12 įdomiausių raganų iš viso pasaulio

ragana-witchŠiais laikais terminas „ragana“ dažniausiai siejamas su sena susiraukšlėjusia pikto būdo senute. Tačiau įvairių tautų mitologijos turi visai kitokių būtybių, kurias vadina raganomis.

 

Vienos jų, regis, taip ir liko egzistuoti didinguose praeities amžiuose, o kitas, žiūrėk, imsi ir sutiksi prastai apšviestoje senelių dūminėje pirkioje ar gūdžioje girioje.

 

Žemiau pateikiamas įdomiausių raganų iš viso pasaulio sąrašas.

 

12. Kikimara

 

Kikimara yra žmona ir moteriškas atitikmuo naminukui. Ji yra namų dvasia, už viską labiausiai vertinanti pagarbumą.

 

Paprastai taiki, pajutusi nepagarbą gali imti švilpti, svaidyti lėkštes ir mėtyti daiktus. Kikimaros buvimą išduoda šlapių pėdučių pėdsakai.

 

11. Kirkė

 

Garsioji Homero „Odisėjos“ Kirkė gyveno Ajajos saloje ir turėjo neįprastą pomėgį – versdavo jūreivius gyvūnais, prieš tai apsvaigindama vynu su stebuklingomis žolelėmis.

 

Tačiau Odisėjo, priešingai nei jo vyrų, nepavyko paversti kiaule – apsisaugojęs stebuklinga šaknimi jis išgavo iš Kirkės pažadą daugiau nebeversti žmonių gyvūnais. Po šio menko nesusipratimo Odisėjas su savo vyrais išgyveno saloje metus, gavo iš Kirkės naudingų patarimų ir galiausiai išvyko savais keliais.

 

10. Fėja Morgana

 

Dauguma yra bent jau girdėję apie karalių Artūrą, apvaliojo stalo riterius, Merliną ir, be abejo, Morganą. Pastaroji nuolat kenkė gerajai karalienei Gineverei, bandė išduoti jos mylimąjį serą Lancelotą, trukdė karaliaus Artūro kunigaikščiams.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Pentagram-witches-ritual

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Tikslus Morganos likimas nežinomas, bet pabaigoje ji lyg ir susitaikė su karalium Artūru ir nugabeno jį į Avaloną po paskutiniojo mūšio.

 

9. Endoro burtininkė

 

Ne tokia žinoma – net ne kiekvienas krikščionis yra skaitęs Bibliją. Karalius Saulius nuėjo pas Endoro burtininkę ir paprašė iškviesti pranašo Samuelio dvasią, idant pasitartų dėl mūšio su filistinais.

 

endor

 

Deja, Samuelis pranešė, jog Saulius pralaimės ir jau rytojaus dieną su trimis savo sūnumis iškeliaus į anapilį. Kitą dieną Saulius sunkiai sužeidžiamas ir iš baimės nusižudo. Moralas: neikite pas burtininkes ir netrukdykite mirusiųjų ramybės.

 

8. Dženė Žaliadantė

 

Dženė Žaliadantė – Anglijos folkoro veikėja, skandinanti mažus ir senus, visus visus, vien tam, kad būtų smagu. Vienur ji apibūdinama kaip itin mėgstanti kankinti vaikus ir senukus, kitur – kaip nesirenkanti aukų sadistė.

 

Lengva atspėti, kaip Dženė atrodo – žalia žalia ir ir su aštriais dantimis. Galbūt buvo išgalvota tam, kad atbaidytų vaikus nuo nesaugių vandens telkinių.

 

7. Čedipė

 

Čedipė yra indiškas sukubo atitikmuo. Tai moteris, mirusi gimdydama arba nusižudžiusi. Ji joja raita ant tigro mėnesienoje, ir kai patenka į namus, nė lapė nesuloja. Čedipės saugotis derėtų vyrams, mat ji po truputį arba iš karto iščiulpia jų gyvastį per kojų pirštus.

 

6. Keistosios seserys

 

Šekspyro „Makbetas“ – puiki tragedija, veiksmui įsibėgėti padeda pradžioje pasirodžiusios trys keistos seserys. Keistos šiuo atveju reiškia lemtingos, taigi jos yra Trys Lemties Seserys.

