5 žiauriausias istorijas turinčios psichiatrijos ligoninės

topekaNors dažniausiai psichiatrijos ligoninių siekiai būna kilnūs: gerinti žmonių sveikatą, kokybiškai teikti medicinos paslaugas, tačiau neretai šie siekiai prasilenkia su realybe. Žemiau pristatomos 5 žiauriausias istorijas turinčias psichiatrijos ligoninės.

 

1. Topeka State ligoninė

 

Šioje ligoninėje vienas pacientas išbuvo pririštas taip ilgai, kad diržai įaugo jam į odą. Na, bet tai tik vienas atvejis… Daug daugiau pacientų skundėsi skriaudžiami ir prievartaujami.

 

Dar vienas įdomus dalykas – kaip gydymo metodas buvo taikoma kastracija. 1931 metais Kanzase įsigaliojo įstatymas, leidžiantis kastruoti „recidyvistus, idiotus, epileptikus, imbecilus ir bepročius“. Nieko nelaukiant per 7 ateinančius metus buvo iškastruoti 54 pacientai.

 

Deja, paskui paaiškėjo, kad ligoninės popieriai gana netvarkingi, nemažai pacientų – be užfiksuotų tapatybių ir diagnozių. Tad neaišku, kiek operacijų buvo atlikta tiems, kuriems jos tikrai buvo reikalingos. O užvis neaiškiausia ir baugiausia, kodėl tokia įstaiga, pradėjusi veiklą 1872 metais, buvo uždaryta tik 1997.

 

2. Danvers State ligoninė

 

1870 metais Danvers State ligoninė įkurta kaip prieglobstis psichiškai nesveikiems, su tikslu gailestingai ir kilniadvasiškai jais rūpintis. Nereikia nė sakyti, kad greitai pasklido kalbos apie nežmoniškas ligonių laikymo sąlygas.

 

Mass Memories Road Show at Umass Boston

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Liežuviai plaka, jog būtent Danvers State ligoninėje pradėta taikyti lobotomija. Gydytojai skirdavo per dideles insulino dozes, taikydavo žiaurią šoko terapiją. 1992 metais ligoninė buvo uždaryta.

 

2001 metais pastatas pasitarnavo kaip filmo „Psichoterapijos seansas nr. 9“ (Session 9) filmavimo aikštelė.

 

3. Overbrook pamišėlių namai

 

Kaip dažnai būna, ligonių ir personalo santykis ligoninėse, o ypač psichiatrijos – gerokai nesubalansuotas. Vienam prižiūrėtojui tenka daugiau pacientų, nei jis gali susitvarkyti.

 

hilltop

 

Dėl nesužiūrėjimo keletas pacientų Overbrook‘e mirtinai sušalo savo lovose, keli dingo ir niekada neatsirado. Septyniasdešimtaisiais Overbrook‘as uždarytas.

 

4. Taunton State ligoninė

 

Baisinga šios ligoninės istorija prasidėjo 1854 metais. Garsiausia pacientė buvo Jane Toppan, seselė, prisipažinusi nužudžiusi 31 savo pacientą. Jos ambicija buvo „Nužudyti daugiau (bejėgių) žmonių negu kas kitas, kada nors vaikščiojęs šia žeme“.

 

taunton

 

Šis faktas – dar ne pats nenormaliausias. Pasak gandų, ligoninės istorijoje buvo atvejų, kai gydytojai ir seselės naudodavo pacientus satanistiniams ritualams.

 

Įdomu tai, kad vėlesniais ligoninės gyvavimo metais tiek gydytojai, tiek pacientai yra pranešę jautę keistą nerimą, kai priartėdavo prie rūsio, kuriame tariamai tie satanistiniai ritualai ir vyko.

 

5. Waverly Hills ligoninė

 

Waverly Hills – vienas labiausiai vaiduoklių apsėstų pastatų Amerikoje, ir ne be priežasties. Iš tikrųjų ši įstaiga buvo ne beprotnamis, o ligoninė tuberkuliozininkams.

 

vawerly

 

Kaip bebūtų gaila, tuo metu, kai ligoninė buvo įkurta, gydytojai neturėjo nė menkiausio supratimo, kaip gydyti tuberkuliozę, tad tiesiog išoperuodavo šonkaulius ir raumenis ir net kišdavo balionus į plaučius, kad tie išsiplėstų.

 

Labai „keista“, tačiau dauguma pacientų tokių savotiškų procedūrų neišgyveno… Skaičius, kiek jų numirė, yra visai solidus – 63 000.

 

Besidomintiems psichinių ligonių gydymo ir nugydymo būdais rekomenduojama perskaityti psichoterapeutės Dianos Chamberlain knygą “Nutraukta tyla”.

 

Anomalija.lt redakcija nuoširdžiai dėkoja skaitytojui(-ai) E. už atsiųstą straipsnį.

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Rita

Ne veltui sakoma kad psichiatrineje daktaras tas kas pirmas ryte uzsideda chalata!!!

vikce

“kisdavo balionus i plaucius” :D nu kokia nesamone. taigi plauciu struktura kaip kempines, tai dabar idekit i kempine baliona. Baigia nusivaziuot isvis sitas psl..

iš Alfa Centaura

dar kas čia psichiškai nesveikas

Donata

Straipsnio pabaigoje rekomenduojama knyga, is ties labai gera. Nesvarbu ar domites tokiais dalykais, ar ne, vertėtų ją perskaityti

kanonas

Geras str

auka
Anonimas

kartais atrodo, kad patiems gydytojams tokiose istaigose butu reikalinga psich. pagalba…

Miglė

Šiurpai nukrato

Gedas

Aciu E. as tavo fanas tu TOP dalyku! :D

Taip pat skaitykite