Pasaulio verslininkų suokalbis prieš Edisono lemputę

samokslas-pries-lemputesKą darote, kai Jums sugenda mobilusis telefonas, o garantija jau pasibaigusi? Yra miestuose daug taisyklų, bet kiekvieną kartą sprendžiate dilemą: ar sumokėti 100 eurų už remontą, ar eiti į saloną ir už 150 eurų įsigyti naują. Dažnai meistras pasako: „detalių nėra“, „jos brangios“, kai kurie modeliai iš viso neremontuojami. Ir tai mums jau tapo įprastu reiškiniu.

 

Tokiomis aukomis tampame kiekvienas, nes suplanuotas susidėvėjimas yra vadinamas normaliu ekonominiu reiškiniu: nupirkai, panaudojai, išmetei, nupirkai. Bet argi tai iš tikrųjų normalu? Juk Žemės resursai ne amžini. Netrukus išsiaiškintume, jog tai – kruopščiai korporacijų suplanuotas sąmokslas prieš kiekvieną iš mūsų.

 

Kas gi yra ta suplanuoto susidėvėjimo strategija?

 

Suplanuotas susidėvėjimas remiasi vartotojo įsitikinimu, jog šiek tiek panaudotus daiktus būtina pakeisti į naujus, imant naują vartojimo kreditą. Daiktai parduotuvėse turi būti brangūs (nors reali savikaina nedidelė) ir keičiami tik į naujus žymiai anksčiau, negu jie gali techniškai susidėvėti.

 

Suplanuoto susidėvėjimo strategija buvo sukurta dar XX a. viduryje. Egzistuoja dokumentai, kurie įrodo, jog tai ne kas kita, o korporacijų ir vyriausybių suokalbis prie eilinį vartotoją. Gamintojai sąmoningai pradėjo mažinti savo gaminių galiojimo terminus, kad natūraliai augtų poreikis.

 

Nors tie patys gaminiai, gali būti pagaminti iš atsparesnių medžiagų, kurios ne taip greitai susidėvi. Pirmojo tokio ekonominio eksperimento auka tapo elektros lemputė. Iš tikrųjų Thomas A. Edisonas išrado lemputę, kuri nenutrūkstamai gali degti 1,5 tūkst. valandų. Ir tokių lempučių pavyzdžių šiandien pasaulyje yra. Tačiau apie ilgaamžes dabar visi jau pamiršo. Be to, jeigu giliau pasikapsčius, įprasta Edisono kaitrinė lemputė nesukelia jokio šiltnamio efekto ir nesunaudoja daugiau energijos už kitas modernesnes rūšis, kurios dabar privalomai skatinamos pirkti.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Taip pat egzistuoja kitas paplitęs mitas, jog naujosios „taupančios“ lemputės mažiau sunaudoja elektros ir ilgiau tarnauja. Iš tikrųjų kaitrinės lemputės išvarytos iš rinkos tik dėl to, kad jos per pigios, o rinkoje yra naujų technologijų, kurios brangios ir jas kuo greičiau reikia realizuoti.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Suokalbis prieš lemputę

 

Kaip sakoma filme „Pirkti, išmesti, pirkti“, suokalbis prieš Edisono lemuputę prasidėjo 1924 metais kai Ženevoje susirinko pramonininkai ir įkūrė pirmąjį pasaulyje kartelį. Panašiai kaip tai daro nusikaltėliai, tačiau Ženevoje susirinko verslininkai, tad oficialiai jie taip ir iki šiol vadinasi. Šio kartelio tikslas buvo kontroliuoti elektros lempučių gamybą ir pasidalinti pasaulio rinką lempučių srityje.

 

Šis kartelis vadinosi FEB ir apjungė didžiausius lempučių gamintojus Europoje, JAV ir kolonijose. Kartelio tikslai buvo keli: apsikeitimas patentais, gamybos ir vartojimo rinkos kontrolė. Visoms kompanijoms buvo naudinga, kad žmonės lemputes pirktų kuo dažniau. Niekas nebuvo suinteresuotas gaminti „ilgai grojančias“ lemputes. Nors pats Edisonas sukūrė būtent ilgai veikiančią su labai patvariu kaitriniu siūlu, kuris gali tarnauti daug metų.

 

Pirmoji ilgaamžė Edisono lemputė prekyboje pasirodė dar 1881 metais. Ji galėjo tarnauti iki pusantro tūkstančio valandų. Iki 1924 metais lampučių galiojimo terminas pailgėjo iki 2 tūkst. valandų. Tada FEB mafija nutarė sumažinti lempučių galiojimo laiką iki 1000 val. 1925 metais buvo sukurtas vadinamasis 1000 valandų komitetas, kurio tikslas buvo pasiekti, kad niekas negamintų lempučių, galinčių tarnauti daugiau kaip 1000 val. Tie gamintojai, kurie mėgindavo apeiti kartelio reikalavimus būdavo baudžiami piniginėmis baudomis.

