Didžiojo sprogimo nebuvo: Visata neturi nei pradžios, nei pabaigos

visata-zmogusVisata galėjo egzistuoti amžinai, skelbiama naujame modelyje, kuris pritaiko kvantinės korekcijos sąlygas, kad papildytų Bendrąją Alberto Einšteino reliatyvumo teoriją. Šis modelis taip pat gali padėti atsisakyti tamsiosios medžiagos ir tamsiosios energijos, vienu metu išspręsdamas keletą problemų, rašo phys.org.

 

Šiuo metu visuotinai priimtas Visatos amžius, kaip manoma remiantis Bendrąją reliatyvumo teorija, yra 13, 8 mlrd. metų. Manoma, kad Visatos pradžioje viskas egzistavo viename mažame be galo tankiame taške, arba singuliarume. Tik tuomet, kai šis taškas ėmė plėstis po Didžiojo sprogimo, oficialiai atsirado ir mūsų Visata.

 

Nors Didžiojo sprogimo singuliarumas tiesiogiai ir neišvengiamai formuoja Bendrosios reliatyvumo teorijos matematiką, kai kurie mokslininkai tame įžvelgia problemą, nes matematinis modelis gali paaiškinti tik tai, kas vyko iškart po sprogimo, o ne prieš jį.

 

„Didžiojo sprogimo singuliarumas yra rimčiausia Bendrosios reliatyvumo teorijos problema, nes čia nebeegzistuoja mums žinomi fizikos dėsniai“, – sakė vienas tyrėjų Ahmedas Faragas Alis iš Benhos universiteto ir Zewailo mokslo ir technologijų miesto. Abu yra Egipte.

 

Mokslininkas ir tyrimo bendraautorė Saurya Das iš Lethbridge universiteto Albertoje, Kanadoje, naujame tyrime, kuris išspausdintas „Physics Letters B“, parodo, kad Didžiojo sprogimo singuliarumas gali būti išspręstas nauju modeliu, kuriame Visata neturi nei pradžios, nei pabaigos.

 

Peržiūrėtos senosios idėjos

 

Fizikai pabrėžia, kad jų kvantinės korekcijos sąlygos nėra taikomos šiuo atveju tik tam, kad būtų eliminuotas Didžiojo sprogimo singuliarumas. Jų darbas paremtas teoretinio fiziko Davido Bohmo idėjomis, kuris žinomas savo indėliu į fizikos filosofiją.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Alis ir Dasas savo tyrime pritaikė Bohmo trajektorijas lygčiai, kurią 1950 m. sukūrė fizikas Amalas Kumaras Raychaudhuris. Jis kurį laiką buvo ir Daso mokytojas.

 

Panaudojęs kvantinę koreguotą Raychaudhuri’o lygtį, Alis ir Das išvedė kvantines koreguotas Friedmanno lygtis, kurios apibūdina Visatos evoliuciją ir plėtimąsi bendrosios reliatyvumo teorijos kontekste. Nors tai nėra tikra kvantinės gravitacijos teorija, modelis turi elementų tiek iš kvantinės teorijos ir Bendrosios reliatyvumo teorijos.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Naujame modelyje nėra ne tik Didžiojo sprogimo singuliarumo, bet ir susitraukimo singuliarumo. Bendrojoje reliatyvumo teorijoje teigiama, kad Visata pradeda trauktis tol, kol ji išnyksta ir vėl tampa labai tankiu tašku.

 

Alis ir Dasas savo teorijoje aiškina, kad jų modelis vengia singuliarumų dėl esminio skirtumo tarp klasikinės geodezijos ir Bohmo trajektorijų. Klasikinėje geodezijoje trajektorijos galiausiai kirsis viena su kita ir taškas, kur jos susikirs, bus singuliarumas. Bohmo trajektorijos, priešingai, niekuomet nekerta viena kitos, taigi singuliarumų lygtyse nėra.

 

Žiūrint iš kosmologinės pusės, mokslininkai aiškina, kad kvantinės korekcijos gali būti suvokiamos kaip kosmologinės konstatntos terminas (be tamsiosios energijos poreikio) ir kaip spinduliuotės terminas.

