Penkios keisčiausios kada nors parašytos knygos

keistos-knygosKnygos mus ne tik moko pažinti pasaulį, bet ir provokuoja mąstyti. Visgi yra tokių kūrinių, kurie, švelniai tariant, yra keisti, rašo portalas 15min.lt.

 

Vieni iš jų kelia daug diskusijų, kiti – yra tiesiog nesuprantami ir net kaltinami tuo, kad yra jokios išliekamosios vertės neturinčios rašliavos. Siūlome susipažinti su keisčiausiomis kada nors prašytomis knygomis, tarp kurių yra ir lietuviškų pėdsakų.

 

Voiničiaus rankraštis

 

Moksliniais tyrimais nustatyta, kad ši knyga parašyta XV amžiaus pradžioje. Kas jos autorius – nežinoma, tačiau yra įvairių spėlionių, ir rankraščio autorystė priskiriama daugeliui viduramžių mokslininkų.

 

Šį kūrinį sudaro 240 puslapių, kuriuose tekstas užrašytas paukščio plunksna. Tiesa, kas joje parašyta – nežinoma iki šiol. Voiničiaus rankraštis parašytas iš kairės į dešinę, jį sudaro dagiau nei 170 tūkst. ženklų, tačiau raidynas – neatpažįstamas.

 

voynich_041113_620px

 

Yra spėlionių, kad tai tėra nieko nereiškiančių ženklų kratinys. Tačiau to niekas neįrodė, kaip ir to, kad knyga turi kokią nors prasmę. Bent kažkiek nuspėti knygos turinį padeda iliustracijos.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Pagal jas knygą galima skirstyti į kelias dalis, kuriose kalbama apie botaniką, astronomiją, kosmologiją, farmaciją ir receptus. Beje, knygai suteiktas Voiničiaus rankraščio pavadinimas. Toks vardas jai duotas ją suradusio antikvaro Mykolo Vilfredo Voiničiaus garbei. Jis pats yra kilęs iš Lietuvos, Telšių.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Originalus Voiničiaus rankraštis yra saugomas Jeilio universitete, tačiau jei norite patys pabandyti iššifruoti šią knygą, spausdintą kopiją galite įsigyti „Amazon“ elektroninėje parduotuvėje.

 

„Codex Seraphinianus“

 

Tai 1981 metais išleista fantazijos kupina enciklopedija, kurią parašė italų architektas Luigis Serafinis. Šį kūrinį autorius rašė trisdešimt mėnesių.

 

360 puslapių apimties knygoje, kaip teigė pats autorius, pavaizduotas pasaulis vaiko akimis: kaip viską įsivaizduoja jaunas žmogus, kuris dar tik pažįsta pasaulį, mato įvairius daiktus ir veiksmus, tačiau vis dar nesupranta jų reikšmės. Būtent šį vaikystės jausmą knygoje ir perteikė L.Serafinis.

 

codex-seraphinianus8

 

Knygą sudaro 11 skyrių, kurie dalinami į dvi dalis. Pirmoje autorius pateikia gamtos pasaulio įsivaizdavimą – fauną, florą ir fiziką. Antroje dalyje kalbama apie žmonių kasdienybę ir daiktus, kurie su tuo siejasi: drabužius, istoriją, architektūrą ir t.t. Viskas iliustruota siurrealistiniais piešiniais. Beje, kūrinio tekstas parašytas sukurta kalba. Ši keista knyga iš pradžių buvo išleista Italijoje, vėliau perleista dar keliose šalyse.

 

Popiežiaus Grigalijaus IX dekretalijų rinkinys

 

Šis kūrinys parašytas XIII amžiuje. Tai vienas pirmųjų kanonų teisės rinkinių, su kuriuo susijęs popiežius Grigolijus IX. Tokio tipo kūriniai tuo metu buvo leidžiami gana dažnai, o juos papildžiusios iliustracijos dabartiniais laikais atrodo itin keistos.

 

Iliustracijose galima pamatyti daug žiaurių scenų, kuriose, pavyzdžiui, milžiniški zuikiai puola žmones arba žąsys vilkams vykdo linčo teismą. Visgi tokius piešinius nupiešti nebuvo itin paprasta – tai reikalavo ne tik daug laiko, bet ir lėšų.

 

Rohonco kodeksas

 

Tai XIX amžiaus pradžioje parašytas iliustruotas rankraštis, siejamas su Vengrija. Visgi, ši knyga parašyta nežinoma kalba ir nežinoma rašto sistema, tad kol kas niekas nėra iššifravęs jos turinio.

 

rohonc

 

Kai kurie Vengrijos mokslininkai mano, kad ši knyga tėra apgaulė ir neturi jokios prasmės. Kūrinys yra 448 puslapių apimties. Jame galima rasti iliustracijų, kurios primena krikščionybės, islamo ir hinduizmo simbolius.

 

Spėliojama, kad šis rankraštis galėjo atsirasti Indijoje arba Vengrijoje.

 

Soigos knyga

 

XVI amžiaus rankraštis, manoma, priklausė matematikui Johnui Dee, tačiau vėliau jis paslaptingai dingo. Jau buvo manoma, kad šis kūrinys prapuolė amžiams, tačiau kiek netikėtais 1994 metais Nacionalinės Didžiosios Britanijos ir Oksfordo universiteto archyvuose pavyko rasti dvi šio rankraščio kopijas.

 

setonoknyga

 

Beveik 200 puslapių apimties knygoje, kaip teigiama, yra užšifruota, kas buvo pasakyta pirmajam vyrui Adomui. Būtent šią paslaptį bandė įminti Johnas Dee. Fantaziją kursto paskutiniai 36 knygos puslapiai, kuriuose pateikiamas paslaptingas šifras.

 

Šiame kūrinyje galima rasti ir burtų, užkalbėjimų, instrukciją, kaip, pavyzdžiui, išsikviesti demonus. Kol kas žinoma tik apie dvi išlikusias šios knygos kopijas.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite