Mokslininkai išrado dar vieną senėjimą stabdantį vaistą

agingBiomedicinos srityje dirbantys mokslininkai išmėgino potencialų senėjimą stabdantį vaistą, vadinamą everolimusą (RAD001). Tyrimai rodo, kad panašūs vaistai prailgina visų žinduolių gyvenimo trukmę, o kai kuriais atvejais taip pat stabdo ir senėjimo procesus.

 

Everolimusas yra rapamicino analogas. Anksčiau darytuose tyrimuose rapamicinas prailgino pelių gyvenimo trukmę nuo 9 iki 14 procentų net ir tais atvejais, kai vaistas buvo panaudotas vėlyvoje gyvenimo stadijoje. Rapamicinas pagerino daug senų pelių funkcijų, įskaitant sausgyslių nejudrumą, širdies ir pažintinius sutrikimus, taip pat sumažėjusį mobilumą.

 

Naujasis tyrimas iškelia prielaidą, kad vadinami „mTOR inhibitoriai“, kaip everolimusas ar rapamicinas, taip pat galėtų prailginti ir vidutinę žmonių gyvenimo trukmę.

 

Kadangi išmėginti tokių vaistų efektą su žmonėmis užtruktų dešimtmečius, tyrėjai „Novartis“ Biomedicininių tyrimų institute naudojo kitą metodą – jie tyrė senjorus ir vertino jų organizmų imuninės sistemos veiksnumą, kai šie gavo gripo vakciną.

 

Imuninės sistemos senėjimas yra pagrindinė mirties ir įvairių pagyvenusių žmonių ligų priežastis, nes jai nusilpus, žmonės tampa labiau pažeidžiami ligoms. Tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad R001 pagerino imuninės sistemos reakciją į gripo vakciną penktadaliu.

 

Rapamicinas ir RAD001 priklauso vaistų klasei, vadinamiems „mTOR inhibitoriams“. Atlikę tyrimus su žinduoliais mokslininkai nustatė, kad gyvenimo trukmė pailgėjo visoms vaistus gavusioms rūšims. O atliekant tyrimus su pelėmis taip pat pastebėta, kad rapamicinas atitolina su amžiumi susijusias ligas ir negalavimus.

 

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
wyciunia

Ar tik nebus dave, tu vaistu, tam senoliuj, kuri minejo musu keliautojas laiku? :)

Karolis

JEI KALBI APIE BAILEY KURIS PASAKOJO APIE SENOLI SUKRITUSI PREKIBOS CENTRE TAI TIKIU BET TAI TAS BAILEY JEI JIS SAKOSI TAS KAS ESAS TAI 2016 METAIS EURAS ZLUGS… kitu atveju jis trolina ir tiek…

profesorius

O salutinis poveikis? Pvz genetikai?

Taip pat skaitykite