Seniausiam pasaulio medžiui – 4950 metų

seniausias-medisSeniausieji Žemėje medžiai yra Brislekono (Bristlecone) pušys (lot. Pinus aristata), augančios kalnuotose Kalifornijos, Arizonos vietovėse. Šios pušys gali sulaukti daugiau nei 4000 metų amžiaus. Seniausių pušų sėklos išdygo dar tuomet, kai egiptiečiai statė piramides, jos augo Kristaus gyvenimo metais.

 

Pušys auga toli viena nuo kitos, dideliame plote. Keista, bet šie medžiai mėgsta šiurkščią aplinką: auga kalnuose apie 2300-3650 metrų aukštyje, čia beveik nelyja, šalta ir vėjuota.

 

Jaunos Brislekono pušys atrodo visai paprastai, o neįprastas formas įgauna pasenę, kai jų šakos tampa beveik negyvos, susisukę į keistas ir gražias formas, egzistuojančias tūkstančius metų. Kiekviena pušis yra skirtinga ir turi individualią formą.

 

Kaip gi joms pasiseka tiek ilgai išgyventi tokiomis sunkiomis sąlygomis, kur pučia didelis vėjas, oras sausas, mažai drėgmės, o dirva šarminė ir smėlėta?

 

Sausi vėjai medį apsaugo nuo vabzdžių kenkėjų, grybų ir puvinių. Kieta pušies mediena taip pat atlieka apsauginę funkciją ir padeda išvengti ligų. Brislekono pušis beveik visą savo energiją panaudoja išlikimui, o ne augimui. Per metus šaka pastorėja mažiau nei 0,3 mm ir per visą savo ilgą amžių medis teužauga apie 18 metrų aukščio.

 

Brislekono pušys yra izoliuotos savo aplinkoje, tokiomis sąlygomis gali augti tik kelių rūšių augalai. Gaisrai kyla retai, medžiai auga toli vienas nuo kito, spyglius keičia tik kas 20-30 metų, todėl liepsna žeme nepasklinda.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Mokslininkai, ieškoję Ledynmečio pėdsakų, surado Brislekono pušis ir paėmė pavyzdžių tyrimams. Pati seniausia auganti pušis pavadinta Metusela ir ji yra 4 767 metų amžiaus. Kad nenukentėtų nuo lankytojų ir vandalų, Metuselos augimo vieta nėra skelbiama, ją saugo JAV miškų tarnyba.

 

1964 m. JAV miškų tarnyba išdavė leidimą nupjauti tik vieną tokią pušį. Tai buvo pats seniausias Žemėje medis – Brislekono pušis, pavadinta Prometėju. Nuodugniai ištyrus, nustatyta, kad jai buvo apie 4950 metų.

 

Pagal: soften.ktu.lt

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite