Aleksas Kartanas. Viskas apie sąmoningus sapnus

samoningi-sapnai-kaipAleksas Kartanas

 

Sąmoningas sapnavimas (angl. lucid dream), tai savo sapno valdymas. Pirmą kartą šią sąvoka panaudojo Olandų psichiatras F.W van Eaden 9 dešimtmečio antroje pusėje.

 

Toliau sąmoningas sapnavimas buvo tyrinėjimas: Britų psichologes C.E.Green, britų filosofas N.Malcolm, Britų parapsichologas K.Hearne, bei Staffordo universiteto parapsichologijos mokslų daktaras S.LaBerge. Jie visi savo ruožtu analizavo, bei kūrė sapno valdymo technikas.

 

Turbūt keliat sau klausima, kas yra tas sąmoningas sapnas? Sąmoningas sapnas – tai toks sapnas, kurio metu sapnuojantysis suvokia, jog sapnuoja ir gali įtakoti sapno turinį. Paprastai sąmoningas sapnas nutinka, kai sapno metu žmogus patiria kažką neįtikėtino ir suvokia, jog tai negali vykti realybėje, tik sapne. Sąmoningą sapną taip pat galima patirti ir kitu būdu – išlikti sąmoningu užmiegant ir tokiu būdu patekti tiesiai į sapną nepraradus sąmoningumo.

 

Yra keturios miego stadijos NREM1 (pirmoji miego stadija, paprastai trunkanti kelias minutes prieš užmiegant), NREM2 (antroji miego stadija,šios stadijos metu žmogus užmiega ji paprastai trunka apie 40% viso miego laiko), NREM3 (trečioji miego stadija, kai žmogus kietai įmigęs, ji sudaro apie 25% miego trukmės) ir REM – pati įdomiausia, apie kurią aš toliau rašysiu,sudaro apie 20-35% miego trukmės.

 

Ši miego fazė pasižymi ityn ryškiais sapnais,nes jos metu suaktiveja smegenų veikla. Dažnas lytinis susijaudinimas. Vykstant REM fazei, į raumenis iš smegenų siunčiami impulsai yra nuslopinami ir priverčia juos paralyžuotis,tai vadinama miego paralyžiumi.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Miego paralyžius – kūno apsauginė funkcija neleidžianti jam judėti miego metu. Šioje būsenoje vyksta hipnagoninės haliucinacijos( dar vadinamos sporgstančios galvos sidromu) jų metu vyksta garsinės haliucinacijos. Jos nutinka nebutinai REM stadijoje,gali NREM 1. .Miego paralyžius jaučiamas,kaip raumenų susitraukinėjimas,lengvi elektros šokai. Jis yra vienas iš veiksnių, kuriuos patiria kiekvienas sąmoningo sapno šalininkas.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Technika

 

Kiekvienas pradedantysis,turėtu bent kelias minutes per dieną skirti meditacijai (pvz.: 5 minutes žiūrėti į žvakės šviesą) ir naudoti realybės patikrinimo pratimus (tai sukelia sąlygini refleksą, miego metu greičiau suprasite, jog miegate.) Yra daug realybės patikrinimo pratimų, bet aš siūlyčiau tik vieną iš jų.

 

Dienos bėgyje darbe, universitete ar mokykloje kelis kartus per diena užspauskite savo nosį pirštais ir pamėginkite per ją įkvėpti, žinoma nepavyks (miegu metu analogišką veiksmą darant pavyks, tai reikš jog jūs jau miegate). Dabar apie pačias technikas kurių pagalba galėsite pakliūti į sąmoningą sapną. Jų yra 5 rūšys: MILD, WILD, WBTB, CAT, DEILD. Rašysiu tik apie vieną iš jų, kuri veikai geriausiai. Kitas savo ruožtu galėsite susirasti internete ir išbandyti. Tai yra – WILD.

 

WILD (angl. Wake Initiated Lucid Dream) – tai pabudimo inicijuoti sąmoningi sapnai. Šių technikos grupių pagrindinis tikslas – išlaikyti savo sąmoningumą leidžiant kūnui užmigti. WILD technikos yra gana efektyvios ir todėl yra pakankamai populiarios, ypač tarp pradedančiųjų.

