16 baubų iš viso pasaulio

baubaiKas yra baubas? Tiesiog eilinė pasakaitė, mamyčių fantazija, kad vaikučiai eitų miegoti?

 

O gal žmonių energijos dėka truputį gyvumo įgijęs padaras? Kone kiekviena pasaulio tauta turi po tokį neaiškų moną, gyvenantį po lova arba spintoje. Kaip nutiko, jog žmonių pasąmonėje beveik vienu metu užgimė panašus vaizdinys?

 

Kviečiame susipažinti ir palyginti 16 baubų iš viso pasaulio.

 

16. Japonija

 

Per Naujuosius Metus į kiekvieną namą užsuka Namahage ir klausia, ar yra blogai besielgiančių vaikų. Jei tėvai patikina, kad verksniai ir neklaužados jų namuose negyvena, Namahage traukia toliau.

 

15. Korėja

 

Korėjoje baubas vadinamas Kotgahm, tai yra taip pat kaip persimonas. Pasak legendos, mama pasakė vaikui, kad jei jis nesiliaus verkti, ji sušers jį tigrui. Tai nugirdo pro šalį pėdinęs plėšrūnas ir ėmė tykoti prie durų, laukdamas gardaus kąsnelio. Tuo metu neapsikentusi motina įdavė vaikui persimoną (kotgahm‘ą) ir vaikas nutilo. Tigras nutarė, jog tas kotgahm yra dar nuožmesnis padaras už jį patį, jei vaikas taip pabūgo.

 

Šiais laikais Kotgahm dažniausiai vaizduojamas kaip senis, kišantis neklusnius vaikus į maišą ir išsinešantis.

 

14. Ispanija ir Meksika

 

Jeigu neklausysi tėvų – tave praris Coco! Ispanijoje bei Meksikoje tokiomis dainelėmis ir lopšinėmis gąsdinami maži vaikai.

 

coco

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Coco jų vaizduotėje yra grobėjas ir žmogėdra, angelo sargo priešingybė, prilyginama velniui.

 

13. Suomija

 

Groke ne pikta, o labai vieniša, net žemė šąla po jos kojomis iš liūdesio. Deja, žmonės išsigąsta ir sprunka nuo jos. Tai labai netipiška baubukė.

 

12. Anglija

 

Yra ne viena teorija dėl anglų bogeyman. Galbūt terminas kilęs iš buggy man, taip buvo vadinami kūnų rinkėjai maro metais.

 

boogeyman

 

Tuo metu Amerikoje baubas gali tebūti langus skrebenantis rūkas, arba aukšta, liauna, į kaliausę panaši figūra, varanti siaubą net išdykiausiems vaikams.

 

11. Škotija

 

Boggart yra nedora fėja, krečianti įvairias eibes, pavyzdžiui, vidury nakties pridedanti žmogui prie veido šaltą delną. Beje, boggart vardo nevalia minėti, antraip ji prikibs ir visur sekios tavo šeimą.
Apsisaugoti galima pakabinant arklio pasagą virš lauko durų.

 

10. Bahamos

 

Mažasis žmogus turi stumiamą vežimą, kuriame gabena po sutemų nemiegančius pagautus vaikus. Jeigu šis baubas pagaus tave, pats tapsi mažuoju žmogumi ir važinėsi jo vežime visą likusią amžinybę.

 

9. Bulgarija

 

Babos Jagos piktavališkasis partneris.

 

bulgaria-torbalan

 

Torbalanas šmirinėja Bulgarijos šešėliuose ir ieško neatsargių vaikučių, kuriuos galėtų įsimesti į maišą ir nusitempti pas save.

 

8. Čekija ir Lenkija

 

Bubak, į kaliausę panašus baubas, slepiasi upės seklumoje ir skleidžia į verksmą panašius garsus, taip viliodamas suaugusiuosius ir vaikus į spąstus. Bubak rieda kačių traukiama karieta ir siūnasi drabužius iš pagrobtųjų sielų.

 

7. Nyderlandai

 

Bolman slepiasi po lova arba spintoje ir laukia, kada pasiseks pagauti nemiegantį neklaužadą ir nusitempti į rūsį.

 

6. Filipinai

 

Pugot Mamu yra milžiniškas beformis padaras, galintis keisti pavidalą. Jis gyvena medžiuose ir apleistuose namuose ir medžioja vaikus, kuriuos suėda per skylę kakle, mat yra begalvis.

 

5. Kvebekas

 

Bonhomme Sept-Heures – septynių laikrodžių žmogus – vagia vaikus, bet tik nemiegančius, miegančių pagauti negali.

 

4. Norvegija

 

Norvegijos Nokken – ežeruose gyvenantis baisuoklis – gaudo vaikus, kurie neateina pakviesti namo.

 

3. Trinidadas ir Tobagas

 

Trinidade ir Tobage vaikai saugumo sumetimais mokomi nežaisti su pirmais pasitaikiusiais gyvūnais, nes neva tai gali būti išvaizdą pakeitę jumbies.

 

folkloras-baubas

 

Nuo šių baubų galima gintis keliais būdais: palikti batus lauke, kad jumbies patektų į užburtą ratą – vis bandytų juos apsiauti, nors ir neturi kojų; taip pat galima palikti pabertų ryžių ar smėlio – baubai turės suskaičiuoti kiekvieną grūdelį ar smiltelę prieš įeidami. Na, o jei prevencijai per vėlu, plauk per upę – jumbies to padaryti negali.

 

2. Italija

 

Jei vaikas nevalgo pietų, italai tėvai pabelsdami į stalą duoda ženklą l‘umuo nero – aukštam juodkepuriui su sunkiu apsiaustu, gyvenančiam po stalu, kad tokį vaiką jis galįs pasiimti ir neštis sau.

 

1. Lietuva

 

Babaušis, baubas arba maumas yra lietuvių mitologijos personažas, gyvenantis tamsiose kertėse ir tykantis vėlai gulti einančių vaikų.

 

Parengė: E.

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
liudininkas

kad realiai egzistuoja kazkokios ivairios butybes tiek teigiamos tiek nekabai realus faktas.as pats esu su tuo ne karta susidures.tik is kokios jos realybes cia jau kitas klausimas

HGH

E. Nenuvilia, idomiai

Pati

As jau pati nejaukiai pasijutau perskaicius apie baubus, o ka vaikams tada daryti? Kaip uzmigti, jei baubas tykoja nemieganciu? Manau cia negera vaiku gasdinimo taktika, o tai tikrai prireiks psichologo.

Vytas

Folklora abejoju ar galima priskirti prie paranormaliu reiskiniu :)

Anonimas

tai, kad skirtingose salyse pasakojimai gali buti panasus, manau galima paaiskinti zmoniu kelionemis – kazkada keliaudavo ir savo salies istorijas skleide svetur

Taip pat skaitykite