Naktinis spektaklis: meteorų lietus papuoš Lietuvos dangų

perseid-meteor-showerArtimiausius vasaros vakarus Lietuvos gyventojai galės stebėti vieną nuostabiausių gamtos reginių naktiniame danguje – perseidų (meteorų) lietų. Tai – kasmetinis reiškinys, o šiemet jis turi būti ypač įspūdingas. Kviečiame žiūrėti filmuotą Vitalijaus Gulbickio pasakojimą.

 

Perseidų lietų galima matyti nuo liepos 25 iki rugpjūčio 18 dienos. Tačiau, pasak astronomo Henriko Selevičiaus, pats kritimų pikas numatomas naktį iš rugpjūčio 12 į 13 dieną: galėsime pamatyti nuo 50 iki 70 meteorų per valandą.

 

Geriausios sąlygos perseidų stebėjimui yra kuo toliau nuo miestų, nes nėra taip stipriai apšviestas dangus. Be to, rugpjūčio 14 dieną galima tikėtis pamatyti bolidus, t. y. meteorus, kurie pasiekia žemutinius atmosferos sluoksnius, yra labai ryškus ir praskrenda per visą dangų.

 

Tikima, kad pamačius „krentančią žvaigždę“ ir spėjus sugalvoti norą, jis būtinai išsipildys. Taigi apsiginkluokite kantrybe ir atidžiai stebėkite naktinį dangų, nes artėja pats geriausias metas norų užkalbėjimui.

 

Kada geriausia stebėti dangų?

 

Nelaukite didžiausio intensyvumo naktų perseidų stebėjimui – jei dangus bus tamsus, galite jį pradėti stebėti ir ankstesnėmis naktimis, pataria technologijos.lt. Perseidų lietus stiprėja pamažu, o tada sparčiai silpsta. Taigi savaitę prieš meteorų lietų jų vis gausėja.

 

Paprastai perseidų meteorų būna nedaug ir retai. Tačiau, jei fortūna nusišypsos, galite išvysti žemėskutį (earthgrazer) – ilgą, lėtą, spalvingą meteorą, lekiantį horizontaliai per vakaro dangų. Tokie žemėskučiai meteorai reti, tačiau pamačius – reginys jaudinantis ir įsimenantis. Perseidų žemėskučiai gali pasirodyti tik anksti ir kiek vėliau vakare, kai meteorų radiantas arti horizonto.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Vakaro sutemoms virstant tamsia naktimi, meteorų lietaus radiantas kopia aukštyn į dangų ir vis daugiau perseidų meteorų raižo padangę. Meteorai kaip reikiant įsibėgėja tik po vidurnakčio ir paprastai intensyviausiai bombarduoja likus nedaug laiko iki aušros. Tada tamsiame danguje galite išvysti daugiau nei 50 meteorų per valandą. Atlenkiama sodo kėdė ir tamsus dangus – viskas, ko jums reikia.

 

Kaip stebėti meteorų lietų?

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Naktinio reginio stebėjimui jokios ypatingos įrangos nereikia. Nereikia netgi žinoti žvaigždyno. Bet tikrai norėsite rasti tamsų, atvirą plotą dangaus stebėjimui, kad galėtumėte grožėtis vaizdu. Taip pat neblogai būti pelėdžiuku. Stebėkite bent valandą, nes šie meteorai pasirodo gūsiais, atskirtais santykinės tylos tarpais. Greitai judantys ir ryškūs perseidai dažnai palieka jonizuotų dujų pėdsakus, išliekančius keletą sekundžių po paties meteorito išnykimo.

 

Atviras dangus svarbus, nes šie meteorai per dangų skrieja daugeliu skirtingų krypčių iš įvairių žvaigždynų. Jei atsektumėte perseidų skrydį atvirkščia kryptimi, išvystumėte, kad jie skrieja iš taško Persėjo žvaigždyne. Bet vėlgi, norint stebėti šį ar bet kokį kitą meteorų lietų nebūtina žinoti, kur yra Persėjas ar bet kuris kitas žvaigždynas.

 

Mėgaukitės atlošiamos kėdės komfortu ir žvelkite į tamsų dangų, toli nuo įkyrių dirbtinių šviesų. Atminkite, akims reikia net iki 20 minučių, kol jos išties prisitaiko prie nakties tamsos. Tad neskubinkite proceso. Visi geri dalykai ateina pas laukiančiuosius.

 

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
joa

vaizdas tikrai grazus

zvaigzdziu stebetoja

jau daug metu svajojau pamatyti krentancia zvaigzge(ar kazka panasaus) ir stai 2015-08-08 sedejome su draugais ir staiga as kazka pamaciau,galvojau kad man pasivaideno bet po kiek laiko pamaciau letai skrendancia zvaigzde,isviso ta nakti pamateme 18 krentanciu zvaigzdziu.as neisivaizdavau kaip atrodo skrendanti zvaigzde bet ana vakara as suzinojau.ji atrode nuostabiai :)

Taip pat skaitykite