Apie NSO reiškinį, ateivius ir ufologiją. Interviu su ufologu Luku Devita

ateiviai-ufologijaNeatpažintų skraidančių objektų (NSO) ir ateivių iš kitų planetų entuziastas Lukas Devita džiaugiasi, kad Lietuvoje šia sritimi besidominčių žmonių vis daugėja. Beje, savo akimis NSO jam teko matyti ne kartą, rašo žurnalas “Moters savaitgalis”.

 

Ufologija – kas tai?

 

Ufologija kaip veiklos sritis susiformavo po Antrojo pasaulinio karo, daugėjant įvairiausio pobūdžio pranešimų apie NSO (neatpažintus skraidančius objektus), pasirodžiusius danguje ar nusileidusius ant žemės arba vandens paviršiaus, taip pat ir apie kontaktus su būtybėmis, kurias dažniausiai imta vadinti tiesiog ateiviais.

 

Ar ufologija yra mokslas?

 

Ufologija negalėjo būti atskira mokslo sritimi, nes NSO tyrimai turėjo įtraukti visų įmanomų sričių specialistus – nuo fizikų ir astronomų iki psichologų, istorikų ar lingvistų. Mokslas nepripažino ufologijos ir dažnai gal net bijojo susidurti akis į akį su problemomis, kurias ši sritis iškėlė. Tačiau nemažai žymių pasaulio mokslininkų tapo ufologijos entuziastais ir tyrėjais.

 

Ką ufologai veikia, kuo užsiima?

 

Nuo pat ufologijos, kaip visuomeninės veiklos, pradžios kartu egzistavo ir vyriausybiniai bei kariniai NSO tyrimai. Pradžioje jie buvo oficialūs, o vėliau jau įslaptinti.

 

Ufologai, susibūrę į centrus, bendrijas ar kitas organizacijas, tirdavo registruotus NSO pasirodymo atvejus – liudijimus, vaizdo ar kitokią medžiagą, taip pat nežemiškų būtybių ir jų civilizacijų egzistavimo klausimus. Dabar gi ufologija yra ne tik dangaus stebėjimas, ieškant keistų reiškinių, bet ir gausios informacijos apžvalga, kaupimas, analizė bei įvairiapusės studijos.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Medžiagos tam yra be galo daug – tekstinių dokumentų, pranešimų, nuotraukų, vaizdo įrašų. Dėl interneto galimybių informacija tapo prieinama kur kas lengviau.

 

Ar daug ufologų yra Lietuvoje?

 

Lietuvoje atsiranda vis daugiau žmonių, ne tik besidominčių ir tyrinėjančių šią sritį, bet ir pasitinkančių ufologijos idėjas labai ramiai, be kvailų išankstinių nusiteikimų, įbauginimų, kultūros klišių.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Nors šiandien įvairūs keisti dalykai yra labai madingi, tačiau Lietuvos viešojoje erdvėje ufologija vis dar išlieka „nenormali“ tema, apie kurią kalbėti atvirai nevalia ar pernelyg beprotiška.

 

O pasaulyje?

 

Pasaulyje ufologų yra tikrai labai daug. Nemažai didelio masto organizacijų, tiriančių NSO, yra ir Azijos šalyse.

 

Ar ufologu gali tapti kiekvienas?

 

Kiekvienas. Kad tik būtų kuo daugiau ir rimčiau tuo besidominčių! Šiais laikais galima apsieiti be teleskopo ar kokios nors kitos papildomos įrangos, nes iš esmės ufologija yra informacinės studijos. Šie, interneto įsigalėjimo laikai, galbūt yra net ufologijos aukso era.

 

Lukai, o kada ir kodėl šia sritimi susidomėjote pats?

 

Vaikystėje nebuvau didelis fantastikos mėgėjas ar skaitovas. Tačiau vadinamosios kosminės temos kažkokiais būdais visada dalyvavo mano pasaulyje – žaidimuose, kūryboje. O vėliau atgijo, nemažai nuorodų atėjo iš muzikos, psichodelinio meno ir kultūros, religijų istorijos.

 

Galima spėti, kad skraidančiąją lėkštę esate matęs ne kartą?

 

Keletą sykių esu matęs objektų, kuriuos būtų galima priskirti NSO. Bet jie buvo labai tolimi, danguje. Tai vadinama pirmojo laipsnio kontaktu. Tuo metu pojūtis yra vienas iš keistų rodiklių, kuris tarsi sufleruoja, kad dabar tavo akys regi kažką ypatingesnio, neatitinkančio mūsų fizikos dėsnius, kaip kad „kampais“ judančią žvaigždę ar pan.

 

Mano galvoje svarbesni perversmai atėjo iš patirčių sapnuose, bet ir jie nebuvo tiek įspūdingi ar reikšmingi, kad galėčiau toliau vadovautis tik savo asmenine patirtimi.