 

Kalbant fizikiniais terminais, modelis apibūdina Visatą kaip pripildytą kvantinio skysčio. Mokslininkai teigia, kad šis skystis galėtų būti sudarytas iš gravitonų – hipotetinių masės neturinčių gravitacinės sąveikos dalelių. Manoma,kad jeigu gravitonai egzistuoja, jie užima labai svarbų vaidmenį kvantinės gravitacijos teorijoje.

 

Dar viename darbe Dasas ir dar vienas bendraautorius Rajatas Bhaduris iš McMaster universiteto Kanadoje įrodė, kad gravitonai gali suformuoti Boso – Einšteino kondensatą ( Pavadinimas kilęs nuo A. Einšteino ir Indijos fiziko Satyendranatho Bose’o) tokiose temperatūrose, kuri Visatoje buvo visose epochose.

 

Ateitityje šį modelį žada išanalizuoti atidžiau.

 

Rekomenduojami video:


2500
9 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Vidmantas

Netikėjau didžiuoju sprogimu ,kai tik apie tai sužinojau.Tik žinau,kad yra begalybė į didumą ir į mažumą!

As

Taigi dievas mus sukure,jis sukure ir visata…mokslininkai bando kaka naujo israsti,kai ju yra zinoma visiems ismintingiems zmonems kas kaip atsirado…skaitykit sventas kyngas ir suzinosit to ko mokslininkai niekada jums nepasakys

tu

Esmė tokia, žmogus per jaunas ( per trumpai gyvena) kad galėtų išsiaiškinti kaip ten yra ištikro, aš manyčiau kad šita teorija yra arčiau tiesios nei didžiojo sprogimo teorija, bėja (tiems kurie čia kalba apie fizika) fizika tai dar ne viskas yra begale dalyku kuriu musu kvailomis neužbaigtomis teorijomis nepaaiškinsi ir reiktu pradėt jas tvarkyti nuo chaoso teorijos, dar kažkas mačiau ten rašė kad yra pradžia ir pabaiga – manyčiau kad tas žmogus per daug priprato prie to kad mūsų kūnas ankščiau ar veliau numirs todėl ir mano kad yra pradžia ir pabaiga, mes tiesiog nežinome nei kas yra laikas, nei… Skaityti daugiau »

aa

Jau nera nieko kvailiau kai kazkieno teorija straipsnio antrasteje paskelbti kaip fakta…

lolo

Bet jai as zinosiu tarkim tiesa ar buvo tas sprogimas ar ne, tai nuo to mano alga gi nepadides :)

Abo

Pilnai Tau pritariu….ir kokia is to bus nauda visai zmonijai,ar ten kas sprogo ar ne,ar amzinai buvo visata ar ne,juk nuo to nei zemes taip plokscia nei zmones protingesni,ar ne taip :)))

Simonas

Visata tiesiog yra. Jos nebuvo ir niekada nebus. Ji yra, stai ir viskas

Lietuvis

Didžiojo sprogimo teorija nesamonė susidarė kažkoks rutulys ir susprogo :D Bliamba o taikaip jis susidarė kur susidarė ? Jeigu prieš jo susidarymą nebuvo nėj erdvės nei laiko kaip galėjo įvykti toks dalykas iškur atsirado tos dalelės ?? Šita teorija irgi nesamonė nes viskas turi pradžia ir pabaiga tik enaišku nei kur ta pradžia nei kur ta pabaiga ir kaip viskas susiformavo :) Taip kad nieko mes nežinom o skelbiamės viską žinantys :)

ER

Gerai, kad mokslininkai skelbia savo hipotezes, tačiau nėra naudinga viešinti tokią informacija žmonėms, nei jie ką supras, nei jie ką padės ieškant sprendinio. Manau, kad yra nulemta žmonėms nesužinoti tam tikrų dalykų pasitelkiant tik mokslo pasiekimus.

Paradigm Shift

Vėl ieškom šiaudo šieno kupetoj. Kur mūsų logika? Praktiškai tai yra tiesiog nauja…dogma. Juk įrodimų nėra, o mes dar drystam vaikams mokyklose tai dėstyti kaip tiesą. Gėda!

Taip pat skaitykite