Kas sukelia specifinį kvapą po lietaus?

kvapas-po-lietausAr kada nors susimąstėte apie kvapą po lietaus ir kas jį sukelia? Masačiusetso Technologijų Instituto (Massachusetts Institute of Technology) mokslininkai išsiaiškino šio kvapo šaltinį.

 

MTI mokslininkai pasitelkę didelės spartos kameras stebėjo momentą kuomet lietaus lašas krinta ant paviršiaus, stebėjimo metu paaiškėjo, kad po susidūrimo mažyčiai oro burbuliukai šauną į viršų – kitaip tariant dėl susidūrimo susidaro mažyčiai aerozoliniai debesys.

 

 

Šis kvapas dar vadinamas Petrichor – malonus kvapas atsirandantis dėl pirmojo lietaus po ilgo šilumos ar sauso oro periodo.

 

“Lietus lyja kasdien – kažkur pasaulyje lyja dabar,” – sako MTI mechanikos docentas Cullen R.Buie, – “Tai labai dažnas fenomenas, mus intrigavo tai, kad niekas nestebėjo šio fenomeno ankščiau.”

 



 

Ištyrus kvapo po lietaus susidarymo procesą, mokslininkai įtaria, kad aerozoliai gali nešti įvairias bakterijas ir virusus esančius dirvožemyje, moklininkų nuomone šis procesas gali padėti išsiaiškinti kaip plinta įvairios su dirvožemiu susijusios ligos.

 

“Iki dabar žmones nežinojo, kad aerozoliai gali būti sukuriami lyjant,” – sako Buie kolega Y.Juong, – “Šis atradimas turėtų būti gera nuoroda į ateities darbą, tiriant mikrobus ir chemikalus egzistuojančius dirvožemyje ir kituose natūraliose medžiagose,kaip jie gabenami aplinkoje ir galimai žmonėms.”

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Parengė: Supera

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
y

kietai.
Visuomet megau si kvapa. :)

Ezekiel

Ozonas?

Anonimas

aerozolis o ne ozonas… tai du skirtingi dalykai, skaityk atidziau.

Taip pat skaitykite