 

Prieš užmigdami nusistatykite savo žadintuvą, kad jis jus pakeltų likus porai valandų iki įprastos jums kėlimosi valandos. Pvz. jei miegate 8 valandas žadintuvą nustatykite po 6 valandų miego. Prabudę pavaikščiokite ar išgerkite saldžios arbatos ir grįžkite į lovą.

 

1. Grįžę į lovą keletą kartų giliai įkvėpkite, atpalaiduokite savo kūną, galite pasinaudoti žinomomis relaksacinėmis ar meditacinėmis technikomis.

 

2. Užmerkite akis, įsitaisykite pačioje jums patogiausioje pozicijoje ir pasiruoškite miegui.

 

3. Sutelkite dėmesį į savo kvėpavimą. Su kiekvienu įkvėpimu/iškvėpimu mintyse skaičiuokite, kaskart primindami jog galbūt jau sapnuojate Jeigu pamesite skaičių, pradėkite skaičiuoti iš naujo. Pasistenkite visą laiką išlikti toje pačioje pozicijoje.

 

Jeigu jums kils didelis noras apsiversti ant kito šono – pasistenkite tam pasipriešinti kiek tik galite, bandykite jam nepasiduoti. Jei pajausite, kad vaizdiniai ar mintys jus kažkur “nunešė”, pratęskite/pradėkite iš naujo skaičiavimą arba susikoncentruokite į vaizdinius savo regos lauke .

 

4. Vaizdiniai gali patapti vis ryškesni ir vaizdingesni, galite pradėti girdėti įvairius garsus ar fizinius pojūčius (vibraciją, lengvą elektrošoką ir t.t – neišsigąskite!

 

5. Jeigu pajausite, kad visiškai negalite pajudinti kūno – neišsigąskite! Tai – miego paralyžius, reiškiantis, kad jūsų organizmas pereina į REM miego stadiją ir yra pasirengęs sapnuoti. Tiesiog atsipalaiduokite ir pasiruoškite sapnui.

 

6. Jeigu fiziniai pojūčiai (vibracija, garsai ir pan.) staiga liovėsi, bet jūsų regos lauke – aklina tamsa (nėra jokių vaizdinių), gali būti jog jūs jau sapnuojate! Tiesiog atmerkite akis. Labai realu, kad atsimerks ne fizinės akys, o akys sapne!

 

7. Net jeigu rastumėte save tebegulintį lovoje, nepabijokite iš jos išlipti ir atlikti keletą realybės testų. Naudojant WILD, labai dažna sąmoningų sapnų pradžia ir yra būtent tokia, jog tebegulite lovoje savo.

 

Įdomi patirtis: WILD technika galite naudoti NREM1 miego stadijoje. Pajutę, jog miegate, neįdėdami jokių fizinių pastangų, savo proto pagalba sugebėsite valdyti savo kūną, pvz.: pagalvosite,kad keliate ranką ir ji pasikels.

 

Taigi, sąmoningas sapnavimas padės jums kovoti su psichologinėmis problemomis, geriau pažinti save, dvasiškai tobulėti ir t.t. Sapnas tai Jūsų pasaulis, kurį galite valdyti kaip tik norite. Jūs – Karalius.

 

Sėkmės sapnuojant!

 

Parengė: Aleksas Kartanas (pagal: wikipedia.lt, wikipedia.com, lucid.lt, asmeninė patirtis)

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Alvydas

pagaliau sulaukiau ir tavo straipsnio. Nors tikėjausi kitokio, bet smagu, kad pradėjai rašyti. Nebloga mintis…

Aleksas Kartanas

hehe;) tam kitokiam reikia labai daug laiko;)

tadasas99

esu bandes kita buda (su treciaja akimi), bet kazkaip neuzkabino, t.y. del smalsumo buvo idomu, bet po keliu sekmingu bandymu susidomejimas dingo.

Gince

Dekui autoriui uz straipsni! nuo kitos savaites turesiu atostogas tai manau bus pats metas pradeti sapnuoti samoningai. Tik turiu klausima: nejaugi meditacija butina? kiek skaiciau uzsienio literaturos tai ji niekur nebuvo pamineta… gal ji tik rekomendacinio pobudzio?

Aleksas Kartanas

Samoningo sapno metu butina koncentruoti demesi i susidarancius vaizdinius. Meditacija nebutina,jei sugebate tai daryti.:)

Aleksas Kartanas

Atsiprasau uz klaidas;)

Aušra

Nepastebėjau daug klaidų :) Ačiū, kad rašote!

Taip pat skaitykite