 

Nors lemputė visuomet buvo inovacijų simboliu, tačiau būtent nuo šios pramonės ir prasidėjo ekonominė avantiūra nukreipta prieš vartotoją, kuri šiandien yra įgavusi ypatingai agresyvų ir griaunantį charakterį. Tiesa, XX a. pradžioje apie ekologija niekas negalvojo. Svarbiau buvo pinigai.

 

Per paskutinį 100-metį buvo užregistruota šimtai patentų, leidžiančių lemputės vartojimo laiką prailginti iki 10 ar net 50 tūkst. valandų. Tačiau tokie patentai nuperkami, nes jie esą gali padaryti žalą rinkai. Įsivaizduokite, jeigu pigi lemputė gali degti 10 tūkst. valandų? Suprantama, jog leisti atsitikti tokiam dalykui mafija niekada neduos kelio.

 

Čia situacija lygiai tokia pati, kaip ir su alternatyviomis kuro rūšimis ir su visa alternatyvia energetika. Šiandien yra sukurta pakankamai daug pigių technologijų, kurios leistų pačiam vartotojui pasigaminti tiek energijos, kiek reikia jo poreikiams. Gal būt jau ne už kalnų tie laikai kai centralizuoti tinklai taps morališkai pasenusia atgyvena.

 

Tačiau tokioms perspektyvoms kol kas yra įnirtingai priešinamasi. Energetikos gamintojų karteliai niekur neišnyko. Būtent jie šiandien diktuoja sąlygas kiek turi kainuoti lemputės, jie sukūrė mitą dėl kaitrinių lempučių pavojingumo aplinkai ir kad naujos „taupančios“ ilgiau tarnauja. Jie sugalvojo, kad kaitrines lempas reikia išimti iš rinkos ir pirkti brangias, taupančias, kurios iš tikrųjų aplinkai yra daug pavojingesnės negu kaitrinės.

 

Straipsnio autorius: Gintaras Mikšiūnas, šaltinis: kvantinemagija.lt

Rekomenduojami video:


2500
7 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Arturas

Suplanuotas susidėvėjimas – visiskai realus dalykas. Karta pirkau sau virduli,po keliu savaiciu nusprendziau toki pati virduli nupirkti dovanu.Nupirkau ir padovanojau.Maniskis sugedo ,pokeliu savaiciu sugedo ir dovanotasis.Gedimai identiski. Esu isitikines ,susidevejimas-suplanuotas.

grom

tas pats ir farmacijoj, nuol girdim apie pazangius gydimo budus, naujus metodus, bet vezys kaip buvo taip ir liko, mazai kas pasikeite nuo tu laiku, kai pries 50v metu veziui buvo paskelbtas “karas”.
Slykstu kai zaidzia su musu piniginemis, bet kai zaidzia su musu sveikata ir gyvybe daug baisiau.

Tomas

Dega po 10 000 valandu. Namie ne viena lempute yra kure dega gal jau 7-9 metus. Svarbu cia ne kokybe. Svarbu jog itampa nesokinetu. Daugebuciuose dazniau perdega lemputes negu namuose. Vien todel jog daugebuciuose buna didesni itampos kritimai ir pakilimai. O tai ypac aktualu taupancioms ir diodinems lemputemes. Beto taupancios lemputes neperdega. Sugenda viduriai kurie lengvai pasitvarko. Ji degtu ten gal ir 20 000 valandu.

LED

>> Sugenda viduriai..

ne, taupančios liuminiscensinės lemputės tarnauja gerokai trumpiau už kaitrines ir savo sudėtyje turi daug nuodingų medžiagų.

taip, LED lemputės tarnauja ilgiau už kaitrines, bet savo sklidžiamos šviesos spektre turi žalingą regėjimui dalį, turbūt visi “atsikando”, kaip LED šviesa vargina?

to as

Jei ant dezutes raso 10 000h tai nereiskia kad tiek ir veiks.

Gedas

Norėčiau daugiau faktų, nes kalbama kažkaip labai per daug iš galvos (tikslių metų, vardų pavardžių) ir be jokių argumentų, bei norėčiau sužinoti filmo tikrą pavadinimą… Nes visas šis tekstas panašus labiau į samokslo teoriją, kuri nera niekuo paremta tik žinomomis garsiomis pavardėmis, be jokių tikrų tyrimų, skaičių, datų, vietovių ir žmonių kurie tai padarė. Ir pirmoji lemputė galėjo šviesti tik kelis šimtus valandų, o ne tūkstančius…(http://elektromagija.lt/elektros-istorija/tomo-edisono-elektros-lempute/)
Tad prašyčiau nekvailinti naivių žmonių…

Marija

Pasaulis mafijos gniauztuose. Zmones turi tai suprasti, kilti, vienytis ir kovoti.

honda

kas tau čia kovos, žmonės yra užzombinti

as

tai lemputes ir dega po 10 000 valandu.

Taip pat skaitykite