2 tūkst. metų senumo kompiuteris buvo naudojamas ateities nuspėjimui?

seniausias-kompiuterisSenovinio laivo nuolaužose šalia Kretos 1901-aisiais atrastas neįtikėtinai pažangus mechanizmas vadinamas seniausiu pasaulio kompiuteriu. Dešimtmečius trukęs šio 2 tūkst. metų senumo mįslingo įrenginio tyrimas rodo, kad mechanizmas buvo naudojamas ne tik astronomijai, rašo gizmodo.com

 

Vadinamas Antikiteros mechanizmas yra vienas svarbiausių ir labiausiai stulbinančių archeologinių atradimų, kuris parodė neįtikėtinus senovės graikų technologinius ir inžinerinius gebėjimus, taip pat jų žinias apie astronomiją.

 

Antikiteros mechanizmas buvo naudojamas Saulės ir Mėnulio užtemimų ir įvairių kūnų judėjimo trajektorijos nustatymui.

 

Nuo kompiuterio atradimo mokslininkai siekė sužinoti jo kūrimo tikslą. Nėra jokios įrenginio naudojimo instrukcijos, tačiau daugybėje klasikinės literatūros kūrinių užsimenama apie panašų mechanizmą.

 

Praėjusią savaitę Graikijoje tarptautinė mokslininkų grupė pristatė dešimtmečius trukusio tyrimo rezultatus.

 

Tam, kad nuspėtų Antikiteros mechanizmo funkcijas, mokslininkai kruopščiai tyrinėjo jo paviršiuje išgraviruotus užrašus itin mažomis raidėmis. Jų perskaitymui buvo pasitelktos moderniausios šių dienų atvaizdavimo technologijos, taip pat rentgeno spindulių įrenginiai.

 

Iš viso ant Antikiteros mechanizmo rasta maždaug 3,5 tūkst. simbolių paaiškinančio teksto.

 

Mokslininkai mechanizmą apibūdina kaip instrukcinį filosofo įrenginį. Nauja analizė patvirtina teoriją, kad mechanizmas rodė planetas, taip pat Saulės ir Mėnulio padėtis danguje. Nors Antikiteros mechanizmo paskirtis buvo susijusi su astronomijos pažinimu, jis buvo naudojamas ir siekiant nuspėti ateitį.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Mokslininkai taip mano dėl užrašų, kuriuose spėjama artėjančio užtemimo spalva.

 

„Nesame tikri, kaip tai interpretuoti, tačiau užuomina gali reikšti, kad užtemimo spalva buvo tarsi tam tikras ženklas ar pranašystė“, – sakė vienas mokslininkų grupės narių Mike‘as Edmundsas, astronomijos profesorius iš Kardifo universiteto.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Tai yra pirmasis tokio tipo įrenginys, kuris buvo naudojamas ir astrologijai. Vis dėlto, pasak mokslininkų, Antikiteros mechanizmas nėra panašus nei į astronomijos stebėjimams, nei į astrologijos spėjimams skirtą prietaisą. Manoma, kad mechanizmo paskirtis galėjo būti tarsi vadovėlio, parodančio, kaip veikia ir juda kosminiai kūnai.

 



 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite