neturite laiko, nes reikia išeiti į darbą, patvarkykite namuose nors kažką. Pavyzdžiui, ryte išplaukite indus ar išneškite šiukšles.

 

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

– Patys drąsiausieji gali išsimaudyti kokiame nors vandens telkinyje. Protėviai tikėjo, kad šis ritualas “nuplauna” visas ligas.

 

– Didysis ketvirtadienis tai geriausia metuose diena pirmą kartą nukirpti kūdikiui plaukus. Anksčiau protėviai “sėkmei” tą dieną kirpdavo net naminius gyvulius.

 

– Tam, kad visada turėtumėte pinigų, šią dieną reikėtų juos visus perskaičiuoti tris kartus.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

– Tai geriausia diena išsivadavimui nuo užnešto priešų pagadinimo. Reikia anksti ryte, dar iki saulės patekėjimo, nusiprausti. Prausiantis kalbėti paprastos maldos žodžius: “Nuplaunu tą, ką ant manęs užleido, tą, dėl ko kūnas ir sielą kankinasi. Viskas švariuoju ketvirtadieniu nusiplauna. Amen.”

 

– Jeigu jūs vieniša moteris, tam, kad atrastumėte savo laimę, šią dieną besimaudydama kalbėkite tokius žodžius: “Kaip gražus ir šviesus Didysis ketvirtadienis, taip ir aš, Dievo vergė (vardas) visiems būsiu nuostabi. Amen”

 

– Didysis penktadienis – susijęs su atgaila. Tai labiausiai sielvartinga krikščionių kalendoriaus diena, nes tai Kristaus mirties ir palaidojimo diena. Dirbama mažiau, laikomasi tylos. Malkų kapoti, švarintis, tvarkytis jau negalima. Bažnyčioje buvo varomas Judošius už tai, kad išdavė Kristų. Tam maldininkai atsinešdavo lazdas, dažnai gražiai išraižytas, kad pamojuotų bažnyčios lauko durų link, kai tik kunigas baigdavo gesinti žvakes.

 

– Didysis šeštadienis – taip pat atgailos diena. Iki pietų baigiama dirbti visi sunkesni darbai, iš bažnyčios parnešama ugnis, kartais šventintas vanduo, ruošiami velykiniai valgiai, marginami kiaušiniai, įrengiamos sūpuoklės (bet nesisupama). Pavakare visi išsimaudydavo pirtyje, įkurta šventinta ugnimi. Baigiasi Didžioji savaitė šeštadienio vidurnaktį, kai tikintieji sveikina vienas kitą džiugiai sakydami: „Kristus prisikėlė!“ ir skelbdami, kad prasidėjo svarbiausia krikščionių šventė Velykos.

 

Parengė: Būrėja Roma Vičienė, Mėnesiena: Būrimas kortomis

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite