Ilgai pažiūrėjus į kito žmogaus akis ima dėtis keisti dalykai

sapnaiakysPsichologas iš Italijos sugalvojo, kaip pasiekti pakitusią sąmonės būseną nenaudojant jokių cheminių medžiagų Jis 20 savanorių paprašė atsisėsti ir žiūrėti vienas į kitą 10 minučių neatitraukiant akių blausiai apšviestame kambaryje.

 

Po šios paprastos užduoties dalyviai ne tik pasakojo apie keistas „išėjimo iš kūno“ patirtis, bet ir ėmė matyti haliucinacijas – monstrus, savo gimines ir save, rašo Sciencealert.com.

 

Eksperimentui vadovavęs Giovanni’is Caputo iš Urbino universiteto suporavo 20 žmonių (15 iš jų buvo moterys) ir susodino blausiai apšviestame kambaryje metro atstumu vienas nuo kito. Visi į partnerio akis turėjo žiūrėti dešimt minučių.

 

Kambario apšvietimas buvo pakankamas, kad žmonės matytų partnerio veido bruožus, tačiau pakankamai tamsus, kad sumažintų bendrą žmogaus spalvų suvokimą.

 

Kita, kontrolinė 20 savanorių grupė, taip pat buvo išskirstyta poromis, tačiau tarp dviejų sėdinčiųjų buvo siena. Eksperimento dalyviai beveik neturėjo jokios informacijos apie eksperimento tikslą.

 

Praėjus dešimčiai minučių nuo bandymo pradžios, savanorių buvo paprašyta užpildyti klausimyną ir atsakyti, ką jie patyrė per eksperimentą ir po.

 

Viename klausimyne buvo susitelkiama į disociacinius simptomus, o kitame klausiama, ką savanoriai matė savo partnerio arba savo veide.

 

Disociacija yra psichologijoje naudojamas terminas, kuris apibūdina įvairias psichologines patirtis, kurios žmogų priverčia jaustis atskirtu nuo jo aplinkos. Tokie disociaciniai simptomai kaip atminties praradimas, vaizdo matymas iškraipytomis spalvomis ar jausmas, kai pasaulis atrodo netikras, pasireiškia po traumų ar kai kurių svaigiųjų medžiagų vartojimo.

 

Eksperimento dalyviai į akis žiūrinčioje grupėje sakė išgyvenę iki tol neregėtas patirtis.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

G.Caputo aiškino, kad į akis žiūrintys asmenys aplenkė kontrolinę grupę visuose klausimynuose, o iš jų atsakymų galima daryti išvadą, kad žiūrėjimas į kito žmogaus akis stipriai pakeičia vizualinį suvokimą ir žmogaus psichinę būseną.

 

Šie tyrimų rezultatai panašūs į 2010 m. to paties G. Caputo atliko tyrimo rezultatus, kuomet 50 savanorių žiūrėjo į savo akis veidrodyje 10 minučių ir teigė jau po minutės pradėję regėti iliuzijas, kaip savo veido deformacija.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Tačiau, anot G. Caputo, pastarųjų testų rezultatai, kai buvo žiūrima į kito žmogaus akis, pojūčius iškraipė labiau nei anuomet.

 

Kas gi vyksta, kad žmonės taip keistai jaučiasi? Kai kurie mokslininkai aiškina, kad psichiniai pokyčiai susiję su nervų sistemos adaptacija, kuri nusako, kaip neuronai gali sulėtėti ar netgi nustoti stabdyti jų atsaką į nekintančią stimuliaciją.

 

Panašiai paveikti smegenis galima ir žiūrint į vieną tašką, tačiau, anot G. Caputo, kito žmogaus akys padidina disociacijos pojūčius.

 

Tiesa, mokslininkai pažymi, kad tai yra tik hipotezės ir siekiant aiškumo tyrimą ketinama pakartoti dar bent kartą.

 

Rekomenduojami video:


2500
7 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Nesvarbu

atsimenu kad sanatorijoj mes su mergaite irgi darem eksperementa ir turėjom žiurėti 10 minučiu i viena kita ir nieko nebuvo nieko nemačiau kad butu hulicinacijos ir atsimenu kad ilgai žiurėjau i veidrodi irgi nieko nebuvo bet kokias 2 valandas ar valanda žiurėjau man silpna pasidare ir nualpau pas sese

Paradigm Shift

Šta1 t0dėl 1r nu5uk1 žv1lg5nį. Ank5č1au ar vėl1au. T1e510g ap1ma kažk0ks nemal0nus jau5mas.

Mer

Priklauso nuo to, kam žiūri į akis, bet šiaip, ilgai žiūrėti tikriausiai būtų įdomi patirtis… Arba nusuki akis, nes bijai, kad tas kitas pamatys, ko geriau nematyti… ;)

lol

px

Mer

:DDDD

jurga

o jei i mylimo zmogaus akis ziuriu, tai mane jaudina…. galiu ir 20 min ziureti….

nesvarbu

bet nesustodama žiureti nemerkseti

Janina

Žiūrint į kito žmogaus akis reikia stengtis nemirgsėti.Šis būdas yra senai išbandytas.

R.

Žinoma, kad tiesa. Tik nemanau, kad tai reikia sureikšminti. Visų pirma, prieš kitą žmogų taip sėdėti turėtų būti labai keista. Prieš sieną, visai kas kita. Turbūt ne vienas yra meditavę. Bet ne priešais kitą žmogų. Tai keista situacija, dėl to ir daugiau haliucinacijų.

Vytautas

Nu reikės išbanditi ta procesa ju. Ar tiesa ar melas?

Taip pat skaitykite