Didžiausi ugnikalnių išsiveržimai žmonijos istorijoje

Ugnikalniai yra svarbūs Žemės reljefo ir klimato formavimo faktoriai. Jie tarsi perkaitusio katilo dangčiai, išleidžiantys susikaupusį karštį. Šiuo metu Žemėje veikia daugiau kaip 800 aktyvių ugnikalnių, ir dar daugybė „snaudžia“.

 

Nors ugnikalniai nėra vien Žemės planetai būdingas reiškinys (jų aptinkama ir kitose Saulės sistemos planetose), tačiau tik joje jie sugeba padaryti tiek daug žalos čia gyvenantiems žmonėms.

 

Pristatome 5 skaudžiausius ir daugiausia gyvybių nusinešusius ugnikalnių išsiveržimus žmonijos istorijoje.

 

Taal ugnikalnio išsiveržimas

 

Lusonas yra didžiausia sala Filipinų salyne, esanti šio salyno šiaurėje. Būtent šią salą 1911 metais gruodžio 10 dieną ištiko vienas didžiausių ugnikalnnių išsiveržimų.

 

taal

 

Tą kartą Taal vulkano lava užliejo viską, kas buvo 10 kilometrų spinduliu. Skaičiuojama, kad tądien žuvo maždaug 1335 žmonių.

 

Lamington ugnikalnio išsiveržimas

 

Naujoje Gvinėjoje 1951 metais išsiveržė Lamingtono kalnas ir išsviedė iki raudonumo įkaitusių dujų ir uolienų dulkių debesis, nudeginusius miškingus jo šlaitus ir pasiglemžusius 3000 žmonių gyvybių.

 

lamington

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Įdomu tai, jog niekas nesitikėjo, kad Lamingtono ugnikalnis gali išsiveržti, todėl specialiosios tarnybos nebuvo pasiruošusios ir nežinojo kokius veiksmus daryti. Spėjama, kad jeigu būtų vykdyti apmokymai, aukų skaičius galėjo būti bent trigubai mažesnis.

 

Santa Marija ugnikalnio išsiveržimas

 

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Pirmas šaltiniuose užfiksuotas Santa Marijos įsiveržimas įvyko 1902 m. Iki tol bent 500 m. (galbūt kelis tūkst. metų) jis buvo snaudžiantis. 1902 m. sausį prasidėjo seisminis aktyvumas, balandį įvyko smarkus žemės drebėjimas. Išsiveržimas prasidėjo spalio 24 d.

 

santa-maria

 

Kadangi ugnikalnis tūkstantmečiais buvo neaktyvus, gyventojai nesuprato seisminio aktyvumo, kaip būsimo išsiveržimo ženklų. Pačio išsiveržimo metu žuvo apie 5000 žmonių, dar daugiau mirė po dėl nelaimės kilusio maliarijos protrūkio.

 

Ruiso ugnikalnio išsiveržimas

 

Ruisas – ugnikalnis Anduose, šiauriausias ir aukščiausias Kolumbijoje aktyvus ugnikalnis. Vietinių vadinamas „Miegančiu liūtu“. 1985 m. lapkričio 13 d. įvyko didelis išsiveržimas.

 

nevado

 

Piroklastiniai srautai ištirpdė sniegą ir ledą. Susidarę laharai su milžiniška griaunamąja jėga pradėjo tekėti į upių slėnius. Laharai buvo iki 50 m storio ir apie 100 km ilgio. Armero miestas buvo visiškai sugriautas, žuvo apie 25 tūkst. žmonių.

 

Mon-Pele ugnikalnio išsiveržimas

 

Pelė ugnikalnio (aktyvus ugnikalnis Karibų jūros saloje Martinikoje) aktyvumas paprastai būdavo toks nežymus, kad niekas nekreipė dėmesio į atsiradusias naujas garuojančias angas ir žemės drebėjimą, kuris įvyko 1902 m. balandį. Tačiau gegužės pradžioje prasidėjo nesibaigiantis pelenų lietus, o ore tvyrojo bjaurus sieros kvapas. Dėl netinkamų gyvenimo sąlygų apie 100 angių iššliaužė iš savo slėptuvių kalno papėdėje ir užplūdo vieną Sen Pjero kvartalą, kuriame gyveno mulatai. Apie 1,5–2 m ilgio gyvatės mirtinai sugėlė apie 50 žmonių ir daugybę gyvūnų.

 

pele

 

Gegužės 5 d. didžiulė kunkuliuojančio purvo nuošliauža pliūkštelėjo jūron ir sukėlė cunamį, kuris nusinešė dar kelių šimtų žmonių gyvybes. Gegužės 8 d. prasidėjo ugnikalnio išsiveržimas ir didžiulis kiekis įkaitusios lavos nusidriekė link miesto. Per tris minutes miestas buvo visiškai nušluotas nuo žemės paviršiaus. Iš 30 000 gyventojų teišliko gyvi vos 2.

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Wah Wah Springs

Jeigu prakalbom apie didziausius issiverzimus zmonijos istorije sitie isvardinti ugnikalniai ,net istolo neprilygsta tikriems super ugnikalniams kuriuos zmones yra patyre praeityje. Pavyzdziui Krakatau (Krakatoa) 1883 metais issiverzias ugnikalnis. Ugnikalniu sprogumo skaleja sis issiverzimas uzemantis 6 lygi. Sukeles 30 metru aukscio cunamius kurie nuplove 165 kaimelius aplinkui beje ,tai pati didziausia garsa sukeles issiverzimas. Mount Tambora issiverzimo metai 1815 sis super issiverzimas sukele masini badmeti pasaulyje istisus metus derlius buvo labai menkas del vasariniu salnu. Teigiama ,kad Tamboros issiverzimas paskatino zmones israsti dvirati ,nes zuvo badu ir nuo ligu daug arkliu ugnikalniu sprogumo skaleja sis issiverzimas uzima 7 lygi. Laki ugnikalnio… Skaityti daugiau »

Taip pat skaitykite