Visa tiesa apie intuiciją

intucija-gyvenimeVis daugėja mokslininkų, manančių, kad visi turime intuiciją, per daugybę metų susikaupusią žmogaus išmintį, kuri padeda numatyti ateities įvykius. Pasirodo, intuiciją galima lavinti, tereikia išmokti klausyti savęs ir aplinkinių bei stebėti aplinką.

 

Pirmą kartą sutikę žmogų iš karto susidarome apie jį nuomonę. Pažinę jį artimiau galime įsitikinti, ar pirmasis įspūdis, paremtas mūsų nuojauta, buvo teisingas. Knygos Intuition: Its Power and Perils autorius, psichologijos daktaras Davidas G. Myersas teigia, kad visi žmonės turi intuiciją ir pirmas įspūdis, kurį susidarome apie nepažįstamą žmogų nėra atsitiktinis.

 

Jo teigimu, intuicija yra per ilgą laiką susiformavusi „biologinė išmintis“, kuri artima instinktams. Intuicija buvo būtina mūsų protėviams, nes leisdavo nujausti galimus pavojus. Geresne nuojauta pasižymėję individai turėjo didesnę galimybę išgyventi, todėl mes, šiuolaikiniai žmonės, esame palikuoniai tų protėvių, kurių intuicija buvo geriausia.

 

Žmogaus smegenų priekinės žievės dalis atsakinga už sąmoningas mūsų mintis, ji padeda mums rasti sprendimus į sunkiai išsprendžiamus klausimus. Tačiau mums reikalingas ir gebėjimas itin greitai priimti sprendimus. Manoma, kad kritinėmis situacijomis žmogaus smegenys tarsi persijungia į kitą „mąstymo režimą“, užtenka kelių akimirkų, kad stresinėje situacijoje nuojauta mums pakuždėtų kaip geriau pasielgti.

 

Žmogaus mintys skirstomos į tipus: sąmoningas, racionalias, aiškias ir nesąmoningas, intuityvias bei nevalingas. „Anksčiau buvo manoma, kad šiuolaikiniam žmogui reikalingiausios pirmos grupės mintys, bet tyrimai rodo, kad net ir šiuolaikinis žmogus pasikliauja nevalingomis, nesąmoningomis ir intuityviomis mintimis, kurios, pasirodo, nuvilia retai“, – rašo dr. D. G. Myersas

 

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Olandijos mokslininkai atliko įdomų eksperimentą. Jie sukvietė savanorius ir liepė jiems iš didelio sąrašo išsirinkti geriausią būstą. Tuo metu savanoriai turėjo atlikti ir kitas užduotis: kalbėtis, judėti ir pan. Vėliau savanoriai galėjo išsirinkti iš sąrašo geriausiai jų poreikius atitinkantį būstą jau ramiai ir netrukdomi. Pasirodė, kad nuojauta jiems padėjo pasirinkti geriausią variantą jau pirmą kartą.

 

Dr. D. G. Myersas teigia, kad intuiciją galima suskirstyti į tris tipus. Vienas intuicijos tipas yra paremtas instinktais, kitas – patirtimi, o trečias pats tiksliausias tipas – intuicija paremta ir žiniomis ir patirtimi. Pastebėta, kad geriausia intuicija pasižymi žmonės, kurių darbas susijęs su rizika: kareiviai, policininkai, gaisrininkai, gydytojai, finansų analitikai.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Pasak specialistų, intuicija galima ir net būtina ugdyti – taip lengviau priimsime sprendimus ir galėsime išvengti pavojų. Kaip galime ugdyti intuiciją? Reikia nuolatinių mūsų pastangų ir noro. Reikia išmokti jautriai analizuoti aplinką, žmones ir savo mintis bei jausmus. Kiekvieną kartą kai jums reikės priimti sprendimą, pabandykite išgirsti ką jums sako nuojauta.

 

Vėliau stebėkite, ar ji pasiteisina, užduokite sau klausimą, kuo jūsų nuojauta paremta? Prisiminkite, kad intuicija aktyviausia sprendžiant sudėtingus ir stresą keliančius klausimus. Taip pat išmokite atskirti intuiciją nuo kitų jausmų – baimės ar nerimo.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite