Smegenyse rastas prisiminimų „įjungimo“ mygtukas

memoriesAr norėtumėte atsiminti viską, ką iki šiol matėte? Naujas mokslininkų atradimas suteikia vilčių, kad vieną dieną tai bus įmanoma – atrasta molekulė, kuri gali „įjungti“ visus prisiminimus pelių smegenyse.

 

Mokslininkai iš McGillo Sveikatos centro Kanadoje rado molekulę FXR1P , kuri sustabdo smegenis nuo prisiminimų kaupimo. Nuslopinę molekulę pelių smegenyse mokslininkai rado būdą, kaip „atrakinti“ atsiminimus ir pagerinti neurolingvistinę smegenų veiklą.

 

FXR1P yra baltymas, priklausantis molekulių šeimai, kurios susijusios su naujų jungčių smegenyse formavimu, rašo sciencealert.com.

 

Mokslininkai iki šiol jau žinojo, kad tam, jog būtų išsaugoti prisiminimai, smegenyse turi būti pagamintos tam tikros molekulės. Jei tai nenutinka, mes negalime prisiminti įvykio.

 

Tačiau kanadiečių tyrimas yra pirmasis, kurio metu pastebėta, jog baltymas FXR1P gali būti atsakingas už prisiminimų formavimo proceso sustabdymą.

 

„Mūsų tyrimai rodo, kad smegenyse yra svarbus baltymas, kuris stabdo prisiminimų formavimui reikalingų molekulių gamybą. Kai šis stabdantis baltymas yra slopinamas, smegenys gali sukaupti daugiau informacijos“, – sakė neurologas ir tyrimo vadovas Keitgas Murai’us.

 

Kad ištirtų, kaip FXR1P gali trikdyti prisiminimus, mokslininkai pašalino baltymą iš tam tikrų pelių smegenų dalių ir atrado, kad tuose smegenų regionuose molekulės, kurių reikėjo naujų atsiminimų sujungimui, buvo gaminamos gerokai didesniais kiekiais, o tai lėmė geresnę pelių atmintį.

 

Teoriškai baltymas galėtų padėti mokslininkams pakeisti neuroplastiškumą – smegenų galimybę keistis, sveikti, augti ir reaguoti į naują informaciją.

 

Ateityje bus ketinama išsiaiškinti, ar FXR1P žmonių smegenyse turės tą patį vaidmenį, kaip ir pelių. Jei rezultatai bus teigiami, FXR1P galėtų padėti išgyti neurodegeneracinėmis ligomis sergančius žmones.

 

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Samanta777

Noreciau rasti kai kuriu prisiminimu isjungima :) kad to ko nenori prisiminti galetum paspausti off, ir nebeprisimeni :)

Paradigm Shift

Pamiršo paminėti, kad kažkokie ten iš žmogaus teisių (,tik pažiūrėkit dabar jau gina,) draudžia bet kokius genetinius eksperimentus su žmonėmis.

Paradigm Shift

Pamiršo paminėti, kad kažkokie “žertvos” iš žmogaus teisių (,tik pažiūrėkit dabar jau gina,) draudžia bet kokius genetinius eksperimentus su žmonėmis.

illuminati

va butent, kaip tai stabdo technologini progresa. aisku tie bandymai su zmonemis taip ar taip atliekami, bet slapta, tai jau geriau butu daroma oficialiai, tai bent jau rezultatai tokiu bandymu ir nauju praktiku but prieinami placiosiom masem

Taip pat skaitykite