 

Gal kolekcionuojate daiktus, susijusius su ateiviais?

 

Taip, atspėjote! Nors tai darau ne metodiškai, bet kaipgi atsilaikysi kartais užtikęs kokių įdomybių, susijusių su šia tematika. Tai gali būti ir ledinukai ar trintukai…

 

Ar nebijote, kad vieną dieną skraidančiosios lėkštės okupuos mūsų planetą ar ją sunaikins?

 

Ne, nė kiek. Okupuoti, regis, yra labiau žemiečių darbo stilius. Man visada atrodė logiška mintis – jei kokia kita išsivysčiusi civilizacija norėtų užgrobti Žemę, galėtų tai padaryti labai greitai ir bet kokia forma.

 

Juk dar senovės istorijoje galima užtikti nuorodų į vadinamuosius dievų karus ar tai, kad pirmieji žmonijos valdovai nusileido iš dangaus, atskrido ugnies drakonais. Tai gali byloti apie paleokontaktus ir būtybes iš kitur, suinteresuotas mūsų planetos valdymu.

 

Ką manote apie žmonių, pagrobtų ateivių, liudijimus?

 

Tai yra tikrai labai aštri tema, kuri, galima sakyti, suskaldė ufologus į atskiras stovyklas: vieni šio fenomeno nepripažino visiškai, laikydami jį grynai psichologiniu, o kiti vis dėlto atrado pernelyg svarų pagrindą tuo tikėti.

 

Egzistuoja tūkstančiai ar net dešimtys tūkstančių pranešimų ir liudijimų apie tai. Tačiau kuo toliau, tuo rimčiau ateivių pagrobtųjų fenomenas gali būti susijęs ir su žemiečių militaristine ar slaptųjų žvalgybų programa, kuri galbūt yra puikiai išvystyta technologijų prasme.

 

Gal pagrobimo atvejų yra buvę ir Lietuvoje?

 

Taip, tokių pranešimų yra, tačiau jie labai įvairūs. Pats žymiausias ateivių pagrobimo atvejis mūsų šalyje, nuskambėjęs per visą Lietuvą, – tai kunigo Bronislovo Paltanavičiaus pasisvečiavimas ateivių skraidančiame laive ir netgi jų planetoje. Tai įvyko apie 1992 m.

 

Ar mūsų danguje NSO pastebimi dažnai?

 

Tokių pranešimų, liudijimų ir net nuotraukų yra tikrai nemažai. Tik labai gaila, kad Lietuvoje tai niekada nebuvo tvarkingai registruojama ar dokumentuojama…

 

Kokiais tikslais ateiviai apskritai atskrenda į mūsų padangę?

 

Įspūdinga jau vien tai, kad ateiviai yra kažkur netoliese, o galbūt visada buvo ir dalyvavo žmonių gyvenime, stebėjo ar padėdavo, skatino vystymąsi ar net dalyvavo tveriant žmoniją. Tikslai galbūt yra skirtingi, kaip ir skirtingos civilizacijos, iš kurių ateiviai atvyko. Mums apie tai spręsti šiandien dar tikrai sunkoka…

 

Gal kitų civilizacijų yra ir vandenynų ar jūrų gilumose?

 

Jų tikrai gali būti. Kaip neretai teigiama, vandenynų dugne yra ateivių bazių, o pagalvojus bent kiek logiškai, tai tikrai gera vieta pasislėpti. Žinoma, jei tik technologija leidžia po vandeniu išbūti kaip ir bet kokioje kitoje terpėje.

 

Yra prielaidų, kad ateivių gali būti ir tarp mūsų…

 

Taip, yra ir tokių nuomonių. Manoma, kad kai kurių humanoidinių nežemiškų būtybių išvaizda beveik nesiskiria nuo mūsų.

 

Tai kodėl jie mums tiesiog neprisistato?

 

Tokių atvejų būta. Apie juos yra parašyta ne viena knyga. Daugiausia tokių nutikimų, anot liudijimų, nutiko 1960–1970 m. Taip pat netrūksta teiginių, kad kai kurių šalių karinės struktūros net bendradarbiauja su vienos ar kitos grupės ateiviais.

 

Ar visų ateivių išvaizda vienoda? Gal jų būna skirtingų rūšių?

 

Man atrodo labai logiška, kad tarp ateivių yra tikrai nemaža, netgi didžiulė rūšių, arba kartais vadinamų rasių, įvairovė. Bet mums žinomiausias yra kaip tik humanoidinis tipas bei mažesnio už mus ūgio „pilkieji“ – tai juodomis migdolinėmis akimis be vyzdžių žmogeliukai. Taip pat reptoidai, kurie yra reptilijų ir humanoidinio tipo derinys.

