Cereros planetos šviesos sklinda nuo paslaptingo 6 km aukščio kūgio?

cerera-planetaNaujausia 3D vaizdo medžiaga, sumontuota iš NASA zondo Dawn kadrų, atskleidžia, kad mįslinguose nykštukinės Cereros planetos žiburiuose, kurių paslapties mokslininkai taip ir nesugeba įminti, jokio ledo nėra. Maža to, misijos tyrėjus nemažiau suglumino Cereros paviršiuje stūksantis milžiniškas 6 km aukščio kūgis.

 

Ant jo šlaitų matomos besidriekiančios šviesos juostos yra tų keistai ryškių šviesų Cereros paviršiuje šaltinis. Kalnas yra maždaug aukščiausios Šiaurės Amerikos viršukalnės – Aliaskoje dunksančio Makinlio – aukščio.

 

“Šis kalnas – vienas aukštesnių Cereros kraštovaizdžio objektų, kokį mums kol kas yra pavykę identifikuoti, – sakė Hiustono Mėnulio ir planetologijos instituto geologas, Dawn misijos mokslininkas Paulas Schenkas. – Bet keisčiausia yra tai, kad to kalno kilmė su greta esančiu krateriu neturi nieko bendra.”

 

kugis

 

“Kodėl jis stūkso kaip tik būtent ten? Kol kas mes nežinome, tačiau viliamės, kad daugiau atsakymų pateiks nuodugnesni stebėjimai iš arčiau”, – pridūrė tyrėjas.

 

Misijos mokslininkus ir toliau glumina garsusis Akėtojo (Occator) krateris, kuriame daug kartų buvo stebimi kol kas taip ir nepaaiškinti žiburiai. Krateris pavadintas romėnų žemdirbystės dievybės Cereros padėjėjo Akėtojo (lot. Occator , angl. He who harrows, liet. – tas, kuris akėja) garbei.

 

Ištyrusi šviesos atspindėjimo ypatumus, misijos Dawn tyrėjų komanda jokių ledo pėdsakų neaptiko. Maža to, nustatytas mažesnis nei buvo tikėtasi kraterio dugno dėmių albedas (paprasčiau kalbant – šviesos atspindimumas).

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

“Tyrėjai ir toliau analizuoja duomenis ir svarsto įvairias teorijas apie tų šviesos dėmių Akėtojo krateryje kilmę, – paaiškino misijos Dawn vyriausias tyrėjas iš Kalifornijos universiteto Los Andžele Chrisas Russellas. – Dabar to kraterio dugno atspindimumo savybes lyginame su druskos atspindimumu, tačiau šis objektas kol kas mus smarkiai glumina. Nekantriai laukiame naujų, didesnės raiškos duomenų, kurie bus gauti zondui pradėjus kitą orbitinių tyrimų etapą.”

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Akėtojo krateris žioji šiauriniame Cereros pusrutulyje, o aukšti kalnai stūkso gerokai toliau į pietryčius.

 

“Cereroje pastebėjome ir daugybę kitų mus labai sudominusių paviršiaus objektų, – neslepia misijos Dawn tyrėjas iš Tuksono Planetinių mokslų instituto (Arizona, JAV) Davidas O’Brienas. – Pavyzdžiui, pora didžiulių smūginių žemumų pietiniame pusrutulyje, kurias pavadinome Urvara ir Yalode. Nuo jų driekiasi labai daug plyšių. Ne mažiau įdomus ir didžiulis Kerwano smūginis krateris į pietus nuo Cereros pusiaujo.”

 

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Asssssssss

Zjbs atmazke sugalvojo :DD

Taip pat skaitykite