12 vidinių vampyrų – kaip jie valdo mūsų gyvenimus?

demonai-vidujeKiekvieno iš mūsų viduje “tūno vampyrai”. Kartais jie pasireiškia daugiau, kartais mažiau, tačiau kiekvienas su jais kovoja. Tam, kad galėtume padaryti savo gyvenimą geresniu, ezoterikė Roma Vičienė supažindina mus su kiekvienu vampyru.

 

Pirmas ir pats baisiausias vampyras: “Neegzistuok. Negyvenk.”

 

Jį gauna kūdikis, jei , gimdamas, kažkodėl pasirodo nelaukiamas. Priežasčių tam vampyrui atsirasti daug, pavyzdžiui, nėštumas “ne laiku”, kai tėvai ruošėsi skirtis, ar išvis iki vedybų, vedybos “iš reikalo”, dėl kūdikio, kuris turėjo gimti.

 

Motina supykusi gali mestelti mažam kūdikiui kažką panašaus į: “Geriau tu būtum visai negimęs”,”per tave mano gyvenimas sugriuvo” arba “Aš nekentėčiau to parazito(tėvo), jeigu ne tavo atsiradimas pasaulyje”. Jeigu nieko panašaus ir neištariama, tai pastoviai “pranešama” kūdikiui veido išraiška, nuotaika, gestais, laikysena ir kitais būdais. Tokie pasiuntimai ( o neverbaliniai signalai dar įtikinamiau formuoja draudimus, negu verbaliniai) kūdikiui lygūs įsakymui: “Negyvenk”.

 

Jausmai ir pojūčiai, kuriuos iššaukia šis vampyras

 

Žmogui kyla jausmas, kad jis yra nereikalingas, nusivylimas savimi, apatija ir noras numirti. Šis vampyras savo šeimininkui gali suformuoti savižudžio gyvenimo scenarijų, kuris pasireiškia alkoholizmu, narkomanija, kaip lėta savižudybė, arba, atvirkščiai, polinkį rizikai ir pavojams, ekstremaliai veiklai.

 

Antras vampyras: “Nebūk savimi”

 

Kai tėvai norėjo berniuko, o gimė mergaitė (arba atvirkščiai), jie tarsi kalba savo kūdikiui: “Nebūk savo lyties – nebūk savimi”. Ir kūdikis uždraudžia sau elgtis natūraliai, pagal savo lytį. Tėvas gali paskatinti savo mergaitėje berniukiškus poelgius, ji gali didžiuotis kad visą gyvenimą atliekanti pati sudėtingus darbus, nepatiki niekam rūpintis savimi. Šis vampyras ateina pas tokį kūdikį, kuris gimė iškart po nėštumo nutraukimo. Paminėdamas jį, kūdikis uždraudžia sau laimę ir džiaugsmą gyvenime.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Šeimoje, kur tragiškai žuvo kažkas iš vaikų, šis vampyras gali įsikurti tiek pas liūdinčius tėvus, tiek pas vaikus, jaučiančius kaltę dėl to, kad jie gyvi, o brolio ar sesers jau nebėra. Kai tėvai lygina savo vaiką su kitais, pavyzdžiui: “Štai Marytė – pirmūnė, o tu taip nieko ir neišmoksi”, vampyras pradeda vaiką įtikinėti, kad jis nevykėlis.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Jausmai, kuriuos iššaukia vampyras

 

Kaltės pojūtis, nusivylimas savimi, savo menkumo jausmas, noras, kad pastoviai jį girtų ir kartu savęs smerkimo.

 

Trečias vampyras: “Tu privalai (džiuginti mus)”

 

“Tu privalai visiems patikti”, “Tu privalai parašyti disertaciją”, “Tu privalai laiku pareiti”, “Tu privalai tai padaryti” – nesibaigiantys “reikia, privalai” vampyras pasiunčia į galvą žmogui, kuris iš tėvų gavo direktyvą juos džiuginti gerais poelgiais. Pastovus noras būti giriamam priverčia būti įsitempusiam ir pergyventi, kad padaryti taip, kaip privalo, neišeis. Rezultate – nervinis išsekimas, neturėjimas motyvacijos tolesnei veiklai, o vampyras sotus ir patenkintas.

