Ekspertai Mona Lisos paveiksle atrado paslėptą portretą

mona-liza-portrretasDešimt metų Mona Lisos paveikslą tyrinėjęs Prancūzijos mokslininkas sako jame atradęs dar vieną portretą, kuris skiriasi nuo originalo. Atradimai padaryti naudojant atsispindinčios šviesos technologiją, rašo naujienų portalas 15min.lt.

 

Pascalis Cott’eas teigia, kad jo darytos rekonstrukcijos rodo į šoną žiūrinčią pozuotoją, skirtingai nuo Luvro muziejuje Paryžiuje kabančio originalo, ir pozuotoja neturi paslaptingos šypsenos.

 

P. Cotte’as teigia, kad atkurtame paveiksle matoma moteris gali būti Mona Lisa, o dabar Luvre kabančiame paveiksle yra ne ji.

 

Mokslininkas paveikslą analizavo naudodamas sluoksnių didinimo (Layer Amplification) technologiją, kuri leidžia pažvelgti į ankstesnius paveikslo sluoksnius,

 

Kiekvienas naujas sluoksnis ant drobės sukelia nedidelį nelygumą, taigi galutinėje piešinio versijoje matyti visi ankstesnieji. Anot P. Cotte’o, šiuos po paviršiumi esančius sluoksnius pavyksta aptikti tyrinėjant, kaip nuo paveikslo nelygumų atsispindi įvairaus dažnio šviesos spinduliai.

 

Paveikslo nelygumus mokslininkas panaudojo tam, kad atkurtų paslėptus piešinio sluoksnius. Atkurtas vaizdas rodo, kad prieš nutapydamas Mona Lisoje matomą piešinį, Da Vincis buvo nutapęs kitą, be šypsenos.

 

P. Cotte’as teigia, kad atkurtame paveiksle matoma moteris gali būti Mona Lisa, o dabar Luvre kabančiame paveiksle yra ne ji.

 

Mokslininkai sutinka, kad „Mona Lisoje“ pavaizduota Lisa Gherardini, Florencijos pirklio žmona.

 

Luvro muziejus kol kas oficialiai nepakomentavo P. Cotte’o teiginių, tačiau kiti mokslininkai jo įžvalgas vertina skeptiškai.

 

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Mistika

Cia taip davincis uzsimena apie paralelini pasauli kur viskas dauguma priesingai. :D

Rožė

Cia ji tik jaunesne

Klencorius

ai jie čia perdžia jau geriau sakykit kad mona liza atsibodo ir jau kuriat kita portreta tai gaidžiai prancuziokai. :D

Taip pat skaitykite