Jeronimas Kardano – astrologas išpranašavęs savo mirtį

kardanasJeronimas Kardano (it. Girolamo Cardano, nors jis labiau žinomas lotyniškąja vardo forma Hieronymus Cardanus) gimė 1501 m. rugsėjo 24 d. Pavijoje – mirė 1576 m. rugsėjo 21 d. Romoje. Savo laiku jis buvo labai garsus matematikas, inžinierius, filosofas, medikas, alchemikas ir astrologas.

 

Daugelyje astrologijos vadovėlių Jeronimo Kardano vardas paprastai yra paminimas, kaip labai autoritetingas. Vienas iš žinomiausių Kardano astrologinių pasiekimų buvo sudarytas asmeninis Jėzaus Kristaus horoskopas. Taip pat jis viename iš savo veikalų Geniturarum exempla pateikė dvylika neteisingų horoskopų pavyzdžių, kurias turėtų vadovautis kiekvienas astrologas idant neįsiveltų į klaidingas žvaigždžių nulemtų likimo vingių interpretacijas.

 

Šiuo veikalu Kardano norėjo parodyti, jog astrologas turi būti labai įgudęs savo amato meistras, nes gali itin lengvai suklysti sudarinėdamas horoskopą, tad tuo astrologas suklaidintų ir save, ir savo klientą.

 

Kardano pasaulėžiūra ir kosmologija

 

Kardano kaip ir dauguma Apšvietos laikotarpio mokslininkų, labai daug dėmesio skyrė kosmologiniams klausimams, tad nebuvo pirmas ir paskutinis kuris bandė išvystyti savitą kosmologinį pasaulio modelį. Jo kosmologija buvo mistinio-panteistinio pobūdžio, tad jis manė, jog visata yra viena nedaloma visuma.

 

Visa ko pagrindas yra vieninga pirmapradė materija, kuri egzistavo visada ir niekada neišnyks. Ši visaesanti pirmapradė materija užpildo visą visatą ir nepalieka joje jokios tuštumos. Šiame Jeronimo Kardano visatos modelyje pasaulis buvo sudarytas iš trijų elementų: oro, žemės ir vandens.

 

Ugnis čia visiškai nefigūruoja, nepaisant to, jog kitų autorių kosmologiniai modeliai ją laikė vienu iš pirmapradžių elementų. Kardano kosmologijoje, ugnis, yra aktualios ir visa apimančios dangiškosios šilumos transformacija. Savo principu ugnis atlieka panašų vaidmenį, kaip kad Platono olos alegorijoje, ji yra tik priemonė transcendencijai apsireikšti mums.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Anot Kardano, visa kas – žemiška, savo prigimtimi yra šalta ir drėgna, o dangiškoji šiluma, pasaulyje pasireiškia kaip meilė ir neapykanta. Pasaulis į vieną visumą yra surenkamas Pasaulinės dvasios ir ši dvasia leidžia atsirasti įvairiems materialiems objektams, taip pat ji jiems leidžia ir išnykti.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Jeronimas Kardano apskritai buvo natūraliosios panteistinės filosofijos atstovas, nors viešai ir išpažino katalikų tikėjimą. Jis manė, jog tikrasis pažinimas gali būti prieinamas tik nedideliam ratui išrinktųjų, o ne plačiajai visuomenei. Tad jo manymu apskritai reikėjo nustoti šviesti didžiąją visuomenės dalį, pavyzdžiui neberašant knygų visiems suprantama kalba. Visuomenės švietimas, Kardano manymu, gali atvesti prie pastarosios sukilimo, tad geriau ją laikyti neapsišvietusia.

 

Žmogus Kardano komsologijoje užima išskirtinę, gyvųjų padarų hierarchijos aukščiausiąją vietą, nes yra apdovanotas nemirtinga, mąstančia siela arba kitaip protu. Protas gi pas visus žmones yra vienodas, jis skiriasi tik savo gebėjimu pažinti. Protas, kaip dieviškojo prado dalelė, geba susilieti su Dievu. Toks susiliejimo pavyzdys yra vienybė pasiekta per maldą pasiektoje ekstazėje, nes taip pasireiškia aukščiausia tikėjimo išraiška.