 

Už, rodos, teisingų žodžių “Tu privalai”, žmogus girdi priešingą tvirtinimą “Tu nesugebėsi”. Ir vykdo įsakymą – jis tikrai nepajėgus jį atlikti, arba tai jam pavyksta neįtikėtinomis pastangomis. Vardan ko? vardan to, kad vyresni jaustųsi laimingesniais.

 

Jausmai, kuriuos iššaukia vampyras

 

Tinginystė, nenoras ką nors daryti, nusivylimas savimi, silpnumas, baimė, kad nepasiseks, abejonės, nepasitikėjimas.

 

Ketvirtas vampyras: „Nepasieksi to”

 

Šį vampyrą sukuria tėvai, kurie patys įstrigę mažo vaiko būsenoje ir pavydžiai stebi sūnaus ar dukros pasiekimus. Pavyzdžiui, tėvas išaugo skurdžioje šeimoje. Jis buvo priverstas dirbti nuo vaikystės ir neturėjo galimybės mokytis institute. Dabar, jam daug metų įnirtingai dirbant, jis ir jo vaikai pasiekė materialinės gerovės. Jis moka už tai, kad jo duktė mokosi prestižinėje mokykloje, kurią baigus galės mokytis universitete.

 

Matydamas dukros pasiekimus, tėvas gali ja didžiuotis. Bet, būdamas mažo vaiko būsenoje, jis, pats to nesuvokdamas, jaučia juodą pavydą atsiveriančioms prieš dukrą perspektyvoms, kurių jis niekada neturėjo. Kas, jeigu ji tikrai bus gabi mokslams? Ar tai neįrodys, kad ji geresnė už jį? Tėvas gali neverbaliai uždrausti jai taip daryti, nors paviršiniame lygyje liepia gerai mokytis.

 

Moksleivis, kuris nusprendė paklusti vampyro draudimui „Nepasiek to”, paprastai gerai mokosi mokykloje ir stropiai vykdo visas užduotis. Bet, atėjus egzaminams, jis randa kokį nors būdą nubraukti visas savo pastangas. Jis gali pergyventi ir pabėgti iš egzamino. Jis gali „pamiršti” padaryti kokį nors svarbų darbą. Jis gali užsidirbti nervinį šoką arba aptikti, kad negali skaityti. Jis laukia nesėkmės.

 

Jausmai ir pojūčiai, kuriuos iššaukia vampyras

 

Nerimas, baimė viską pabaigti iki galo, įtampa.

 

Penktas vampyras: „Negalima (nieko nedaryk)”

 

Šis vampyras – artimas draugas vampyro „Tu privalai”. Jis tvirtina: „Nieko nedaryk, taip, kaip visi, ko tu besiimtum, tai taip pavojinga, kad geriau visai nieko nedaryti”. Jeigu jūs niekaip nesiryžtate ką jums daryti, visą laiką jaučiate, kad įstrigote ir negalite pajudėti iš vietos, ir tuo pačiu nesiimate nieko, kad išeitumėte iš tos situacijos, jumis, greičiausiai, maitinas šis vampyras.

 

Vampyrą „Negalima” sukuria tėvai, kurie jaučia siaubą vien nuo minties, kad jų kūdikis susižalos, jeigu darys kažką be tėvų globos. Pagrindas šiam siaubui yra pačių tėvų patirtis, o ne objektyvi realybė. Toks tėvas pavyzdžiui, gali pasakyti: „Onute, nueik, pažiūrėk, ką daro tavo jaunesnioji sesutė ir liepk jai to nedaryti”.

 

Jausmai ir pojūčiai, kuriuos iššaukia vampyras

 

Vaikas, kuriam uždraudžiama viską daryti, jaus baimę ką nors pradėti, nesugebės priimti sprendimų, nepasitikėjimas bus jo palydovu gyvenime.

 

Šeštas vampyras: „Nebūk kūdikiu”

 

Šį vampyrą prišaukia tėvai, kurie perkelia savo tėviškas funkcijas ant savo kūdikio. Bijodami, kad nesusitvarkys su savo uždaviniais, tokie tėvai tarsi kalbėtų: „Čia yra vietos tik vienam mažyliui, ir šitas mažylis – aš. Bet aš sutinku pakęsti tave, jeigu tu elgsiesi kaip suaugęs, o ne kaip kūdikis”. Vėliau jie kalba: „Tu jau didelis, kad…”, arba: „Dideli berniukai neverkia”.

