Vorų evoliucija prasideda: bus greitesni, didesni ir sparčiau dauginsis

giant-spiderNauji mokslininkų tyrimai rodo, kad klimato atšilimas lems ne tik vorų populiacijos didėjimą. Kaip rašo Tvn24.pl, vorai augs didesni ir bus triskart greitesni.

 

Didėjanti vidutinė temperatūra visoje planetoje neleidžia ramiai miegoti daugeliui mokslininkų. Potvyniai, sausros, vandens lygio kylimas jūrose, tirpstantys ledynai kelia net minčių apie pasaulio pabaigą. Tačiau nereikia net tokių toli siekiančių pamąstymų, kad dalis žmonių patirtų tikrą panikos priepuolį. Jų košmaras yra vorai.

 

Naujausi tyrimai, kuriuos publikavo „Experimental Biology“, rodo, kad šių bestuburių gyvūnų judėjimo galimybės yra tiesiogiai susijusios su temperatūra. Vorai judėdami naudojasi ne raumenimis, o hemolimfa.

 

Pasirodo, kad jeigu voras yra aplinkoje, kurios temperatūra – 15 laipsnių, jie tingūs ir juda vangiai. Bet temperatūrai pakilus iki 40 laipsnių judėti šie gyvūnai pradeda tris kartus greičiau. Įšilusi hemolimfa greičiau cirkuliuoja po voro kūną, taip leisdama greičiau judinti galūnes. Viena problema, kad darant daugybę žingsnelių voro judėjimas tampa chaotiškas ir nekordinuojamas.

 

Būtent negebėjimas koordinuoti judesių esant aukštai temperatūrai gali paaiškinti, kodėl kai kurių rūšių tarantulai medžioti traukia tik prieblandoje.

 

Danijos mokslininkai jau prieš kelerius metus įrodė, kad šiltėjantis klimatas lems, jog vorai sparčiau dauginsis, juk ilgesnė vasara yra ir ilgesnis medžioklės sezonas. Tai leis vorams ir augti didesniems, kas tikrai nėra gera žinia bijantiems šių gyvių.

 

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Rytis

Kad čia šita anomalija.lt visokį š*** kelia..

lalaladbndm

Čia ištrauktas iš 15min.lt straipsnis… anomalija.lt šiaip nieko neprigalvoja, o dalinasi straipsniais iš įv.tinklapių, bei verčia juos(jei straipsniai yra užsienio kalba).

+++

Be to kelia tokius straipsnius kurie galbūt susilaukia dėmesio ir yra naudingi, bei įdomūs žmonėms. O jei tau tai yra neįdomu tai ir neskaityk…o juolab nekomentuok… nemanau, kad suprasi.

Paradigm Shift

Aš dar pridėčiau jog kartų su vorais vystysis ir jų “priešai” šimtakojai kurie juos varo į skrandį priešpiečiams, bei skorpionai kurie taip pat “kovoja” su vorais.

aa

Apie evoliucijos laika kaip ir maniau niekas neuzsimins… Kad butu bent menkiausi evoliuciniai pakitimai turi praiti simtai tukstanciu metu. Cia ne per viena diena jie paims ir prades augt…

Aalyah

uz tai per dien prades greit judet ir daugintis

bevardis

Pastebėkit, kaip per 10~metų gyvūnai miestuose prisitaikė, evolicija sakyčiau, o nereikia ir tūkstančių metų. Pastebėkit nuo vabzdžių iki paukščių … Miestelėnai tikrai kitokie , tiek elgesiu tiek ir fiziologija, everything is going to change faster than we going to realise…

to bevardis

Butinai cia ta paskutine fraze angliskai reikejo parasyt? :D

Taip pat skaitykite