Centras, valdantis senėjimo procesą, egzistuoja

seni-jauniMokslininkai smegenyse rado vietą, kurią reguliuojant galima pratęsti gyvenimą. Ko gero, senėjimas visai nėra užkoduotas genuose. Bent jau ne vien juose. Gali būti, kad programa, dėl kurios organizmas pamažu vysta ir galų gale miršta, yra įrašyta chromosomose, bet jos valdymo centras yra kitoje vietoje.

 

Konkrečiai – smegenyse. Tokią išvadą daro amerikiečiai A.Einšteino medicinos koledžo biologai. Jie ilgai bandė suprasti, kaip sensta įvairūs organizmo audiniai – savarankiškai ar pagal komandas iš kažkokio centro. Eksperimentai parodė, kad toks centras egzistuoja – jis yra smegenyse.

 

Amerikiečių specialistų nuomone, senėjimą reguliuoja pagumburys – giliai smegenyse esanti sritis. Tai savotiškas endokrininis centras, reguliuojantis audinių augimo procesą, reprodukcines funkcijas, metabolizmą. Mokslininkai eksperimentavo su pelėmis, atkreipdami dėmesį į vieną iš neabejotinų senėjimo požymių – padidėjusį jautrumą uždegimams. Stebėjo baltymų komplekso aktyvumą, rodantį uždegimą.

 

Nustatė, kad daugiausia jis koncentruojasi kaip tik pagumburyje ir čia blokuoja hormono gonadoliberino (GnRH) sintezę. Mokslininkai spėja, kad GnRH sumažėjimas ir sukelia viso organizmo senėjimą. Norėdami tuo įsitikinti, jie neutralizavo dalį signalinio komplekso molekulių, patenkančių į senyvų pelių smegenis. Dėl to „veteranės“ gyveno 20 proc. ilgiau už savo gentaines. Analogišką efektą pavyko pasiekti ir įvedus GnRH. Specialistai mano, kad galima paveikti ir žmonių pagumburį, pratęsiant jų jaunystę.

 

Kai kurioms „rekordininkėms“ mokslininkai gyvenimą pratęsė pusantro ir du kartus, tad mokslininkai tikina, kad už 10-15 metų visai įmanoma, kad žmonės gyvens 150-200 metų.

 

Parengta pagal dienraščio „Respublika“ priedą „Julius/Brigita“, parengė: Milda Kunskaitė

 

Respublika-logo1

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
ezoterikas

ir vel mokslas ne is tos puses. cakras reikia nagrinet, nuo ju darbo priklauso musu sveikata, net likimas, taip pat ir ilgaamziskumas

Taip pat skaitykite