 

Kartais šį vampyrą sukuria vyriausieji arba vieninteliai vaikai šeimoje. Stebėdamas ginčus tarp tėvų, vienintelis vaikas gali nuspręsti: „Nieko, be manęs, arti nėra. Vadinasi, konflikto priežastis esu aš. Reiškia, man reikia kažką su tuo daryti. Reikia greičiau užaugti, kad galėčiau su tuo susitvarkyti”. Lygiai taip pat vyresni vaikai gali nuspręsti, kad jie atsakingi už savo jaunesnius brolius ir seseris.

 

Užaugęs, vaikas su vampyru „Nebūk kūdikiu”, tampa per daug atsakingas, jis negali nekontroliuoti kitų veiksmų. Žinoma, tai pasireiškia kritika ir barniais. Moteris su tokiu vampyru labai griežta kitų poelgiams, oficiali, „Mergaitės” būsena joje nuslopinta. Ji pamiršta apie savo vaikiškus norus ir poreikius.

 

Jausmai ir pojūčiai kuriuos iššaukia vampyras

 

Nepasitikėjimas, noras kontroliuoti kitus, per didelis atsakingumas, nemokėjimas atsipalaiduoti, įtampa, praradimo baimė.

 

Septintas vampyras: „Neauk (nebūk patraukliu)

 

Neretai šis vampyras atitenka jauniausiam vaikui šeimoje. Tėvai bijo likti vieni ir nori, kad juos į senatvę lydėtų kažkas iš vaikų. Patys, galbūt, taip ir netapę brandžiais ir suaugusiais, tarsi kalba savo vaikui: „Nepalik manęs”.

 

Jie nori, kad vaikas liktų jų mažuoju „žaidimų draugu”. Jeigu tarp jūsų pažįstamų yra žmonių, kurie pasišventė globoti amžinai viskuo nepatenkintus tėvus, tai pas juos, greičiausiai, yra šitas vampyras.

 

O, gal būt, tėvai nori jaustis gerais tėvu ir motina, todėl draudžia kūdikiui būti savarankišku. Kitam vampyro, draudžiančio suaugti, variantui tarnauja seksualumo draudimas. Dažniausiai toks draudimas uždedamas tėvo dukrai dar vaikystėje, tada, kada jos kūnas pradeda įgyti moteriškus bruožus. Nesubrendęs tėvas išsigąsta savo seksualios reakcijos jai. Jis pasiunčia jai fizinio atstūmimo neverbalinius signalus, kuriuos maža mergaitė gali priimti kaip draudimą užaugti ir tapti patrauklia moterimi. Kad sustiprintų šį vampyrą, tėvai rimtai nepripažįsta vaiko sėkmės, o atvirkščiai, skatina jo infantilumą.

 

Jausmai ir pojūčiai kuriuos iššaukia vampyras

 

Neatsakingumas, nesugebėjimas priimti sprendimų, nepasitikėjimas, kaltė dėl savo sprendimų, nežinomybės baimė, baimė prarasti artimuosius.

 

Aštuntas vampyras: „Nebūk pirmu” (Nebūk lyderiu, neišsišok, nebūk svarbiu)

 

Žmones su šiuo vampyru galima pažinti pagal panišką baimę, kai tenka imtis lyderio vaidmens. Jie „praryja liežuvį” kai jų prašo pasisakyti susirinkime. Darbe jie gali puikiai užsirekomenduoti pavaldinio pareigose, bet niekada nesiekia kilti karjeros laiptais, netgi vengia to. Kitas šio vampyro variantas: „Neprašyk to, ko tu nori”. Šį vampyrą sukuria tėvai, kurie neverbaliniais signalais pasiunčia vaikui: „Aš pakęsiu tavo buvimą, mažyli, tol. Kol tu suprasi, kad tu ir tavo norai čia nieko nereiškia”.

 

Pavyzdžiui: „Tuoj ateis svečiai, sėdėk savo kambaryje ir nesikišk. Būk kaip pelė, net necyptelk”. Arba patėvis posūniui: „Man visiškai nusispjauti, ką tu ten galvoji, bet jei zirsi – gausi kaip priklauso”. Dar kelios formos šio vampyro: „Nesusidėk” ir „Nepriklausyk”. Pavaldus vampyrui „Nesusidėk“, žmogus jaučiasi pašaliniu bet kokiose grupėse, ir dažniausiai jį laikys nemėgstančiu nei žmonių, nei draugijų. Vampyras „Nepriklausyk” priverčia žmones jaustis kitokiais, ne tokiais kaip kiti, pažeidžiamais. Pavyzdžiui, kaimo gyventojas mieste, kuriam kalbama: „Ei, tu, kaimieti”.