 

Atrodo, kad apie ateivius žinoma daugiau, negu pasakoma viešai…

 

Tikrai taip yra, ir tai visai suprantama. Juk tiesa gali būti tiesiog per daug sukrečianti – galbūt bijoma, kad žmonės nesusigaudys, panikuos, o gal tokios žinios paprasčiausiai sugriaus jau esamas mūsų socialines struktūras. Akivaizdu, kad tokio masto pripažinimai mūsų pasaulį tikrai pakeistų – sukrėstų iki pačių gelmių.

 

Bet kas yra tie tikrieji įrodymai? Juk šiandien padirbti nuotrauką su NSO galima net ir telefonu!

 

Taip. Būtent dėl to ir manau, kad vaizdinis liudijimas niekada netaps tikru įrodymu. Mano manymu, svariausi įrodymai šiandien ateina iš karinių bei slaptųjų tarnybų dokumentų. Šios struktūros, o ypač – iš JAV, buvo priverstos paviešinti savo slaptas ir galbūt ilgai slėptas medžiagas atsiradus informacijos išviešinimo programų.

 

Be to, daug informacijos, liudijimų, pasakojimų ar net artefaktų nutekinta iš buvusių aukšto rango karinių pareigūnų, slaptų vyriausybinių programų darbuotojų, astronautų ir kosmonautų pastebėjimų.

 

Žmogus danguje pamato NSO – jam skubėti slėptis, fotografuoti, o gal tiesiog stebėti?

 

Gal per daug afišuotis ir neverta, bet stebėti, manau, tikrai turėtų būti įdomu. O ir užfiksuoti reikėtų pabandyti, tuo labiau kad šiandien bene kiekvienas pilietis kišenėje turi fotografuoti ar filmuoti galintį telefoną.

 

Naujausią garsiausio Lietuvos ufologo knygą galite įsigyti paspaudus čia.

 

Tomas Dirgėla, žurnalas “Moters savaitgalis”

 

Užsiprenumeruoti žurnalą “Moters Savaitgalis” galite čia.

 

moters-savaitgali-logo

Rekomenduojami video:


2500
7 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
domintis nso V.R

Sveiki yra viena paslaptis, kurie domisis nso tie matis, o kurie domisis ir skeptiskai žiuri tai tie ir nematis visa savo gyvenima. Aš jau esu mates 13 nso ir vis kitokiu rušiu ir kitokiu formu, tai stovi tai šviečia ir keičiasis vietomis tai temsta ir riškėja tai vietoje stovi ir spalvas keičia ir t.t bet turite eiti į lauka apie 23:30 ir joje pabuti nors 1,2,3 Val kai yra giedras dangus skaidrus

ECH

PARASYTA TAI, KA ZMONES NORI SKAITYTI.

alien x

seniau vilniui vykdavo seminarai tokie undergraudiniai, kuriuos jis vesdavo,tai visai idomu buvo. susiringdavo gal apie 10-20 zmoniu ir galedavai diskutuot

Tautietisss

Taip tas kas daugiausiai reklamuojasi,daugiausiai skleidžia žinias,turi jų daugiasia tas ir yra garsiausias juk viskas logiška čia.Kitas klausimas ar jo žinios yra daugiausiai pasvertos,teisingiausios bei efektingiausios ta gali patikrinti tik debatai,kas yra kas.Gerai būtų,kad pravestu tokius debatus sukūrus kokia laidą atvirame eteryje.Tada galėsite ir išsiaiškinti kas yra geriausias,kieno geriauios žinios,sukurkite šia arena ir įvertinsime.Aišku,kad nevisada geriausias yra tas kuris afišuojasi,nors jis ir garsiausias,bet jo žinios gali būti prastesnės,bet jaučiasi žmogus,kad daro pirmas iniciatyva tai jau jo pliusas.

Vilgaudas

40 metu apie ufo domisi o apie Luka pirma karta zmogus girdi :D Tai taip tu ir domiesi. As 16 metu tyrineju si fenomena ir uztikrinai galiu pasakyti, kad Lukas vienintelis Lietuvoje laiko kartele aukstai iskeles. Nors karta i jo paskaitas jeigu nueitum tai zinotum… 40 metu sako domisi :DDD

Zenon

Čia jis pats sau suteikė garsiausio vardą?ufo duomiuosi jau kokius 40 metų o apie garsiausią sužinojau tik dabar

bevardis

Kas Lietuvoje nustato kuris ufologas garsiausias? man šitas net negirdėtas,gal būt koks apsišaukėlis?

Turintis varda

Isvardink garsesni uz Luka. Kas daugiau interviu pridalino, knygu, straipsniu, analizu parase Lietuvoje ufologinem temom uz Luka? Tavo problemos, kad jis negirdetas.

Taip pat skaitykite