Sukūrė muziką katėms: išbandykite kaip reaguos augintiniai

mystic-catMuzika, kurioje skamba viskas, pradedant murkimu, baigiant kniaukimą primenančiomis serenadomis sparčiai populiarėja tarp kačių šeimininkų. Viskonsino universiteto mokslininkų tiriamasis projektas įrodė, kad muzika gali patikti ir katėms. Tiesa, joms patinka kačių muzika – mūsiška muzika joms nekelia jokių emocijų arba erzina.

 

Žurnale “Applied Animal Behavioral Science” tyrimo rezultatus pristatę mokslininkai bandė kačių muzikos kūrinių efektyvumą su 47 naminėmis katėmis (daugiausiai mišrių veislių). Du psichologai (Charlesas Snowdonas ir Megan Sawage) ir kompozitorius (Davidas Teie) ėmėsi komponuoti katėms patinkančius garsus – murkimą ir jo tempą, čepsėjimą, morčiaus raudas ir pan.

 

“Ieškojome kačių natūralių vokalizacijų ir derinome jas prie kačių pasaulyje įprastų garso dažnių, ritmų, tempų. Kačių balsas yra mažiausiai oktava aukštesnis nei žmogaus, – aiškino Ch. Snowdonas. – Be to, naudojome tempus, kurie būtų įdomūs katėms, pvz., murkimo tempą arba žindymo tempą. Kadangi kačių vokalizacijose pastebimas garso dažnio paslankumas, kačių muzikoje dažnai išgirsite glissando.”

 

Jos visiškai ignoruodavo raminamą klasikinę muziką- pvz., Gabrielio Faure “Elegiją” arba J. S. Bacho šedevrus. Bet kai garsiakalbiuose pasigirdo katėms subalansuoti garsai, šios ne tik suklusdavo, bet ir pradėdavo glaustytis prie garsiakalbių, trintis į juos snukučiais. Kitaip tariant, katės mėgino “žymėtis” jiems patikusią muziką specifinėmis ant snukučių esančių liaukų išskyromis. Kačių kūno kalba tai prilygsta “bis!”

 

2009 m. tų pačių tyrėjų atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad panašios tendencijos būdingos ir beždžionėms tamarinams: žmonių muzikai jie likdavo abejingi, o štai tamariniška muzika juos ramindavo. Tyrėjai tikisi, kad gyvūnų rūšims adaptuota muzika gerokai palengvins nelaisvėje laikomų gyvūnų gyvenimo sąlygas.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Beje, katiniškai muzikai daugiau dėmesio rodė jaunesnės ir vyresnės katės – vidutinio amžiaus murkiantys padarai kačių muzikai buvo nežymiai abejingesni.

 

Rekomendacijos: geriausias efektas pasiekiamas kai muzika leidžiama per garsiakalbius su žemų dažnių kolonėle ne per garsiai, tačiau ir ne per tyliai.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Kačių muzikos fragmentų pasiklausyti galite žemiau.

 

1 fragmentas:

 

 

2 fragmentas:

 

 

3 fragmentas:

 

 

Rekomenduojami video:


2500
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Jlj

Įjungiau šią muziką savo šuniui ir jis pradejo kažko ieškoti xd

Oskaras

Mano katė tai pirma žiūrinėjo į visas puses iš kur ta muzika sklinda, paskui pamatė, kad iš ausinių ir jas pradėjo kandžioti. Galiausiai suprato, kad nemaistas čia tai palenkė galvą, pasiklausė šiek tiek, ir kai pasibaigė muzikos visos tai stovėjo ir žiūrėjo į ausinės laukė kol vėl grot pradės, o paskui nušoko nuo stalo ir nuėjo.

gabijakolpasakystai...

Mano katinas laba idemiai klausesi isputes akis ir kraipe i visas puses ausis zvalgesi visur o kai pasibaige nuejo miegot :DD

Cuba

mano meino meskenei labai patiko… :)

Paradigm Shift

Na patiko tik tom katėm kurias tyrė, o tos tai iš vis mutantės tad ir jų muzikinis skonis kitoks. Aš tai užleidžiu dubstepą tai katė net murkia, o čia pažiūrejo į kolonelę ir viskas.Nepamirškim ir pas žmonės skoniai įvairūs.

nu va

Ot tokia grazia dainele adminai istryne, gaila :(

shiz

kazkoks briedas..
– Sukurkite prasom mano ciburaskai
– Zinoma

– Vejas pucia – medziai braska… Eik tu nx ciburaska :DDD

as

vejai kazkokie,net ausies katinas nepasuko :)

Taip pat skaitykite