 

Jausmai ir pojūčiai, kuriuos iššaukia šia vampyras

 

Drovumas, nevikrumas, nepasitikėjimas, pažeidžiamumas, nenaudingumas, nereikalingumas, iniciatyvos baimė.

 

Devintas vampyras: „Negalima pasitikėti”

 

Šis vampyras gerai jaučiasi šeimose, kur nepriimta išreikšti savo jausmų prisilietimais, apsikabinimais, bučiniais. Kai tėvai neprisiliečia prie vaiko ar vienas kito, vaikas uždraudžia sau fizinį ir emocinį artumą, o kartu su tuo ir pasitikėjimą. Vaikas pats gali susikurti draudimą: „Nepasitikėk ir nebūk artimas” kaip atsaką į pastovų tėvų vengimą fizinio kontakto. Vaikas gali siekti tėvų artumo vėl ir vėl, nesulaukdamas atsakymo į savo pastangas. Galų gale jis gali nuspręsti, kad trokštamas artumas nevertas atmetimo skausmo.

 

Kartais sprendimui, sukuriančiam vampyrą „Negalima pasitikėti”, tarnauja vieno iš tėvų išėjimas ar mirtis. Nesuprasdamas tikros kurio nors iš tėvų dingimo priežasties, mažylis gali prieiti išvados: „daugiau niekada niekuo nepasitikėsiu”. Vampyras „Nepasitikėk” gali atsirasti ir tais atvejais, kai tėvai įžeidinėja, bando apgauti, ar išnaudoti vaiką savo tikslams.

 

Vaikas nusprendžia: „Kad galėčiau apsisaugoti nuo to, laikysiuos nuo tavęs kuo toliau”. Suaugęs toks žmogus taps įtariu. Netgi tada, kai žmonės šiltai su juo elgsis ir pilnai jį priims, jis vis tiek ieškos šiuose santykiuose kokių nors netikrumo požymių. Jeigu kitas žmogus atsisako jį atstumti, tai jis pasmerkia tuos santykius bandymams iki griūties. O paskui sako: „Aš gi sakiau”.

 

Jausmai ir pojūčiai, kuriuos iššaukia vampyras

 

Nepasitikėjimas, kontrolė, įtarumas, panieka, pasibjaurėjimas, baimė atsiverti prieš kitus, užslėpta agresija, pyktis, sunkumas krūtinėje, įtampa sprande.

 

Dešimtas vampyras: „Nesijausk gerai (nebūk sveikas)”

 

Kai tėvai užsiėmę savo reikalais ir neskiria pakankamai dėmesio vaikui, bet rūpinasi juo jam sergant, vaikas prieina išvados: „Kad gaučiau man būtiną dėmesį, aš turiu sirgti”.

 

Patys to nesuprasdami, tėvai sukuria vampyrą, draudžiantį būti sveiku. Jei suaugęs žmogus bus pavaldus šiam vampyrui, tai, greičiausiai, pradės nesveikuoti, kai santykiuose su žmonėmis ar darbe kažkas nesiklostys. Kaip ir vaikystėje, nesąmoningai, jis tokiu būdu stengsis patraukti aplinkinių dėmesį į save.

 

Jausmai ir pojūčiai, kuriuos iššaukia vampyras
Gailestis sau, negalavimai, skausmai, nepasitikėjimas, priklausomumas nuo kitų nuomonės, nepilnavertiškumo jausmas.

 

Vienuoliktas vampyras: „Negalima galvoti”

 

Vampyrą „Negalima galvoti” sukuria tėvai kurie pastoviai žemina vaiko gebėjimą mąstyti. Mažasis Petriukas su pasididžiavimu rodo pirmą bandymą parašyti savo vardą. Tėvas su panieka burbteli: „Rašytojas, mat, atsirado”. Mergaitėms, dažniau nei berniukams, įdiegia šį vampyrą kai ateina lytinio brendimo laikas.

