Paranormalūs reiškiniai – ar galima juos paaiškinti paprasčiau?

Paranormalus reiškinys – terminas, apibrėžiantis reiškinius, kuriems trūksta mokslinio paaiškinimo arba fenomenus, kurie nėra žinomi ir suprantami šiuolaikinio mokslo. Paranormaliais įvardijami tik tie reiškiniai, kurių egzistavimu abejojama dėl mokslinių įrodymų trūkumo, todėl tokie reiškiniai kaip tamsioji materija ir tamsioji energija nėra laikomi paranormaliais, nors kol kas yra sunkiai paaiškinami. Į paranormalius reiškinius dažnai įtraukiama telepatija, bendravimas su dvasiomis, vaiduokliai, telekinezė, NSO, kriptozoologinės būtybės, praeitų gyvenimų atsiminimai ir ksenoglosija.Apie paranormalius reiškinius dažnai spekuliuojama masinėje kultūroje, folklore, apie juos kuriamos šiuolaikinės legendos. Oficialusis mokslas paranormalius reiškinius paprastai atmeta kaip neegzistuojančius.Tuos pačius įvykius žmonės interpretuoja skirtingai.
 
Mokslininkų ir paranormaliais reiškiniais tikinčių žmonių aiškinimuose šis skirtumas dažniausiai būna itin ryškus.
 
Žemiau yra pateikta pora pavyzdžių, parodančių mokslinio ir paranormalaus aiškinimo skirtumus. Jūsų teisė rinktis, kuris iš aiškinimo būdų jums yra priimtinesnis.
 
Situacija nr. 1
 
Gal būt kada nors esate susidūrę su panašiomis situacijomis (arba viena iš jų):

 

– Jūs galvojate apie savo draugą ir netikėtai sulaukiate būtent to žmogaus skambučio ar žinutės.
– Jūs galvojate apie tam tikrą dainą (galbūt ją mintyse dainuojate, niūniuojate) ir būtent šią dainą išgirstate per radiją.
– Susapnanavote savo pažįstamą žmogų ir kita dieną su būtent tuo žmogum netikėtai susitinkate.

 

Kaip tai paaiškinti?

 

Paranormalus aiškinimas. Yra globalus informacinis laukas, kuriuo informacija gali būti perduota tiek ir iš kitų jums, tiek ir iš jūsų kitiems. Taigi, į jūsų mintis gali būti perduotos kitų žmonių mintys/intencijos, o jūsų paties mintys/intencijos gali būti perduotos kitiems žmonėms.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Mokslinis aiškinimas. Tai yra tiesiog iliuzinė koreliacija. Iliuzinė koreliacija – ryšio įžvelgimas ten, kur jo nėra (arba jis yra, bet daug silpnesnis nei mums atrodo). Pavyzdžiui, jūs pagalvojate apie savo draugą ir būtent tas draugas jums paskambino.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Aiškinant iliuzine koreliacija, būtų teigiama, jog tai yra paprasčiausias atsitiktinis sutapimas, nes tikėtina, kad jūs apie savo draugus/pažįstamus galvojate gana dažnai, tačiau “pagalvojau ir paskambino” fenomenas pasireiškia tik 1 kartą iš 100, 1000 ar daugiau “pagalvojimų apie kitus žmones”. Taigi, ryšys yra 1 kartą, bet 999 kartus jo nebūna. Toks silpnas ryšys tarp minčių ir tikrovės įvykių nėra reikšmingas ar ypatingas.

 

Situacija nr. 2

 

Muziejuje kabo paveikslas. Jums yra pasakoma, kad šis paveikslas yra prakeiktas, nes jame pavaizduotas žmogus mirė žiauriomis aplinkybėmis. Dėl to, lankytojams, žiūrintiems į šį paveikslą, gali pradėti svaigti galva, pasidaryti silpna, gali būti sunku kvėpuoti, atsirasti baimės jausmas, kai kurie žmonės netgi gali nualpti. Jūs su grupele žmonių sustojate ties šiuo paveiklsu ir nusprendžiate įdėmiau jį apžiūrėti. Staiga pajuntate jog jums darosi silpna, svaigsta galva, trūksta oro, kyla baimės jausmas. Vienas žmogus iš grupelės nualpsta.

 

Kaip tai paaiškinti?

 

Paranormalus aiškinimas. Paveikslas iš tiesų yra prakeiktas. Žmonės, kurie į jį žiūri yra baudžiami, juos veikia paveikslo energija.

 

Mokslinis aiškinimas. Galvos svaigimas, baimės jausmas, silpnumas, alpimas… Taip, tai simptomai, kurie jums iš tiesų pasireiškė. Tačiau juos sukėlė ne paveikslas. Visi šie neigiami simptomai yra sukelti jūsų paties lūkesčių (nocebo efektas). Jūs tikitės, kad jums bus silpna, svaigs galva ir t.t. ir būtent dėl šių lūkesčių simptomai ir pasireiškia.

 

Pavyzdžiui, įsivaizduokime, jog turime 2 įtaigius asmenis ir 2 tokius pačius (kiek tai įmanoma) obuolius. Vienam žmogui duodame obuolį ir sakome, kad nuo šių obuolių daugeliui žmonių pasidaro bloga, silpna. Kitam duodame tokį patį obuolį ir pasakome, jog tai yra “budistų aplinkoje augintas obuolys”, todėl žmonės, kurie jį suvalgo, patys tampa laimingesni, geriau jaučiasi. Tikėtina, kad šie 2 žmonės, kuriems buvo pateikta sklrtinga informacija apie obuolį, susilauks skirtingų pasekmių – tų, kurių jie tikisi.

 

Anomalija.lt portalui parengė: Romanas Kravčenko strengthtrainingfor.blogspot.com

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Bičas

“Žmonės, kurie į jį žiūri yra baudžiami,” baudžiami UŽ KĄ?

Owldies666

Už tai, kad žiūri. Jei aš būčiau paveiksle gyvenanti dvasia, ir man nepatiktų, jei žmonės nuolatos į mane spoksotų.

Gintaras

Romanas čia gerai varo, ipilkit jam. O jeigu rimtai, tai reikėtų daugiau tokių straipsniu, gal sumažėtu LT retardų, kurie kiekviena garsa namie priskiria vaiduokliams

Anonimas

ziurint ka autorius itraukia i paranormaliu reiskiniu apibrezima. nes pvz. pagal WIKI tai ir ateiviai yra ten itraukiami, tad neigti tokius akivaizdzius dalykus nezinau ar butu teisinga. nesakau, kad nukrites vazonas reiskia poltergeisto egzistavima, taciau ieskoti vien tik racionaliu paaiskinimu gali nebent zmogus kuris bijo, kad jo pasauleziura nesugriutu.

Taip pat skaitykite