Šiaurės pašvaistės: mitai, faktai ir legendos

siaures-pasvaiste1Šiaurės ir pietų pašvaistės (Aurora borealis ir Aurora australis) visais laikais kėlė nuostabą žemės gyventojams ir kūrė įvairiausias interpretacijas.

 

Tiems, kam niekada neteko regėti šio nuostabaus reginio, reikia paminėti, kad tai yra danguje pasirodančios įvairių spalvų juostos (dažniausiai tai būna elektrinė žalia, rausva, geltona). Visos jos skrieja per dangų iš vieno krašto į kitą, tarsi vėjo blaškomos, ryškėjančios bei didėjančios, o galiausiai – susiliejančios viena su kita. Norint šias šviesas pamatyti – dangus turi būti tamsus ir giedras.

 

Šiaurės pašvaistę lietuviams galima pamatyti kaimyninėje Skandinavijos šalių šiaurėje, Suomijoje ir Rusijoje. Šį nepakartojamą vaizdą galimapamatyti ir kelionės į Islandiją metu. Taip pat ir į tolimesnius kraštus: Kanadą ir Grenlandiją. Reikia pabrėžti, kad šiaurės pašvaistė yra matoma tamsiuoju žiemos periodu, nes šiaurėje dėl baltųjų naktų vėlyvą pavasarį bei vasarą jas sunku pamatyti.

 

siaures-pasvaiste2

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Žinoma, maža tikimybė pamatyti šiaurės pašvaistę vasaros metu vis dėlto egzistuoja, todėl keliaujat reikėtų būti budriems. O norint pamatyti pietų pašvaistę reikėtų vykti į Antarktidą. Nors poliarinė pašvaistė būdingiausia poliarinėms sritims, kartais matoma ir vidutinėse platumose ar netgi netoli atogrąžų, priklausomai nuo saulės aktyvumo.

 

Kaip susidaro poliarinės pašvaistės?

 

Saulės aktyvumas skatina nuolatines audras, kurias sukelia magnetinės energijos sprogimai. Tuo tarpu saulės vėjas atneša po sprogimų išsiveržusias elektringąsias daleles. Poliarinės pašvaistės susidaro saulės vėjo atneštoms dalelėms susidūrus su žemės magnetosfera.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Žemės atmosferoje įvyksta magnetinė audra, kuri ir sukelia švytėjimą. Poliarinę pašvaistė teoriškai pasirodo kiekvieną naktį, tačiau ne visada galime ją pamatyti dėl jos stiprumo ir oro sąlygų. Įdomu tai, kad dienos metu poliarinės pašvaistės taip pat susidaro, tačiau negalime jų pamatyti dėl saulės šviesos.

 

Mitai ir legendos susijusios su poliarine pašvaiste

 

Senovėje poliarinę pašvaistę žmonės suvokė skirtingai. Vieniems tai buvo šokančios žmonių ar gyvūnų sielos, kitiems – blogą nešantis ženklas, piktosios dvasios, kitiems gimdymo metu mirusių vaikų sielos.

 

Suomijoje šiaurės pašvaistė buvo siejama su arktine lape dėl pavadinimo „revontulet“, kas išvertus iš suomių kalbos yra ugnies lapė . Mituose pasakojama, kad šviesos atsiranda lapei savo kailiu liečiant ir įžiebiant dangų. Estai šiaurės pašvaistę mituose sieja su banginių žaidimais.

 

siaures-pasvaiste3

 

Lenkijos, Vokietijos ir Danijos šaltiniuose randamos užuominos, kad šiaurės pašvaistė buvo matoma kaip karo ženklas. Grenlandijoje eskimai tikėjo, kad šiaurės pašvaistė, tai – šokančios mirusiųjų sielos, o daugiausia – gimdymo metu mirusių vaikelių dvasios. Dauguma iš jų net nešiodavosi peilius, kurie turėjo juos apginti nuo šių šviesų. Kanadoje gyvenantys eskimai šį reiškinį vadino mirusiųjų šokiu, žaidimu kur sielos spardo jūrų vėplio ar žmogaus kaukolę.

 

Kai eskimai, netgi, tikėjo, kad švilpaujant galima šviesas pasikviesti arčiau ir taip bus perduoda žinutė mirusiesiems. Visai kitaip elgėsi samiai, kurie gerbė šiaurės pašvaistę ir jos bijojo, todėl švilpauti vengė, kad neprisišauktų nelaimės. Amerikos indėnai taip pat susidūrė su šiaurės pašvaiste ir jos prisibijojo. Jie galvojo,kad tai yra kerštaujančios nužudytų priešų sielos.

 

Skandinavijoje vikingai turėjo daug legendų bylojančių apie šiaurės pašvaistę ir ją siejo su viena iš deivių – Frėja, kuri neva skriejo per dangų ant savo žirgo. Vikingai šiaurės pašvaistę kartais vadino dangumi skrendančiomis Valkirijomis, kurios lydėjo žuvusiuosius mūšyje pas dievus per jų keliones po atšiaurias jūras.

 

Vyravo interpretacijų, kad šiaurės pašvaistė, tai gero ateinančio derliaus, arba žuvingo periodo artėjimas. Taip pat, buvo tikima, kad šis reginys buvo šeimos pagausėjimo simbolis, kuris turėjo garantuoti sveikus ir stiprius palikuonis. Buvo ir kitokių interpretacijų, pavyzdžiui, senovės islandai tikėjo, kad jei nėščia moteris pažvelgs į danguje pasirodžiusias šviesas – vaikelis gims su žvairomis akimis, arba, kad tai sukels didelius skausmus gimdymo metu.

 

Reikia pripažinti, kad visi šie mitai buvo nepagrįsti, o poliarinės pašvaistės atsiradimas yra moksliškai paaiškinamas nuostabus gamtos reiškinys, kurį rekomenduojama patirti visiems.

 

Parengė: Viltė Brilingaitė

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Karvedys

>> Lenkijos, Vokietijos ir Danijos šaltiniuose randamos užuominos, kad šiaurės pašvaistė buvo matoma kaip karo ženklas.

Pilnai statistiškai sietina: šiose platumose pašvaistė matoma tik prie labai didelių Saulės audrų, o šios gan stipriai veikia karvedžių psichiką.

Taip pat skaitykite