 

„Tau nereikia galvoti apie berniukus, prie gero tai nepriveda. Mokykis, ir mesk iš galvos visas kvailystes”. Turėdamas vampyrą „Negalvok”, suaugęs žmogus pasimeta susidūręs su problemomis, jis palūžta, vietoj to, kad galvotų kaip jas įveikti.

 

Jausmai ir pojūčiai, kuriuos iššaukia vampyras

 

Sąstingis, pasimetimas, nepasitikėjimas, abejonės, neatsakingumas, baimė padaryti klaidą, nesugebėjimas atskirti kas teisinga, o kas ne.

 

Dvyliktas vampyras: „Negalima jausti”

 

Tėvai, kurie slopina savo jausmus, sėkmingai išaugina šį vampyrą savo vaikuose. Skirtingai nuo vampyro „Nebūk emociškai artimas”, vampyras „Negalima jausti” uždraudžia ne visus, o tik tam tikrus jausmus. Pavyzdžiui, šeimoje, kur tėvai bijo blogai atrodyti prieš namo kaimynus, uždraudžia garsiai išreikšti savo džiaugsmą. Kitos šeimos gali uždrausti negatyvius jausmus: „Nejausk pykčio”, „Nejausk baimės” ir t.t. Kartais šis vampyras gali įtikinėti: „Jausk, bet neparodyk to”.

 

Mažus berniukus pastoviai moko: „Dideli berniukai neverkia” arba „Būk drąsus kaip kareivis”. Šie lozungai išverčiami taip: „Nejausk liūdesio”, „Nejausk baimės”. Dar vienas šio vampyro variantas: „Nejausk to, ką tu jauti – jausk tą, ką jaučiu aš”. Motina gali kalbėti sūnui: „Aš išalkau. Tu valgysi?”. Arba: „Kažko man šalta. Eik, apsirenk striukę”.

 

Jausmai ir pojūčiai kuriuos iššaukia vampyras

 

Nepasitikėjimas, neurozės, psichozės, panikos priepuoliai, šaltumas, atmetimas, nepasitikėjimas, kontrolė, panieka, pasididžiavimas.

 

Parengė: Būrėja Roma Vičienė, Mėnesiena: Būrimas kortomis

Rekomenduojami video:


2500
6 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Anonimas

jus atsipeikekit nuo tos pasaku knygos biblijos paistalu….nera jokiu situ nesamoniu. esat jus cia ir dabar ir nuo jusu paciu priklauso kas jus busit kaip jus gyvensit ir pan,o ne nuo kazkieno pasakytu zodziu ar pan kaip biblijoje skelbiama… zinot as anksciau buvau siek tiek tikintis… :D turbut kazkam tai atrodys keista :D budavo ir pasimelsdavau….prasiau taikos sirijai,ukrainai ir aplamai pasauliui…prasiau,kad zmones pagaliau susiprotetu…prasiau sveikatos sergantiems meiles,laimes kurie jos nepatyria ir pan….bet po kazkurio laiko susiprotejau,kad as esu visiskas durnelis ir kam gy as meldziuosi?? :DDD juk nera jokio Dievo….esu tik as cia ir dabar…ir as esu tik dideles pilkos… Skaityti daugiau »

;D

cia as rasiau –> ;D

Monika

Gal ne visada tie tevai tiesiogai pasako tuos negatyvius zodzius, t.y. net nesusimasto, kad jie galetu pakenkti vaikui. Tai jeigu jau istare zodi, tai jis tapo kunu,a nea? tuomet kaip visa ta negatyva isvalyti, kaip zmogus turi atsikratyti to tunancio vampyro?

siknas

tai zodziu tevai kalti del visko , vampyrus apgyvendina, na gerai, bet kodel neparaso kaip isnaikinti tuos vampyrus savyje. Gal kaltinti tevus isigyjant dar viena papildoma vampyra- kaltink tevus del visko.

Goda

Labai geras straipsnis. Deja kaip jau kazkas minejo ne visiems lemta suprasti :)

;D

Goda tai buk gera tada tu mus nusviesk. ar cia “Anonimas” persivadines? :D

jo

Toki kaip Anonimas yra visiski siuksles.. Visus kurie nepritaria isvadina silpnaprociais ir primeta , kad jis kazkoks nusvites

žygis

Absoliuti nesamonė

Anonimas

Ne visiems uztenka proto suprasti apie ka cia kalbama… :) O straipsnis puikus.

Taip pat skaitykite