Kačių augintojai rizikuoja susirgti šizofrenija

catasNaminis gyvūnas – džiaugsmas šeimininkui. Rūpestis, kuriuo dalinamės, globa, augintinio išdaigos atneša malonų jausmą, nuveja vienatvę ir blogas mintis šalin. Tačiau ne visada.

 

Pasirodo, mielos pūkuotos katės gali atnešti ne tik džiaugsmą ir nuvyti vienatvę, bet ir nešioti parazitą Toxoplasma gondii. Šis parazitas puikiai tarpsta katinų išmatose ir lengvai persiduoda kitiems šiltakraujams gyvūnams, taip pat ir žmogui.

 

Amerikiečių ligų kontrolės centras nustatė, kad net 60 mln. amerikiečių turi šį parazitą. Ir nors daugeliui žmonių, kurių organizme tūno Toxoplasma gondii, jokie rimti simptomai nepasireikš, žmonės, turintys silpnesnę imuninę sistemą, gali smarkiai nukentėti. Ką tai liečia? Vaikus, senyvo amžiaus žmones, žmones, kurie ne per seniausiai persirgo infekcinėmis ar virusinėmis ligomis ar kuriems buvo atlikta operacija.

 

Nusilpus imunitetui ir pradėjus organizmą atakuoti minėtam parazitui, išsivysto toksoplazmozė. Simptomai panašūs į paprasto peršalimo, tačiau komplikacijos gali būti skaudžios ir rimtos. Pavyzdžiui, persileidimas, vaisiaus vystymosi sutrikimai, aklumas.

 

It to būtų negana, T. gondii siejama ir su psichikos ligomis. Ypač šizofrenija. Neseniai žurnalas „Schizophrenia Research“ aprašė tyrimą, kurio metu nustatyta, jog tie vaikai, kurie vaikystėje augino katiną, turėjo didesnę tikimybę susirgti tokiomis psichikos ligomis, kaip šizofrenija ir bipolinis afektinis sutrikimas.

 

Buvo atliktas ir kitas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad T. gondii tikimybę susirgti šizofrenija gali padidinti net iki dviejų kartų.

 

Be to, ir seniau atlikti tyrimai siejo šį parazitą su pokyčiais centrinėje nervų sistemoje – padidėjusiu dopamino kiekiu, pakitusiu elgesiu, rizikingesniais veiksmais, lėtesniu reakcijos laiku.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Tačiau neišsigąskime ir neimkime įtariai žiūrėti į savo iki šiol širdį glosčiusį katinuką. Mokslininkai teigia, kad sąryšiui galutinai pagrįsti dar reikia tyrimų, be to, nežinoma, kokia iš tiesų šio parazito veikimo schema, kaip jis keliauja žmogaus organizmu.

 

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Be to, šio parazito mūsų organizmas gali gauti ir su prastai apdorotais mėsos produktais bei kitais keliais. Tad aišku viena – T. gondii yra susijęs su įvairiomis ligomis, tačiau šį parazitą gali pernešti ne tik katės, bet jo į aplinką gali pakliūti ir kitaip.

 

vlmedicina

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
paprika [aitrioji]

tai uzsidaryti stiklinej spintoj ir kvepuoti filtruotu oru?……… augintiniai sukelia alergijas, ligas.. zmones erzina, reikalauja, ikyri, gali apvogti, gali apkalbeti… pievoj igels bite ar isisiurbs erke.. miske gali pasiklysti.. ..=belieka stikline spinta!

Taip pat skaitykite