 

season-of-the-witch-3_px600

 

Jos sėja nesantaiką, pastumi Makbetą į beprotystę, o Škotiją – į karą, vien tam, kad vienas žmogus prarastų valdžią. Nedora.

 

5. Bleiro ragana

 

Šitą žino visi! Kiekvienas save gerbiantis siaubo mėgėjas yra matęs „Projektas: Bleiro ragana“. Trumpai tariant (nors labai verta rasti ir perskaityti ilgąjį variantą), išgyvenusi siaubingą vaikystę ir jaunystę Elly Kedward tikėjosi ramiai įsikurti Amerikos Bleiro miestelyje.

 

Deja, ten buvo apkaltinta raganavimu, sužalota ir palikta miške numirti. Po žiemos atėjus pavasariui, miestelėnai tikėjo, jog viskas su ragana baigta, bet tuomet 1786-aisiais paslaptingai dingo visi vaikai, apkaltinę Elly raganavimu.

 

Namas kuriame gyveno ragana

Namas kuriame gyveno ragana

 

Ėmė dingti ir kiti gyventojai, galiausiai visas miestelis ištuštėjo – kas nedingo, tas išsikraustė. 1820 metais viską, kas liko iš miestelio, nusipirko vyras, pavarde Burkitt, ir pabandė „atgaivinti“. 1886 metais vėl dingo vaikas – prie liudininkų akių balta vaiduokliška ranka įtraukė mažą mergaitę į upelį. Tais pačiais metais dingo kita mergaitė.

 

Paieškos grupei išvykus jos ieškoti, ji grįžo pati, ir papasakojo, kad miške sutiko seną moterį. Tuo metu pradingo paieškos grupė, buvo išsiųsta antra, ieškoti pirmosios, ir rado žiauriai išmėsinėtus jų lavonus. Grįžę su pastiprinimu antrieji ieškotojai kūnų neberado, tik kraujo balas ir virves.

 

Lavonai niekada nebuvo rasti. 1940 metais miestelyje vėl ėmė dingti vaikai. Paaiškėjo, jog tai Rustin Parr‘o, miestelio atsiskyrėlio, darbas – jis nužudė septynis vaikus. Tą padaryti jam liepė senos moters balsas galvoje.

 

4. Hekatė

 

Graikų burtininkystės deivė. Sieta su kryžkelėm, šunim, mėnuliu, magija, žolininkystės menu, vaiduokliais ir nekromantija. Tebėra garbinama kai kurių politeistų ir šiandien.

 

zoe2

 

3. Baba Jaga

 

Baba Jaga, kartais vienui viena, o kartais pasirodanti kaip trys seserys, yra rusų folkloro ragana. Skrajojanti grūstuvėje, besiirstanti oru piesta, ji yra daugialypė būtybė.

 

Nors Babos Jagos namelį ant vištos kojelės gali supti tvora iš vaikučių kaulų, taip pat ji gali ir padėti, kaip aprašoma istorijoje apie Koščėjų nemirtingąjį.

 

2. Moiros

 

Trys lemties deivės, graikų mitologinės seserys, verpiančios kiekvieno žmogaus ir net nemirtingojo gyvenimo siūlą. Kloto – verpėja, Lachesė – matuojanti gyvenimo ilgumą bei Atropė – čikšt čikšt žirklutėmis.

 

1. Grėjos

 

Seserys, labai panašios į moiras. Visos trys dalinosi viena akimi ir vienu dantimi. Jūros dievo Forkio ir jūrų deivės Kito dukterys, seserys gorgonėms, grėjos panašios į moiras ir dažnai su jomis painiojamos.

 

Parengė: E.

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Goda

Prie raganų dar ir mane galėjot prirašyti… nes kartais tikrai būnu panaši :D

ved

Belu ragana ;D Bleiro tikriausiai :)

Anonimas

Nezinau ar vertejo baba jaga itraukti i si sarasa. Juk tai tik rusu liaudies pasaku heroje…

Taip pat skaitykite