Įrodyta: lankymasis gamtoje gelbsti nuo depresijos

zmogus-gamtaAsmenys, kurie kas savaitę bent po pusvalandį praleidžia parkuose ar šiaip gamtoje, daug rečiau skundžiasi aukštu kraujospūdžiu ar psichikos sveikatos problemomis, nustatė Australijos ir Jungtinės Karalystės mokslininkų atliktas tyrimas, skelbia apie psichologiją rašantis puslapis psypost.org, rašo 15min.lt.

 

Tyrimas, kurį atliko Kvinslendo universiteto ir ARC aplinkos apsaugos sprendimų tyrimų centro mokslininkai, leidžia daryti prielaidas, kad kiekvienam žmogui reikia tam tikros minimalios „gamtos dozės“.

 

Pasak tyrime dalyvavusios mokslininkės daktarės Danielle Shanahan, lankymasis parkuose atneša naudos sveikatai: sumažėja pavojus sirgti širdies ligomis, patirti stresą, nerimą ar depresiją.

 

„Jei kiekvienas žmogus kas savaitę bent po pusvalandė pasivaikščiotų po parką, 7 proc. sumažėtų depresijos atvejų ir 9 proc. mažiau žmonių skųstųsi aukštu kraujo spaudimu. Turint omenyje, kad depresija kasmet Australijai kainuoja po 12,6 mlrd. dolerių, nauda visuomenės sveikatos būklei būtų akivaizdi“, – sakė ji.

 

Kitas mokslininkas Richardas Fulleris sakė, kad šis tyrimas gali pakeisti tai, kaip žmonės žiūri į miestuose esančius parkus.

 

„Mes jau seniai nujautėme, kad lankymasis parkuose yra gerai sveikatai, bet dabar pradedame suprasti, kiek tiksliai laiko reikia praleisti gamtoje, kad pasiektume naudos.

 

Turime konkrečių įrodymų, kad parkuose reikia lankytis reguliariai ir praleisti bent pusvalandį, norint pasiekti naudą“, – sakė R.Fulleris. D.Shanahan pažymėjo, kad maždaug 40 proc. Brisbano gyventojų parkuose praleidžia per mažai laiko. Ji atkreipė dėmesį, kad ypač kuo daugiau laiko praleisti gamtoje reikia skatinti vaikus.

 

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
lol

straipsnis tai buliaus triedalai

Taip pat skaitykite