 

Kardano manymu, vyriausybė yra atsakinga už žmones, tad turi griežtais įstatymais ir bausmėmis priversti savo piliečius laikytis ir saugoti tas dogmas, kurios tarnauja moralinio ir politinio būvio išsaugojimui.
Už šias savo mintis Jeronimas Kardano, 1570 metais, susilaukė nemenko inkvizicijos dėmesio, kuri jį apkaltino erezija. Inkvizicija ypač atkreipė dėmesį į mintis išsakytas jo knygose De immortalite animae (Apie sielos nemirtingumą) ir De subtilitate rerum (Apie subtiliasias materijas) kurios net buvo įtrauktos į draudžiamų knygų sąrašą.

 

Kardano ir nevykę horoskopai

 

Jeronimas Kardano nuo pat savo jaunystės dienų domėjosi astrologija ir ne tik domėjosi bet aktyviai ją praktikavo. Būdamas dar visai jaunas, jis pats sau sudarė asmeninį horoskopą, anot kurio Kardano turėjo mirti būdamas 45 metų amžiaus. Jis apie tai rašė savo autobiografijoje De vita propria. Karan manymu, šis horoskopas sutrukdė jam įamžinti savo vardą, nes laukdamas savo mirties jis nebegalėjo užsiimti niekuo rimtu.

 

Deja, sulaukus horoskope išpranašautos datos nieko ypatingo neįvyko, tad Kardanas vėl pabandė susidaryti sau kitą asmeninį horoskopą. Pastarasis jo manymu turėjo būti daug tikslesnis, nes dabar kaip astrologas jau buvo labiau įgudęs šiame amate. Taigi, Kardano padarė sau naują asmeninį horoskopą. Naujasis horoskopas rodė, jog astrologas turėtų mirti būdamas 75 metų. Jis net sugebėjo nusakyti savo mirties dieną.

 

Taigi, antrojo horoskopo sudarymas, labai pakeitė Kardano gyvenimą, jis tapo labai žinoma asmenybe. Tačiau ilgainiui atėjo antrojo horoskopo išpranašautoji mirties data, bet kaip nekeista Kardanas buvo visiškai sveikas ir tvirtas, tad mirtimi net nekvepėjo. Kitas tokiu momentu apsidžiaugtų, jog suklydo, tačiau Kardanui tai labai nepatiko, tad idant visiems įrodytų, jog jo astrologinės pranašystės buvo tikslios, jis įbedė sau į širdį durklą ir mirė horoskopu išpranašautą dieną.

 

Tiesa esama ir kitų šios istorijos versijų, kurios skirtingai parodo Kardano mirties aplinkybes: viena istorija teigia, kad jis it Sokratas išgėrė mirtinų nuodų taurę, kita teigia, jog jis ruošdamasis mirčiai badavo, kol visai neišseko ir numirė iš bado, kiti tyrėjai mano, kad visa ši mirties istorija yra tik legenda, nes jis mirė diena vėliau nei kad buvo išpranašavęs.

 

Kaip ten buvo iš tiesų istorija nutyli, tačiau iš tikro yra žinoma, jog Kardano asmenybė buvo gana kotraversiška, tad vieni jį laikė tikru savo laikmečio genijumi, kiti – bepročiu arba apsišaukėliu. Taip pat yra akivaizdus ir jo indėlis į gamtamokslį. Šis indėlis, 1935 metais, buvo pagerbtas mokslininkų, kai Tarptautinė astronomų sąjunga, Jeronimo Kardano vardu pavadino vieną nematomoje Mėnulio pusėje esančių kraterių.

 

Straipsnio autorius: Gabrielius E. Klimenka (Kviečiame aplankyti asmeninį G. E. Klimenkos blogą: Paranormaleco.blogspot.com)

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Anonimas

Klimenka gali ir geriau pavaryti. Bet aciu ir uz sita straipsneli :)

,;p[

trenktas idijotas ir garbetroska

Taip pat skaitykite